Ultimii ani, marcați de incertitudine privind piața de desfacere, costuri, prețuri de comercializare, dar și condițiile climaterice au afectat sectorul autohton de producere a fructelor.
Pentru a face față acestor provocări, sunt necesare investiții majore pe diferite direcții, care, de altfel, în mare parte, au fost imposibile ca rezultat al crizei ce a afectat grav agricultura.
Cu toate acestea, datorită eforturilor producătorilor care și-au asumat riscul să facă investiții în infrastructuri cum ar fi cele de irigare, post-recoltare, dar și accesare de noi piețe, Republica Moldova devine tot mai cunoscută la nivel internațional ca un furnizor de fructe de calitate.
‹ adv ›
Potrivit informațiilor Asociației Moldova Fruct, numărul de cereri pentru diferite specii și soiuri de fructe este în continuă creștere, astfel este necesară mobilizarea fermierilor și organizațiilor ce pot oferi suport acestora pentru ajustarea producției cerințelor pieței.
Acesta a adăugat că întreprinderile care produc conform cerințelor, dispun de certificările necesare și au dezvoltată infrastructura post-recoltare se bucură de succes în rândul importatorilor din UE și alte țări.
Vitalie Gorincioi a mai adăugat că un aspect foarte important îl joacă și diversificarea culturilor și soiurilor, necesară pentru a oferi fermierilor mai multor flexibilitate și siguranță atunci când vorbim de condițiile climatice și cererea pieței în continuă schimbare.
Comentarii