‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce cad florile la vinete, nu leagă fructele – 5 cauze frecvente

De ce cad florile la vinete, nu leagă fructele – 5 cauze frecvente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vinetele sunt unele dintre cele mai pretențioase culturi la întreținere, astfel că, de multe ori, pentru grădinarii sau legumicultorii începători creează dificultăți la creștere. Una dintre probleme ține de legarea slabă a fructelor.

Des, se întâmplă ca plantele să se dezvolte bine, să înflorească abundent, dar fructele nu se formează și, în timp, florile de vinete să cadă. Această se întâmplă mai des atunci, când se cultivă vinetele în spații protejate.

În general, motivul este o încălcare a tehnologiei de creștere. Sunt mai multe modalități de a soluționa această problemă, dar mai întâi trebuie să determinăm cauza exactă.

‹ adv ›

Motivele din care vinetele înfloresc, dar nu leagă fructe, pot fi următoarele:

Încălcarea regimului de temperatură

Vinetele sunt plante foarte pretențioase față de temperatura aerului, care pentru o creștere normală, ar trebui să fie de 24-30°C. Dacă acest indicator scade la nivelul sau sub 15°C, se stopează dezvoltarea plantelor.

Dacă acest lucru se întâmplă în timpul perioadei de înflorire, atunci cel mai probabil ovarul nu se va forma, iar floarea sterilă se va usca și va cădea (acest lucru are loc la temperaturi sub 12-14°C, după diferite surse). Aceeași situație se întâmplă și la o temperatură prea ridicată – de peste 34-35°C (unele varietăți rezistă la 38-40°C) și mai sus, florile sunt slab polenizate, iar vinetele „nu leagă”.

‹ adv ›

În acest context, este recomandată monitorizarea și gestionarea temperaturii în spațiul protejat, asigurarea ventilării și menținerii temperaturii în limitele recomandate pe timp de noapte în perioadele critice.

Important! În spațiu protejat trebuie monitorizat și regimul de lumină. În lipsa luminii, polenul nu este viabil, florile avortează, plantele stagnează în creștere, fructele rămân mici.

Solul nepotrivit

Vinetele se dezvoltă bine în sol fertil, afânat, bogat în humus și permeabil, cu pH neutru (6,5-7). Dacă solul din seră sau grădină este compactat, acid și nu e încălzit bine, formarea fructelor poate să nu aibă loc deloc.

‹ adv ›

Este foarte importantă cunoașterea salinității solului (măsurată cu ajutorul Electro-Conductivității – EC) – la valori EC de peste 1,1 dS/m vinetele se dezvoltă prost.

Efectuați o analiză a solului – poate că solul este pur și simplu nepotrivit pentru cultivarea vinetelor.

Irigarea insuficientă sau incorectă

Se știe că vinetele preferă solul umed. De udarea abundentă și regulată depinde într-o mare măsură înflorirea lor, formarea ovarelor și, în consecință și fructificarea. În general, fiecare specie are perioade critice pentru apă, la vinete această perioadă este pe tot parcursul perioadei de vegetaţie.

Este important să se mențină constant umiditatea optimă (moderată), în special într-o seră sau solar, deoarece umiditatea insuficientă perturbă nutriția plantelor, ceea ce provoacă o întârziere în formarea florilor și fructelor.

Dacă udați prea des, are loc stagnarea apei, accesul oxigenului la sistemul radicular este redus, din cauza aceasta este perturbată dezvoltarea plantei.

Uscarea solului sau chiar o ușoară lipsă de umiditate poate provoca, de asemenea, căderea florilor, îmbătrânirea prematură a fructelor mici.

În grădină, udați vinetele la rădăcină de 1-2 ori pe săptămână, nu este recomandată udarea frunzelor, cu apă caldă, aproximativ 15-25 litri pe 1 mp, umezind solul la o adâncime de cel puțin 25-30 cm. La temperaturi scăzute udările se reduc, iar la temperatura critică 15°C udarea trebuie în general suspendată.

Pe suprafețe extinse, indicatorii de umiditate a solului pe parcursul întregului sezon de vegetație pentru vinete nu trebuie să scadă sub 70-80% din capacitatea de câmp pentru apă, iar odată cu debutul fazei a 2-a (perioada de fructificare) – nu mai mici de 80% (stratul de sol de 30 cm).

Detalii despre Irigarea prin picurare a vinetelor – sfaturi.

Polenizarea deficientă

Polenizarea desfășurată în condiții optime este foarte importantă, deoarece florile de vinete nepolenizate sau incomplet polenizate, nu reușesc să lege fructe, cad de pe plante.

Acest lucru se întâmplă mai ales în perioada timpurie a sezonului, caracterizată prin temperaturi scăzute în timpul noptii, dar și vara la diferențe mari de temperatură între zi și noapte.

Transferul de polen și fecundarea pot avea loc în cadrul aceleiași flori, între florile aceluiași soi sau între florile diferitelor soiuri cu ajutorul vântului sau insectelor polenizatoare.

Astfel, este recomandată utilizarea bondarilor în spații protejate pentru polenizare și crearea condițiilor favorabile în perioada polenizării, inclusiv respectarea regimului de umiditate și temperatură.

Căderea pedunculilor cu flori indică faptul că pur și simplu nu a avut loc polenizarea.

V-ar putea plăcea și articolul despre De ce se ofilesc vinetele – cauze și modalități de prevenire.

Fertilizarea incorectă a plantelor

Uneori, legumicultorii, în efortul de a obține o recoltă mai devreme și mai abundentă, aplică o mulțime de îngrășăminte, atât minerale, cât și organice.

Ca răspuns la aceasta, vinetele încep să-și mărească în mod activ masa verde, dar, în același timp, toată puterea plantei este direcționată către formarea masei vegetale, dar nu spre formarea fructului.

Azotul în exces – în general, vinetele sunt receptive la orice îngrășământ, dar azotul e un element care trebuie introdus la începutul primăverii. Dacă îngrășăminte cu azot sunt aplicate în exces deja în perioada de vegetație, va fi un stres puternic pentru plantă, care va afecta înflorirea și legarea fructelor.

Lipsa microelementelor (de obicei, borul lipsește) este cel mai frecvent motiv pentru care cad florile de vinete – puteți rezolva problema adăugând o soluție de acid boric într-un raport de 10 g / găleată de apă și să pulverizați vinetele sau să fertilizați plantele cu îngrășăminte cu bor special concepute pentru legume.

Detalii despre Fertilizarea vinetelor – sfaturi, perioade recomandate.

Este mult mai important să se creeze condiții adecvate pentru cultivarea vinetelor și să se elimine factorii care au dus la o legare slabă a fructelordecât să se intervină când fenomenul deja are loc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›