joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoIon Cazacu: Am obținut 9,2 t de grâu la ha fără arat și chimicale

Ion Cazacu: Am obținut 9,2 t de grâu la ha fără arat și chimicale

Recomandate

Promotorul permaculturii și agriculturii ecologice Ion Cazacu, susține că a reușit să obțină 9,2 tone de grâu la hectar, datorită utilizării microorganismelor și aplicării practicilor ecologice.

Agricultorul din Bălți, cu o experiență de peste 20 de ani, este ferm convins că solul poate da roade bune atât pe timp de secetă, cât și când avem umezeală din abundență, cu condiția că nu ne vom implica cu substanțe de origine chimică și nu vom perturba echilibrul natural.

Procesul de formare a nutrienților din sol și atmosferă este unul firesc, iar râmele, ciupercile, microorganismele lidere, nu patogene, sunt cele care contribuie la sporirea fertilității solului.

„Solul arat nu mai este unul virgin, natural. Solul mai întâi este un ecosistem. În el traiesc în simbioză tone de microvietăți la hectar, care sunt făuritorii nutriției asimilabile pentru plante. Solul lucrează activ și are o mulțime de capacități de a păstra ecosistemul, deservind viața din sol în primul rând. Până nu venim noi, oamenii cu arătura adâncă, minerale artificiale și alte otrăvuri atât de străine.”

După ani de cercetări și experimente în grădina de pe lăngă casă, cât și pe terenul său de câteva ha din Bălți, Ion Cazacu reușește să obțină rezultate deosebite.

Pe lângă diversitatea de plante pe care le are, de câțiva ani consecutiv, Ion Cazacu testează cultura grâului în diverse condiții.

„Anul trecut 2020, an considerat secetos, am reușit  să recoltez de pe un câmp cu cernoziom clasic, de 6 ori mai mult grâu fără a introduce chimicate, decât de pe câmpurile vecinilor, care au respectat toate operațiunile devenite tradiționale: arat adânc, semănat, tratat cu îngrășăminte, erbicide și insecticide.”

În anul 2021, permacultorul a continuat experiențele cu grâul, pe o suprafață de 6 ha, utilizând practici ecologice.

Pe terenul selectat s-au semănat culturi siderate care au fost încorporate în sol și introduse microorganisme benefice, după care s-a semănat grâul.

„Anul acesta au urmat experiențe cu plasmatizarea și cu microorganisme. Rezultatele obținute, sunt uluitoare față de câmpurile tratate cu chimicate, 9,2 tone de grâu la un hectar. Experiențele vor continua.”

Permacultorul explică că pe solul arat adânc, semințele de grâu se aranjeaza neuniform, nu în linie. Căzând în golurile arăturii, răsar mult mai greu, numai cu condiția că vor cădea precipitații.

Pe când solul bătătorit dedesubt, dar cu capilare în sol (de la rădăcinile plantelor cultivate anterior) și prelucrat doar la câțiva centimetri din stratul superior, are avantaje față de arătură:

  • aerația are loc prin capilare, se formează dioxidul de carbon;
  • formarea umidității din atmosferă pe timp secetos;
  • germinație sporită;
  • răsărire uniformă;
  • rădăcinile bobului se adâncesc până la 2,2 m.

Dacă solul este afânat la maxim 5 cm adâncime, vaporii de apă din aerul care pătrunde liber din atmosfera în sol și invers, se transformă în rouă, în urma reacției dintre două temperaturi cu diferența de 10-12 grade Celsius, asigurându-se în acest mod irigarea naturală. Astfel, și pe timp secetos plantele sunt asigurate cu apă.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco