Condițiile climatice din acest an au dus la scăderea esențială a producției de miere la nivel local. La moment, date privind diminuarea cantității de miere obținute încă nu sunt disponibile, însă unii apicultori estimează reduceri cu până la 50%, comparativ cu anul 2021.
Situația este relativ bună pentru producția de miere de salcâm, în schimb pentru alte varietăți, cum ar fi mierea de tei sau mierea de floarea-soarelui, estimările sunt destul de reduse.
Pe de altă parte, pentru majoritatea inputurilor necesare în apicultură prețurile s-au majorat în acest sezon, urmare în special a războiului din Ucraina.
Astfel, apicultorii speră la un preț bun de comercializare a mierii de albine. Totuși, în ciuda așteptărilor acestora, la moment, piața mierii se află într-o recensiune.
Am discutat cu Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, pentru a afla mai multe despre situația actuală pe piața externă și care sunt prognozele în acest sezon, în condițiile în care o bună parte din mierea produsă în Moldova este exportată.
*Potrivit datelor oficiale, din cele aproximativ 5 mii de tone de miere produse în Moldova în 2021, 3,5 mii de tone au fost exportate, în special în țările UE.
Potrivit lui, majoritatea furnizorilor și procesatorilor din UE susțin că nu pot majora prețul, propunând prețurile de anul trecut, iar unii chiar mai mici, argumentând că au cheltuieli mai mari, în special pentru gaz, energie electrică și altele.
În aceste condiții, livrarea mierii pe piețele externe la momentul actual devine neavantajoasă.
Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, pentru mierea de tei și salvie, prognozele sunt destul de sumbre, pentru mai multe zone cantitatea de miere fiind suficientă doar pentru hrana albinelor. Pentru mierea de floarea-soarelui, cultură afectată de secetă, estimările sunt la fel foarte reduse.
Întrebat când se va stabiliza piața, Vasile Dolghieru a menționat că aceasta s-ar putea întâmpla abia după recoltarea mierii poliflore, perioadă în care vor fi cunoscute cantitățile de miere disponibile.
Cele mai mari cantități de miere naturală din Republica Moldova se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.
Comentarii