‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Gorincioi: Avem o cerere mare din UE pentru fructe. Sunt necesare investiții imediate...

Vitalie Gorincioi: Avem o cerere mare din UE pentru fructe. Sunt necesare investiții imediate pentru a nu rata șansa

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ultimii ani, marcați de incertitudine privind piața de desfacere, costuri, prețuri de comercializare, dar și condițiile climaterice au afectat sectorul autohton de producere a fructelor.

Pentru a face față acestor provocări, sunt necesare investiții majore pe diferite direcții, care, de altfel, în mare parte, au fost imposibile ca rezultat al crizei ce a afectat grav agricultura.

Cu toate acestea, datorită eforturilor producătorilor care și-au asumat riscul să facă investiții în infrastructuri cum ar fi cele de irigare, post-recoltare, dar și accesare de noi piețe, Republica Moldova devine tot mai cunoscută la nivel internațional ca un furnizor de fructe de calitate.

Potrivit informațiilor Asociației Moldova Fruct, numărul de cereri pentru diferite specii și soiuri de fructe este în continuă creștere, astfel este necesară mobilizarea fermierilor și organizațiilor ce pot oferi suport acestora pentru ajustarea producției cerințelor pieței.

„În Uniunea Europeană, în acest sezon este înregistrată o criză a ofertei de sâmburoase, ca rezultat al condițiilor meteo nefavorabile. Înregistrăm un număr foarte mare de cereri pentru acestea. Pe de altă parte, printre cerințele obligatorii se numără prerăcirea și sortarea fructelor, calibrarea acestora. Spre regret, însă, mulți producători autohtoni încă nu dispun de capacitățile necesare pentru a face față acestor cerințe. Un aspect foarte important este acela că am inițiat un parteneriat cu producătorii locali de echipamente, iar astfel de echipamente vor fi produse în Moldova și ajustate în funcție de necesitățile fiecărui fermier”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Gorincioi, președintele asociației.

Acesta a adăugat că întreprinderile care produc conform cerințelor, dispun de certificările necesare și au dezvoltată infrastructura post-recoltare se bucură de succes în rândul importatorilor din UE și alte țări.

„Ne-am dorit mult să ajungem să împărtășim experiența fermierilor locali de fructe cu alți fermieri, nu a celor de peste hotare, iar acum o facem datorită investițiilor făcute de aceștia. Avem întreprinderi dotate cu echipamentele necesare, ce au obținut certificările necesare, realizează exporturi și stabilesc parteneriate cu jucători importanți de pe piața externă. Această experiență trebuie multiplicată, iar pentru aceasta avem nevoie de suportul autorităților și proiectelor în derulare care să ofere suport fermierilor în implementarea tehnologiilor și achiziția echipamentelor necesare post-recoltare”.

Vitalie Gorincioi a mai adăugat că un aspect foarte important îl joacă și diversificarea culturilor și soiurilor, necesară pentru a oferi fermierilor mai multor flexibilitate și siguranță atunci când vorbim de condițiile climatice și cererea pieței în continuă schimbare.

„Sunt solicitate atât cireșele, caisele, prunele, cât și merele și perele. Dacă e să vorbim de solicitările pe care le-am avut pentru cireșe în acest sezon, în top-ul preferințelor au fost soiurile Kordia, Regina, Ferrovia, Nimba și Pacific Red. Cele mai solicitate au fost soiurile mai tardive. Experiența anilor precedenți arată o cerere sporită pentru diferite soiuri, asftel că diversificarea este absolut necesară, mai ales că oferă și siguranța ca în cazul în care pentru o specie sau soi nu avem succes, avem o a doua sau a treia opțiune”.

‹ adv ›

Amintim că, săptămâna trecută am discutat cu un importator olandez care a specificat că pe piața externă pot fi exportate cantități semnificative de fructe autohtone, condiția principală însă fiind calitatea foarte bună a acestora.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›