Grigore Spinachi din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, povestește că a început să facă apicultură de prin anii 2002. S-a dezvoltat treptat, iar în anul 2015, după ce a beneficiat și de subvenții, a procurat mai multe familii.
Acum apicultorul are circa 200 de familii de albine. Își amintește cu mare durere că în anul 2019, după ce a fost tratată o livadă din apropierea stupinei, mai multe albinele au pierit.
Începând cu anul 2022, Grigore Spinachi a devenit utilizatorului sistemului informațional BeeProtect în cadrul programului – pilot, care s-a desfășurat în raionul Ialoveni. Apicultorul spune că această aplicație este una necesară, și îi îndeamnă pe toți fermierii să se înregistreze.
Veaceslav Druță este un apicultor și agricultor din satul Mășcăuți, raionul Criuleni, care s-a înregistrat și utilizează aplicația BeeProtect.
După mai bine de 10 luni, de când înregistrarea este obligatorie atât pentru agricultori, cât și pentru apicultori, numărul utilizatorilor BeeProtect a crescut. La moment sunt înregistrați 1719 de utilizatori, dintre care circa 1200 sunt apicultori și peste 400 agricultori. Aceasta se datorează campaniilor de informare și promovare desfășurate de către Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova (ANARM).
În cadrul unei mese rotunde, ce a avut loc la data de 29 septembrie curent, au fost prezentate rezultatele obținute privind utilizarea sistemului informațional BeeProtect și gradul de adoptare a acestuia.
‹ adv ›
John Riordan, Directorul adjunct al Misiunii USAID Moldova, a menționat că albinele, dar și alți polenizatori se află într-un declin global. În SUA se depun eforturi majore pentru a adopta legi ce ar ajuta la protejarea polenizatorilor de la efectele dăunătoare a pesticidelor.
Roman Palanciuc, Manager Dezvoltare Capacități Asociații și Digitalizare, PCRR/USAID, a remarcat că albinele polenizează 80% din toate plantele cu flori, inclusiv peste 130 de tipuri de fructe și legume.
Ion Maxim, președintele ANARM, a informat că, pentru elaborarea acestui sistem a fost nevoie de mai mulți ani. Ideea a apărut în 2018, după care au urmat mai multe activități ce au făcut posibilă elaborarea aplicației.
Menționăm că, BeeProtect este o platformă online de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole.
Astfel, în anul curent, au fost prevenite multiple cazuri de intoxicare a miilor de familii de albine. Iar puținele cazuri de intoxicare din cauza stropirilor plantațiilor agricole s-au întâmplat deoarece fie fermieri, fie apicultorii nu au fost înregistrați în sistemul BeeProtect.
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația BeeProtect este obligatorie pentru apicultori și fermieri.
Comentarii