‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori: BeeProtect un instrument necesar pentru toți fermierii. Vezi câți utilizatori are aplicația

Apicultori: BeeProtect un instrument necesar pentru toți fermierii. Vezi câți utilizatori are aplicația

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Grigore Spinachi din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, povestește că a început să facă apicultură de prin anii 2002. S-a dezvoltat treptat, iar în anul 2015, după ce a beneficiat și de subvenții, a procurat mai multe familii.

Acum apicultorul are circa 200 de familii de albine. Își amintește cu mare durere că în anul 2019, după ce a fost tratată o livadă din apropierea stupinei, mai multe albinele au pierit.

„Nu am fost informat că se vor realiza stropiri în livadă. Când am văzut că mor albinele am mers la ANSA, am depus o plângere, după care împreună cu doi inspectori am mers să căutăm sigilii pentru a preleva probe. Inspectorii au prelevat probe din stupină și livadă. Ulterior, am mers cu probele la laborator, dar și aici am avut parte de surprize, ni s-a comunicat că probele nu sunt suficiente și trebuie să mai aducem. În următoarea zi deja agricultorul nu ne permitea să luăm aceste probe. A durat mult timp și în final nu a fost nici un rezultat pozitiv, pentru că în livadă s-a depistat substanța chimică, dar la albinele care au murit, nu”.

Începând cu anul 2022, Grigore Spinachi a devenit utilizatorului sistemului informațional BeeProtect în cadrul programului – pilot, care s-a desfășurat în raionul Ialoveni. Apicultorul spune că această aplicație este una necesară, și îi îndeamnă pe toți fermierii să se înregistreze.

„Îi îndemn atât pe apicultori, cât și pe agricultori să testeze această aplicație, pentru că cu toții muncim, investim și trebuie să ne respectăm reciproc. Până la urmă, vom avea cu toții doar de câștigat, trăim în aceeași localitate, țară”.

‹ adv ›

Veaceslav Druță este un apicultor și agricultor din satul Mășcăuți, raionul Criuleni, care s-a înregistrat și utilizează aplicația BeeProtect.

„Am în gestiune o livadă de prun și una de nuc, dar și o stupină cu circa 110 familii de albine. BeeProtect este un sistem foarte util atât pentru agricultori, cât și pentru apicultori. Cu regret, agricultorii sunt mai rezervați în a utiliza această aplicație. Solicitarea noastră este să ni se ofere și în continuare suport pentru a ne învăța cum corect să o utilizăm și să beneficiem la maxim de această soluție”.

După mai bine de 10 luni, de când înregistrarea este obligatorie atât pentru agricultori, cât și pentru apicultori, numărul utilizatorilor BeeProtect a crescut. La moment sunt înregistrați 1719 de utilizatori, dintre care circa 1200 sunt apicultori și peste 400 agricultori. Aceasta se datorează campaniilor de informare și promovare desfășurate de către Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova (ANARM).

În cadrul unei mese rotunde, ce a avut loc la data de 29 septembrie curent, au fost prezentate rezultatele obținute privind utilizarea sistemului informațional BeeProtect și gradul de adoptare a acestuia.

‹ adv ›

John Riordan, Directorul adjunct al Misiunii USAID Moldova, a menționat că albinele, dar și alți polenizatori se află într-un declin global. În SUA se depun eforturi majore pentru a adopta legi ce ar ajuta la protejarea polenizatorilor de la efectele dăunătoare a pesticidelor.

„Eficiența acestor eforturi depinde de modul în care părțile interesate din acest sector colaborează și comunică între ele, pentru a lupta împotriva acestei probleme. Mă bucur foarte mult că Republica Moldova, țară bine cunoscută pentru tradițiile sale de a face agricultură, a devenit un model pentru acest tip de colaborare și a reușit să reunească agricultorii și apicultorii pentru a prioritiza protecția albinelor, prin utilizarea unui instrument modern – BeeProtect.

Încurajez toți apicultorii și agricultorii să profite de acest instrument și să-l încorporeze în rutina zilnică. De asemenea, îndemn toate părțile interesate să promoveze utilizarea BeeProtect”.

Roman Palanciuc, Manager Dezvoltare Capacități Asociații și Digitalizare, PCRR/USAID, a remarcat că albinele polenizează 80% din toate plantele cu flori, inclusiv peste 130 de tipuri de fructe și legume.

„Polenizarea culturii mărului produce cea mai mare valoare economică, reprezentând în medie 24% din valoarea totală a polenizării tuturor culturilor. Studiile efectuate concomitent în Australia, China, UE, SUA și Canada arată că, în ultimii 50 de ani diversitatea diferitor specii de albine s-a redus cu 80%. Principala cauză se consideră trecerea la agricultura intensivă cu aplicarea necontrolată a pesticidelor (erbicide, fungicide, insecticide). Alte cauze ar fi și: schimbarea climei, deteriorarea habitatelor de către om, poluarea mediului, factorii patogeni, specii invazive străine, management apicol defectuos”.

Ion Maxim, președintele ANARM, a informat că, pentru elaborarea acestui sistem a fost nevoie de mai mulți ani. Ideea a apărut în 2018, după care au urmat mai multe activități ce au făcut posibilă elaborarea aplicației.

„În urma campaniilor de informare și promovare, desfășurate în perioada aprilie – august 2023, au fost formulate câteva concluzii, dar cea mai importantă este că  promovarea aduce rezultate. Ne propunem ca în anul 2024, campania de instruire și promovare să fie extinsă, astfel ca această informație să ajungă la un număr cât mai mare de agricultori și apicultori, iar cazurile de intoxicație la albine să fie reduse maxim”.

‹ adv ›

Menționăm că, BeeProtect este o platformă online de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole. 

Astfel, în anul curent, au fost prevenite multiple cazuri de intoxicare a miilor de familii de albine. Iar puținele cazuri de intoxicare din cauza stropirilor plantațiilor agricole s-au întâmplat deoarece fie fermieri, fie apicultorii nu au fost înregistrați în sistemul BeeProtect.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația BeeProtect este obligatorie pentru apicultori și fermieri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›