‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducerea răsadului de legume – ce luăm în calcul

Producerea răsadului de legume – ce luăm în calcul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea răsadului de legume, până acum ceva timp când prețurile pentru inputuri permiteau obținerea unor costuri de producere „optimiste”, era unul dintre cele mai de interes sectoare.

Deși este o activitate sezonieră, afacerea cu răsaduri de legume are mai multe particularități, care neapărat trebuie luate în calcul la estimarea investițiilor necesare.

Pentru a reduce riscurile de producere a răsadurilor, este recomandat, din prima, să luați în calcul următoarele etape ce vor fi necesare de parcurs:

‹ adv ›
  • Cum alegem speciile, soiurile pentru producerea răsadurilor
  • Cumpărarea semințelor de legume
  • Pregătirea solului/substratului de producere a răsadurilor
  • Echiparea răsadniței/serei
  • Îngrijirea răsadurilor
  • Cum se calculează rentabilitatea unei afaceri cu răsad

Alegerea speciilor, soiurilor

Producătorii cu experiență recomandă inițierea de producere a răsadurilor cu specii care sunt destul de ușor de cultivat și populare. Acestea includ castraveți, roșii, varză, vinete, ardei. În mare parte, aceste specii de legume sunt cele mai căutate.

Nu încercați să câștigați piața imediat oferind soiuri unice de legume. În primul rând, fiecare specie are propriile particularități și trebuie mai întâi învățată tehnologia de producere, astfel încât atât Dvs, cât și clienții, să nu întâmpine dificultăți.

În prima etapă, puteți obține clienți fideli comercializând răsaduri de calitate. Ulterior, odată ce tehnologia va fi cizelată, puteți încerca să produceți și răsaduri de specii sau soiuri mai deosebite.

‹ adv ›

Un alt aspect important este de a alege soiuri adaptate condițiilor din zonă, deoarece acestea fac față mai ușor provocărilor ce pot apărea în timpul cultivării.

Cumpărarea semințelor

Pentru a implementa ideea, trebuie să începeți cu alegerea materialului semincer. Este important să acordați preferință doar semințelor de calitate. Calitatea semințelor influențează direct calitatea răsadului ce urmează a fi obținut.

Utilizați semințe certificate de la magazine de profil. Totodată, puteți cumpăra semințe de la stațiuni de cercetare, deoarece ele sunt testate, adaptate zonei, condițiilor climatice, solului și altor condiții.

‹ adv ›

Hibrizii de producție străină necertificați nu sunt recomandați a fi semănați pe suprafețe mari. Dacă doriți să optați pentru aceștia, mai întâi testați-i.

Pregătirea solului/substratului

De cele mai multe ori, pentru producerea răsadurilor se utilizează substraturile special concepute, adaptate necesităților plantei. Acestea, de obicei, sunt dezinfectate pentru a evita dezvoltarea patogenilor.

Pentru producerea răsadului în cantități mici, puteți opta pentru producerea de sine stătătoare a substratului.

În varianta clasică, se recomandă pentru satisfacerea cerințelor față de nutriție a răsadurilor de a folosi amestecuri din mai multe componente: turbă brună, neagră, mraniță, pământ de țelină, nisip de râu pentru porozitate, perlit, vermiculit, tufuri vulcanice măcinate (de 1-3 mm).

Recoltarea pământului de țelină se recomandă a fi realizată încă din primăvară, apoi plasarea acestuia în grămezi, udarea și acoperirea cu peliculă opacă. Toamna, acesta se dezinfectează.

De obicei, pentru dezinfectarea amestecurilor de pământ se utilizează produse special concepute sau sulfat de cupru de 2-3% în doză de 30 litri la un metru cub de amestec. Ulterior, se recomandă o pauză după administrarea acestuia de 3-4 zile sau conform recomandărilor pentru fiecare produs.

Turba și pământul se mărunțește, cerne, apoi se amestecă cu toate componentele în funcție de necesitățile speciei cultivate. Este foarte importantă mărunțirea și amestecarea calitativă a substratului pentru ca acesta să fie omogen.

Mai multe detalii despre Amestecuri de pământ folosite la producerea răsadurilor.

Echiparea răsadniței/serei

Spațiul de producere a răsadurilor trebuie pregătit corespunzător. Producătorii care au în proprietatea lor sere sau solarii, amenajează o parte din spațiul disponibil pentru a crea condițiile de producere a răsadului sau se optează pentru răsadnițe.

Întrucât unul dintre cei mai importanți parametri în etapa inițială este temperatura substratului, și nu a aerului, recipientele cu plante este recomandat să fie plasate la cel puțin 1 metru deasupra solului.

Îngrijirea răsadurilor

La această etapă, ar fi bine de făcut un mic bilanț al costurilor reale ale semințelor pentru care ați optat, cheltuielile de semănat, repicare, la necesitate, costurile paletelor, ghivecelor și cuburilor nutritive, în cazul în care s-a optat pentru acestea.

Fiecare specie se seamănă în funcție de durata de timp necesară pentru a atinge parametrii unui răsad gata de plantat.

Este important să se calculeze timpul pentru apariția răsadurilor în așa fel, încât până când începe sezonul de transplantare, răsadurile să fie gata de vânzare, la vârsta optimă.

Important! Semințele se cumpără cu rezervă, deoarece unele dintre ele nu încolțesc, iar altele se pot pierde în timpul semănatului.

În următorul tabel, sunt indicate temperatura, umiditatea relativă și aerisirea necesară în diferite faza de dezvoltare a răsadurilor pentru producerea răsadurilor calitative.

Respectiv, este important să luați în calcul cheltuielile necesare pentru asigurarea acestor parametri pe durata producerii.

Mai multe detalii găsiți în articolul Sfaturi la creșterea răsadului de legume. Temperaturi recomandate.

Totodată, pe parcursul creșterii răsadurile necesită fertilizări sau pot avea nevoie de tratamente suplimentare. Acestea pot fi realizate utilizându-se îngrășăminte speciale sau produse din comerț, costurile cărora la fel vor trebui prevăzute inițial.

Important! Înainte de comercializare, în special în cazul plantării în câmp deschis, este foarte importantă călirea răsadurilor.

Detalii despre Călirea răsadurilor: 5 reguli simple de urmat.

Calcularea rentabilității

Atunci când vorbim despre calcularea rentabilității unei afaceri ar trebui să luăm în calcul costurile pentru etapele prevăzute anterior și facilitățile de care dispuneți pentru trecerea acestora. Respectiv, va fi necesar să realizați, în primul rând, o estimare a:

  • Costurilor semințelor, substratului și utilării/întreținerii spațiului de producere.
  • Costurilor pentru fertilizări, tratamente, irigare, asigurarea microclimatului necesar.
  • Posibile pierderi ale cantităților de răsad estimate inițial, inclusiv pierderi în perioada livrărilor, comercializării.
  • Costurile de comercializare (identificarea cumpărătorilor, transportare la locul comercializării, livrare).
  • Riscurile asociate comercializării, o cerere inițial estimată incorect.

Producători de răsaduri cu experiență recomandă din timp să analizați piața locală, să vedeți care sunt cele mai solicitate specii și soiuri și să începeți cu producerea unor cantități mici. Apoi, concomitent cu extinderea numărului de clienți, să extindeți și gama produsă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›