‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-4.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMulcirea cartofului: avantaje și sfaturi pentru recolte bune

Mulcirea cartofului: avantaje și sfaturi pentru recolte bune

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mulcirea solului la cartof poate oferi multiple avantaje, mai ales că lucrarea poate fi realizată cu succes pe suprafețe mici, fără cheltuieli mari sau chiar, dacă dispunem de materialele necesare, investiția se limitează la timpul pe care îl dedicăm lucrării.

Dacă vă întrebați de ce este necesară această lucrare, răspunsul îl găsim în natură, unde solul niciodată nu este „gol”, ci acoperit cu un strat vegetal care, în prima etapă, nu permite evaporarea apei, protejează plantulele abia apărute de factorii negativi, iar apoi asigură și alte avantaje.

De îndată ce oamenii au observat aceste avantaje, au început să aplice „tehnologia naturii” pe parcelele lor, crescând astfel randamentul unor culturi.

‹ adv ›

Datorită faptului că punem mulci la cartofi, evităm lucrări cum ar fi plivirea, prașilele, dar și asigurăm alte avantaje, printre care se numără:

  • protecția tinerilor cartofi de înghețurile de revenire;
  • distribuția uniformă a umidității;
  • reținerea și distribuirea căldurii sub suprafața mulcită, stimularea dezvoltării mai accelerate a plantelor;
  • în timpul ploilor rapide, mulciul împiedică spălarea stratului fertil. După ploi prelungite, nu se formează crusta uscată tuberculii vor fi aprovizionați în mod constant cu oxigen;
  • se reduce numărul dăunătorilor.

Mulciul ar fi o opțiune potrivită aproape că pentru toate solurile: pe cele grele contribuie la afânare, iar pe cele nisipoase, unde evaporarea apei are loc accelerat, ajută la reținerea umidității.

Pentru mulcirea cartofului pot fi utilizate materialele:

‹ adv ›
  • paie sau fân;
  • turbă;
  • mraniță, compost;
  • rumeguş;
  • agrofibră sau peliculă închisă la culoare;
  • frunzișul sănătos de anul trecut.

Un strat de mulci de 5 cm poate proteja solul de uscare. Tuberculii care se află sub stratul de mulci nu se vor supraîncălzi la căldură, deoarece mulciul reflectă lumina soarelui.

Înainte de a mulci cartoful, trebuie să pregătim solul în mod corespunzător: îndepărtăm buruienile, udăm solul, afânăm la circa 5 cm prin prașile, aplicăm îngrășămintele necesare.

Se recomandă de a lăsa astfel solul pregătit pentru câteva zile, pentru a evita formarea unui strat aproape impermeabil plasând mulciul direct pe solul afânat și umed.

‹ adv ›

V-ar putea fi util și articolul Sfaturi la plantarea cartofului.

Principalele avantaje și particularități ale diferitor materiale utilizate ca mulci:

Mulcirea cartofului cu paie sau fân

Mulcirea cu paie a cartofilor este una dintre cele mai practicate metode, deoarece o cantitate suficientă din acest material rămâne toamna pe câmp.

Nu este recomandat să folosim iarbă proaspătă în locul fânului – aceasta ar putea să nu permită aerului să circule, ar putea favoriza dezvoltarea bolilor fungice.

În schimb, putem folosi paiele rămase din sezonul trecut. Paiele de la oricare graminee sau fânul trebuie să fie uscate.

Important! La utilizarea mulciului solul trebuie să fie suficient de cald, pentru că sub mulci încălzirea are loc mai greu.

Mulciul de paie poate fi instalat după plantare, iar apoi, când plantele ating aproximativ 6 cm înălțime, se pune un al doilea strat. Paiele vor rămâne pe parcele până în toamnă.

Dacă e necesar, se pot face fertilizări foliare pentru a completa necesarul de nutriție.

Turba utilizată în calitate de mulci la cartof

Turba este un material excelent pentru mulcire, deoarece are proprietăți nu numai de reținere, dar poate și absorbi umezeala, satura solul cu microelemente utile.

Atenţie! Nu toate tipurile de turbă sunt potrivite. De exemplu, dacă materialul este proaspăt sau prost uscat, poate avea un efect dăunător asupra plantelor.

Pentru mulci se ia numai turbă de tranziție sau din straturile de jos ale solului.

Pe solul pregătit se aplică un strat de turbă de cel mult 2-3 cm și se tasează ușor, apoi sunt plantați cartofii. Al doilea strat de turbă, de 5 cm, se pune după plantare, nu este necesară tasarea acestuia.

Avantajele acestei metode sunt că nu este necesar să se efectueze fertilizarea sezonieră, plivitul și mușuroirea cartofilor.

Mulcirea cartofilor cu mraniță

Mranița poate fi utilizată fără teama de a dăuna plantelor.

În acest sens, se pregătește solul, se plantează cartofii, dacă vremea este uscată, pământul se udă, apoi se aplică un strat de 10-13 cm de mraniță deasupra.

Dezavantajul acestei metode este că este nevoie de multă mraniță. Pe de altă parte, mranița este un depozit de oligoelemente și vitamine pentru plante, reține perfect umiditatea, previne creșterea buruienilor și, în același timp, suprimă majoritatea bacteriilor patogene.

În același sens poate fi folosit și compostul, ce conține azot și nu este recomandat a fi utilizat pe solurile prea fertile, deoarece poate duce la creșterea excesivă a vrejurilor în detrimentul tuberculilor.

Mulcirea cu folie

Mulcirea cartofilor cu folie este o modalitate bună de a proteja plantele și solul de înghețurile de primăvară, deoarece sub peliculă temperatura solului va fi cu 2-3 grade mai mare.

Pentru a mulci solul cu folie, se recomandă:

Acoperiți solul pregătit anterior sub formă de biloane cu o peliculă neagră la sfârșitul lunii aprilie, când încep să crească buruienile. Marginile materialului le prindeți cu sol sau un cadru special pentru ca mulciul să nu fie suflat de vânt.

De îndată ce vine momentul plantării tuberculilor, marcați locul plantării tuberculilor, faceți tăieturi în cruce în locurile unde vor fi plantați cartofii.

Sunt două moduri de a mulci cu peliculă: aceasta rămâne pe sol până la recoltare; al doilea – se îndepărtează după apariția primilor plantule.

Potrivit experiențelor realizate, parcelele cu cartof mulciți crescuți pe biloane au avut o evaporare redusă a apei, iar formarea biloanelor au stimulat creșterea microorganismelor din sol, astfel că ambele lucrări au afectat pozitiv randamentul culturilor, potrivit Springer Nature.

La utilizarea peliculei ca mulci, trebuie să ținem cont de faptul că nu permite aerului și apei să treacă, prin urmare, după germinarea cartofilor, acesta trebuie fie îndepărtat de pe parcele sau trebuie făcute în el găuri de ventilație.

Ca alternativă poate fi utilizată agrofibra, mulciul biodegradabil.

Rumegușul utilizat în calitate de mulci

Mulcirea cu rumeguș este o metodă des folosită. Sub un adăpost cald de rumeguș cartofii germinează mai repede și nu putrezesc, deoarece rumegușul acționează ca un absorbant.

Înainte de a mulci solul cu rumeguș, acesta este pregătit prin plivit și udat. După plantare, de îndată ce se formează o crustă pe suprafața solului, se poate aplica rumeguș uscat, un strat de 5-10 cm, unii grădinari înainte de a pune rumeguș plasează carton pe sol pentru a împiedica dezvoltarea buruienilor.

Important! Rumegușul nu este îngrășământ și, prin urmare, este strict necesar să se fertilizeze solul înainte de a planta cartofii. Nu se folosește rumeguș proaspăt pentru mulcire, deoarece se va tasa și va începe să putrezească.

V-ar putea plăcea și articolul De ce putrezesc cartofii în timpul păstrării – 4 cauze, prevenire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›