Tomatele cu coacere medie se irigă pe parcursul perioadei de vegetație de 7-8 ori.
Prima udare se aplică la plantarea în câmp. Se recomandă ca această udare să aibă caracterul unei udări de aprovizionare, asigurând umectarea profundă a solului.
Se intervine apoi cu udarea a doua a solului după 12 zile. Excesul de apă în această perioadă duce la încetinirea creșterii plantelor ca urmare a scăderii temperaturii solului.
Numai în cazuri excepționale (secetă puternică) următoarea irigare se aplică la 6 zile (Gavriliţă ș.a., 2009).
Citiți și despre De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Cauze și tratament.
După aceasta, intervalul dintre udări nu trebuie să depășească 8-10 zile.
După plantare necesitatea de apă este moderată și se aplică normele de udare de circa 300 m3/ha. Însă în timpul formării și creșterii fructelor necesitatea de apă este destul de mare.
La înflorire norma de udare trebuie să nu depășească 250 m3/ha. Este foarte important, ca intervalul optim dintre udări la tomate să fie de 7 zile.
Majorarea acestui interval duce la micșorarea recoltei, ce este confirmat convingător de următoarele date:
O atenție deosebită trebuie acordată reglării umidității solului în momentul începerii coacerii fructelor. În această perioadă, creșterea bruscă a umidității poate duce la crăparea fructelor.
La tomatele timpurii se aplică 4-6 udări: una în luna mai, 2-3 în luna iunie și 1-2 în iulie.
Tomatele semănate direct în câmp se udă de 2-4 ori până la fructificare și de 3-4 ori în perioada de fructificare.
Pentru îmbunătățirea calității comerciale a tomatelor se recomandă de aplicat cu 2-3 zile înainte de recoltare o udare de 70 m3/ha. Această normă se aplică și pentru protejarea plantelor de înghețuri târzii de primăvară sau devreme de toamnă.
Aflați mai multe și despre Putregaiul apical al fructelor de roșii sau de ce se înnegresc, putrezesc fructele de roșii.
Irigarea castraveților
Apa este un factor esențial de creștere a castraveților. Ea condiționează în mod direct procesul de creștere, este mijlocul de transport pentru substanțele minerale fotoasimilate și produsele metabolice, reglează temperatura plantei prin transpirație, condiționează procesul de fotosinteză și respirație. Castraveții au un conținut de apă mai ridicat față de alte culturi și constituie 96%.
Despre irigarea suprafețelor pe suprafețe mici aflați mai multe în acest articol.
Consumul de apă al plantelor de castraveți variază în funcție de faza de vegetație, fiind în creștere de la faza de germinare până la faza de recoltare.
Normele de irigare prin picurare a castraveților și roșiilor le puteți vedea în următorul tabel:
Citiți și despre De ce castraveții sunt amari. Cauze și prevenire.
Bibliografie: Irigarea culturilor agricole, Autori: Aureliu Overcenco, Oxana Arhip, Radu Traistă. Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climaterice, Tatiana Novac, doctor în știinţe agricole, Anatolie Fala, doctor în știinţe biologice, Asea Timuș, doctor în știinţe agricole, Vladimir Conovali, doctor în știinţe agricole, Eugeniu Ţurcan, magistru în agricultură.
Comentarii