sâmbătă, 4 mai, 2024
19.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoSăpăm sau nu solul în jurul pomilor? Argumente pro și contra

Săpăm sau nu solul în jurul pomilor? Argumente pro și contra

Recomandate

Despre necesitatea afânării solului în jurul pomilor se discută de foarte mult timp, iar aceste discuții e puțin probabil să se finalizeze vreodată și să se ajungă la un singur răspuns acceptat de toți.

Această lucrare, ca și altele, poate aduce atât avantaje pomilor, cât și dezavantaje, acestea fiind influențate în special de termenii în care este realizată lucrarea și de corectitudinea realizării.

În acest articol, discutăm despre:

  • De ce se afânează solul în jurul pomilor – avantaje
  • Argumente contra afânării solului în jurul pomilor
  • Cât de des se sapă solul în jurul trunchiului pomilor

De ce se afânează solul în jurul pomilor – avantaje

 Principalul avantaj al acestei lucrări realizate toamna constă în distrugerea cuiburilor dăunătorilor ce și-au făcut în solul de lângă pomi un loc sigur pentru iernare.

Spre exemplu, la minatoarea lineară Stigmella malella – pupa iernează în primii centimetri de sol, larva viespei merelor Hoplocampa testudinea iernează în primii 5-10 cm de sol sau pupa la musculița frunzelor de măr Dasineura mali sau gărgărițele, țânțărașul frunzelor de păr Dasyneura pyri iernează în stratul superficial de sol.

Din acest motiv, realizând lucrarea la până la 12-15 cm unde se pot afla acești dăunători și afânând solul scoțându-i la suprafața reducem numărul dăunătorilor, deoarece vor fi distruși de înghețuri.

Pentru o eficiență bună a lucrării solul nu se nivelează, ci se lasă cu bulgări.

Totodată, o serie de dăunători cum ar fi viermele merelor Cydia pomonella, viermele prunelor Cydia funebrana, musca cireșelor Rhagoletis cerasi, moliile minere sau puricele melifer comun al părului Psylla pyri iernează în frunzele căzute pe sol, de aceea, înainte de realizarea lucrării de afânare a solului este importantă înlăturarea frunzelor din livadă.

Totodată, se strâng fructele mumificate, ramurile uscate și se scot din livadă. Mai multe detalii despre Îngrijirea câmpului după recoltarea legumelor, fructelor toamna: 5 resturi de plante ce trebuie neapărat înlăturate.

Un alt avantaj al săpării solului în jurul pomilor este aerarea acestuia, distrugerea crustei. Rădăcinile pomilor au nevoie de oxigen, iar acest lucru poate fi asigurat prin afânarea solului.

Înlăturarea crustei formate este importantă. Lucrarea de afânare poate fi realizată după udări.

Alt avantaj al săpării solului în jurul trunchiului pomilor este asigurat prin înlăturarea concomitent cu lucrarea a buruienilor ce sunt concurente cu pomii pentru nutrienți și apă.

Pentru combaterea buruienilor din jurul pomilor se practică și erbicidarea. Lucrarea, însă, la alegerea incorectă a erbicidului, poate provoca stres sau chiar daune pomilor. La pomii tineri erbicidarea este contraindicată.

Respectiv, săparea solului în livezi toamna poate fi realizată după lucrările de igienizare: greblat, înlăturarea ramurilor bolnave. Concomitent cu lucrarea pot fi introduse în sol îngrășămintele cu fosfor și potasiu.

Important! În primii doi-trei ani de la plantarea pomilor/livezii este recomandată întreținerea solului ca ogor negru. Ulterior, mult mai avantajoasă se dovedește a fi înierbarea solului în spațiul dintre rânduri.

Detalii despre înierbarea solului – pe acest link.

Argumente contra afânării solului în jurul pomilor

Eficiența lucrării depinde și de particularitățile terenului, structura solului. Solurile ușoare, nisipoase, nu au nevoie de multe afânări, iar pentru solurile grele, compactate, lucrarea se potrivește.

Există riscul rănirii sistemului radicular. Precum am menționat, adâncimea recomandată de afânare a solului toamna este de 10-15 cm. Realizând lucrarea la o adâncime mai mare, există riscul producerii rănilor pe sistemul radicular al pomilor.

Nu este recomandată săparea solului prea aproape de trunchi pentru a nu permite rănirea rădăcinilor sau a trunchiului. În special, la astfel de răni sunt sensibile speciile sâmburoase.

În plus, înlăturarea excesivă a solului toamna de la rădăcinile pomilor tineri plantați poate duce la afectarea acestora de înghețuri.

Nu exagerați cu frecvența lucrării pentru a evita distrugerea solului. Afânarea solului este o lucrare ce aduce beneficii pomilor, dacă nu este realizată în exces. Afânarea realizată de prea multe ori în special în zonele unde vânturile sunt puternice, iar secetele frecvente mai degrabă va produce daune decât asigura beneficii.

Pierderea umidității din sol. Dislocând solul și formând bulgării de sol se asigură o suprafață mai mare de evaporare a apei. În zonele unde problema umidității este critică, săparea va stimula evaporarea apei și așa puține.

În acest sens, recomandată ar fi irigarea prin picurare a pomilor pentru a evita stresul produs de insuficiența de apă.

Important! Pe parcursul sezonului de vegetație, puteți realiza afânarea solului cu mulcirea ulterioară a acestuia, utilizând, paie, fân, rumeguș sau alte materiale organice de mulcire.

Un astfel de scut va proteja solul de evaporarea apei, dar și îl va asigura cu nutrienți.

Cât de des se sapă solul în jurul trunchiului pomilor

Majoritatea pomicultorilor sunt pentru menținerea curată a solului în jurul coroanei pomilor și afânarea solului. O singură afânare pe sezon s-ar putea să nu fie suficientă. Numărul acestora se determină în funcție de particularitățile solului și condițiile din sezon.

Prima afânare de obicei se face primăvara devreme, pentru a favoriza încălzirea solului. Peste o săptămână după realizarea lucrării, perioadă în care solul se încălzește, poate fi mulcit cu unul dintre materialele menționate anterior sau utilizând mraniță sau compost.

Mulciul va încetini creșterea buruienilor și va reduce evaporarea umidității, iar riscul de supraîncălzire a solului în perioade cu temperaturi excesive se va reduce.

A doua afânare poate fi realizată la mijlocul verii, cu posibilitatea fertilizării suplimentare a solului. În acest sens, puteți opta pentru îngrășăminte organice sau sulfat de potasiu. Suplimentar, poate fi realizată mulcirea cu compost sau mraniță (0,5 kg la fiecare pom).

Important! Dacă administrați îngrășăminte în sol, inclusiv mraniță sau compost, acestea niciodată nu se pun la coletul pomului. Nici mulciul nu se plasează lângă colet, ci în jurul acestuia, lăsând un spațiu de circa 5 cm.

A treia afânare a solului se face foarte superficial, de fapt, în perioada de vară se referă la prașile necesare pentru a îndepărta buruienilor concurente sau distruge crusta formată.

În condiții de grădină, poate fi aplicată cenușa în cantități de 250-300 de grame la fiecare pom sau pomii pot fi mulciți cu încă un kg de compost. Operațiunea la necesitate se repetă.

Ultima afânare realizată este cea de toamnă, despre importanța căreia am menționat la începutul articolului.

În concluzie, putem spune că afânarea solului este o lucrare benefică, dacă este realizată rațional.

V-ar putea fi util și articolul despre Mulcirea solului în livezi.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco