‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce putrezesc cartofii în timpul păstrării – 4 cauze, prevenire

De ce putrezesc cartofii în timpul păstrării – 4 cauze, prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După producerea calitativă și recoltarea la timp, un rol nu mai puțin important în asigurarea pe o durată cât mai lungă de timp a consumului cartofilor îl joacă tuberculii ce au fost aleși pentru și condițiile de păstrare.

Tuberculii de cartof cu aspect exterior sănătos pot începe să putrezească în timpul păstrării. Astăzi vom discuta principalele cauze ce pot provoca acest lucru:

  • Boli ce duc la putrezirea cartofilor
  • Condiții de depozitare incorectă
  • Recoltarea necorespunzătoare
  • Alegerea incorectă a soiurilor de cartof

Bolile ce pot duce la putrezirea sau deteriorarea tuberculilor de cartof în timpul păstrării sunt: fuzarioza (putregaiul uscat al tuberculilor de cartof), fitoftoroza, diverse tipuri de rapăn, putregaiul bacterian umed, pătările.

‹ adv ›

Acești patogeni au origini diferite și o evoluție diferită a bolii, dar depozitarea necorespunzătoare a cartofilor contribuie la dezvoltarea lor și producerea pagubelor importante.

Tuberculi cu pete brune, cu nuanțe cenușii sau albăstrii în locul cărora se formează adâncituri indică faptul că cartoful este afectat de mană.

În cazul atacului fuzariozei, pe tuberculi se formează o zonă încrețită, se brunifică, zona brunificată se usucă și se scufundă:

‹ adv ›

Tuberculi cu pete negre similare unor puncte ce seamănă cu niște particule de sol, însă nu se spală cu apă, indică faptul că tuberculii au fost atacați de rizoctonioză.

Tuberculi cu pulpa transformată într-un mucilagiu urât mirositor ar putea indica și prezența putregaiului umed:

Mai multe detalii despre bolile la cartof găsiți pe acest link.

‹ adv ›

Tuberculii infectați ajung a fi infestați de aceste boli în perioada creșterii. Din acest motiv, pentru a reduce la minim riscurile de infestare, sunt recomandate câteva reguli simple de prevenire a problemei:

  • Plantați doar tuberculi dezinfectați, fără răni, nesecționați, astfel se va reduce riscul răspândirii infecției.
  • Se evită fertilizarea excesivă cu azot.
  • Respectați asolamentul.
  • Strângeți resturile vegetale de la cartof de pe teren și îngropați-le sau distrugeți-le, acestea pot fi surse potențiale de infecție.
  • Bolile ajung în depozit prin tuberculii sau prin solul infectat prins de aceștia. Depozitarea tuberculilor umezi şi cu noroi creşte mult pericolul de infecţie. 
  • Dacă se depozitează tuberculii umezi sau spălaţi, care nu sunt zvântaţi suficient, în cazul unor boli cum ar fi putregaiul umed, tot lotul poate putrezi în decurs de 2-4 săptămâni. Dacă în timpul păstrării temperatura vracului de cartof ajunge la 12-15 grade Celsius, se poate produce putrezirea unei cantităţi de 1 -2 m3 de tubercul în 3-4 zile.

Depozitarea necorespunzătoare

Condiții optime pentru păstrarea cartofilor: temperatura aerului – 3…5°C, umiditate – 85-91%, precum și lipsa luminii și o bună ventilație. Dacă cartofii sunt depozitați în pungi, asigurați-vă că pot respira.

Detalii despre păstrarea corectă a cartofilor găsiți pe acest link.

Înainte de păstrare în condiții de casă, trebuie să pregătiți corespunzător subsolul sau pivnița: îndepărtați gunoiul, uscați camera, scăpați de rozătoare și astupați găurile, văruiți tavanul și pereții pentru dezinfecție. Pentru dezinfecția pereților, puteți utiliza și alte produse.

Containerul în care vor fi depozitați cartofii trebuie și el dezinfectat. Acest lucru se poate face cu o soluție concentrată de permanganat de potasiu.

Inspectați din când în când tuberculii și îndepărtați-i pe cei deteriorați de putregai, ofiliți sau germinați.

Recoltarea necorespunzătoare

Este foarte important să recoltați pe vreme uscată și însorită tuberculii. Tuberculii umezi sunt un mediu ideal pentru bacterii, ciuperci. Cartofii scoși trebuie să fie uscați timp de 5-15 zile, în camere întunecate cu o bună ventilație.

Evitați loviturile puternice ale cartofilor în timpul recoltării, manipulării post-recoltare.

Tuberculii deteriorați, precum și tuberculii cu semne ale anumitor boli, nu sunt supuși păstrării pe termen lung.

Alegerea greșită a soiului

Nu toate soiurile de cartofi se păstrează la fel de bine. Cel mai bine se păstrează cartofii de soiuri târzii și este mult mai dificil să-i păstrați pe cei timpurii până în primăvară. De aceea, este recomandat să alegeți soiurile potrivite pentru păstrare.

Citiți mai multe sfaturi la plantarea cartofului găsiți pe acest link.

Recoltarea atentă, păstrarea la temperatură și umiditate optime și selecția de soiuri târzii vă vor perimite să aveți cartofi până la următoarea recoltă.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›