Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor toamna, iar primăvara doar mici intervenții, cum ar fi înlăturarea unor lăstari de prisos, afectați de înghețurile din timpul iernii, adică realizarea unei tăieri sanitare.
Dacă, totuși, ați optat pentru tăierile la zmeur și mur primăvara, în continuare vorbim despre principalele principii de realizare a tăierilor.
Murul și zmeurul sunt arbuști fructiferi ce fac parte din același gen (Rubus) și au un ciclu de viață asemănător, astfel principiile de tăiere, cu unele excepții, sunt similare.
În funcție de ciclul de viață soiurile de mur și zmeur se clasifică în 2 grupe mari: sezoniere și remontante. Ambele au partea subterană – sistemul radicular și coletul perene, ceea ce înseamnă că trăiesc mulți ani.
La soiurile sezoniere de zmeur și mur tulpinile sunt bienale, ceea ce înseamnă că au o durată de viață de doi ani.
În primul an, tulpinile cresc din mugurii de la baza tulpinilor existente, coletului sau rădăcinii în funcție de soi, creșterea fiind vegetativă.
Pe parcursul la al doilea an, pe tulpini vor apărea lăstari laterali fructiferi, care apar din mugurii mixști formați în axilele frunzelor în primul an de vegetație. În urma fructificării, tulpina de 2 ani moare și trebuie înlăturată.
La soiurile remontante de zmeur și mur, fiecare tulpină fructifică de două ori. Primii se dezvoltă mugurii micști din vârful tulpinii din anul trecut. Înflorirea începe în iulie, iar maturarea fructelor în septembrie-octombrie.
Mugurii micști de pe partea mijlocie și inferioară ale tulpinii fructifică în vara anului următor, ca și soiurile standard.
Calitatea fructelor însă pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioară și recoltarea dificilă datorită intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere.
Indiferent dacă avem un soi remontant sau sezonier, tăierile la zmeur și mur au aceleași obiective:
- a stimula creșterea în anumite zone;
- a ajusta încărcătura de rod;
- a spori calitatatea fructelor și randamentul;
- a elimina tulpinile bolnave și moarte;
- a spori penetrația solară și mișcarea maselor de aer;
- a facilita recoltarea;
- a spori uniformitatea aplicării produselor de uz fitosanitar prin pulverizare;
- a combate și preveni bolile și dăunătorii.
Tăierea zmeurului și murului sezonier
Încă din primul an de viaţa, adică imediat după plantare, tulpinile se scurtează la 2-4 muguri la suprafața solului.
Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului. Lăstarii, apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se conduc şi se palisează pe spalier.
În anul 2 se aleg pentru fructificare 1-3 tulpini bine dezvoltate, care se scurtează la circa 1,2 m, pentru a limita fructificarea și a permite dezvoltarea sistemului radicular.
În anii următori, după frutificare, majoritatea surselor indică justificat, necesitatea înlăturării tulpinilor de 2 ani toamna devreme. Concomitent suprimându-se și tulpinile slabe sau bolnave.
Primăvara, când a trecut pericolul înghețului, se recomandă a realiza doar tăierea sanitară, prin care se selectează tulpinile potrivite pentru fructificare și se înlătură cele bolnave, slab dezvoltate chiar la nivelul solului.
În cazul când tulpinile zmeurului sau murului care au fructificat, nu au fost înlăturate toamna, acest lucru se realizează primăvara devreme în paralel cu tăierile sanitare.
La mur se păstrează 3-6 tulpini pentru fructificare, care se scurtează printr-o tăietură oblică deasupra mugurelui la înălțimea de 1,8-2 m. Iar 4-5 ramuri laterale, sunt scurtate la 3-5 muguri. Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează.
La zmeur, după trecerea pericolului de îngheţ, tulpinile se răresc, astfel ca distanța dintre ele să fie de aproximativ 15 cm (8-10 buc/m liniar) și se scurtează la 1,7-1,8 m. Tăierile au scopul de a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli și suficient de groase (min. 0,8 cm).
Tăierile la soiuri remontante de zmeur și mur
În plantațiile profesionale de zmeur și mur remontant se păstrează doar roada de pe tulpinile anuale. În acest caz, după recoltarea fructelor toate tulpinile se taie la nivelul solului.
Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).
Grădinarii amatori mai practică înlăturarea vârfului tulpinii de un an care a rodit, după maturarea fructelor din prima recoltă. Aceasta se face cu scopul obținerii unei recolte timpurii pe lăstarii de 2 ani.
Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul unu și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.
Absolut la toate soiurile de zmeur și mur este foarte important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului.
Deoarece, atunci când se taie mai sus, în anul următor din mugurii de la suprafața solului vor crește mulți lăstari laterali, care îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători.
Interessnt sfat prac