joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoÎnființarea unei ferme ecologice de păsări în free-range

Înființarea unei ferme ecologice de păsări în free-range

Recomandate

Cererea tot mai mare de ouă ecologice face domeniul avicol de investiții mai atractiv pentru fermieri. În noua broșură FIBL „Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range”, tradusă în limba română în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020–2022”, puteți afla mai multe detalii în cazul în care analizați o astfel de investiție.

Factorii decisivi în creșterea găinilor ouătoare în sistem free-range (în aer liber) sunt amenajarea zonei adiacente adăpostului, „mobilarea” padocului și o supraveghere zilnică a păsărilor pentru a le asigura o stare de sănătate bună.

Creșterea ecologică a găinilor ouătoare tinde să țină cont cât mai mult posibil de modul natural de viață al găinilor. Păsările ar trebui să aibă posibilitatea să-și urmeze rutina zilnică înnăscută și să aibă un comportament natural.

În cazul creșterii ecologice a găinilor ouătoare, se aplică cerințe diferite în ceea ce privește amenajarea zonelor de activitate. În timp ce Regulamentul UE privind producția ecologică nu impune prezența unei voliere acoperite sau a unui țarc exterior cu așternut, standardele de certificare ecologică din Europa impun prezența unei voliere acoperite, dar nu toate impun prezența unui țarc exterior cu așternut.

Totuși, o volieră acoperită, un țarc exterior cu așternut și un padoc sunt absolut necesare pentru asigurarea bunăstării animalelor.

Cerințe privind utilizarea zonelor de activitate:

Mai multe detalii despre creșterea găinilor în sistem eco, găsiți în Broșura FIBL disponibilă pe acest link.

Adăposturile pentru păsări în sistemul free-range

Găinile ouătoare își petrec noaptea în adăpost și depun ouăle în cuiburi protejate. Stinghiile la diferite înălțimi (o componentă a sistemelor de adăposturi pentru păsări) oferă găinilor posibilități de retragere și de odihnă.

De asemenea, în adăpost se află echipamente de furajare și adăpare. O mare parte din dejecții se acumulează în adăpost. De acolo ele pot fi ușor îndepărtate și utilizate pentru fertilizarea solului.

Voliera acoperită (numită și verandă, grădină de iarnă)
Această încăpere cu podeaua acoperită cu așternut moale, neîncălzită, care se învecinează direct cu clădirea adăpostului, permite trecerea de la adăpostul cu un microclimat uniform, la condițiile meteorologice schimbătoare în aer liber.

Țarcul exterior cu așternut (numit și curte, loc de adăpost pentru vreme rea sau zonă cu paie/rumeguș)
Partea exterioară de teren adiacent adăpostului, așternut cu paie/rumeguș, separat de padoc.

Padocul (numit și pășune, padoc înierbat)

Spațiu îngrădit, cu vegetație permanentă și structuri naturale și, dacă este necesar, artificiale, unde găinile ouătoare se pot comporta ca în mediul natural, cu restricții minime.

Mărimea optimă a efectivului de păsări

Mărimea efectivului este un factor important în alegerea sistemului de creștere și în decizia de a folosi un adăpost staționar sau mobil.

Mărimea efectivului rezultă, pe de o parte, din oportunitățile de vânzare a ouălor și, pe de altă parte, din mărimea maximă admisă a efectivului în conformitate cu reglementările în vigoare.

Numărul maxim posibil al efectivului depinde, de asemenea, de cantitatea de nutrienți permisă în conformitate cu regulamentele fermei, care rezultă din bilanțul fertilizării organice.

Tabelul de mai jos enumeră cele mai importante cerințe ale Regulamentului UE privind producția ecologică și ale unor standarde ecologice private.

Alte detalii despre întreținerea păsărilor în sistem ecologic găsiți accesând broșura Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range.

Această broșură a fost redactată în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020–2022”, implementat de Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației Servicii de dezvoltare din Liechtenstein.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco