‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleActe necesare pentru comercializarea mierii în magazine și supermarketuri

Acte necesare pentru comercializarea mierii în magazine și supermarketuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comercializarea mierii este un subiect des abordat de către membrii grupului Agrobiznes Apicultura. De această dată, apicultorii au întrebat despre actele necesare pentru comercializarea mierii prin intermediul magazinelor, supermarketurilor sau piețelor. 

Solicitat de Agrobiznes, Maxim Sârbu, șef al Direcției siguranța produselor alimentare de origine animală, ANSA, a menționat că principalul act legislativ pe care trebuie să-l consulte apicultorii este Ordinul ANSA nr. 57 din 08.02.2023, care conține articole specifice pentru produsele apicole.

„Certificatul de calitate este principalul act pe care trebuie să-l dețină apicultorii pentru a putea comercializa produse apicole în magazine, la iarmaroace. Totodată, aceștia trebuie să asigure marcarea produsului conform Legii pentru protecția consumatorilor. Certificatul de calitate este eliberat de către medicul veterinar sau unitatea care produce mierea. De fapt, este o procedură foarte simplă, fiind exclus certificatul Forma nr. 2, care era solicitat anterior”. 

Vedeți aici lista actelor necesare pentru comercializarea mierii către unitățile de colectare/procesare.

‹ adv ›

Contactat de Agrobiznes, Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, a explicat că în ceea ce ține de comercializarea mierii pe piața internă (magazine, supermarketuri), apicultorii trebuie să prezinte următoarele acte:

„În plus, ar trebui să dețină și autorizarea de dezinfecție a autoturismului care va livra marfa și autorizarea pe stupină (pașaportul prisăcii) cu toate actele la zi. Marfa pe care urmează să o comercializeze trebuie să corespundă Reglementărilor tehnice „Miere de albină”, ce se conțin în Hotărârea Guvernului nr. 661 din 13.06.2007, și să respecte normele de ambalare și etichetare”.

Diana Curchi, șefa laboratorului încercări produse alimentare, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, a explicat că, în cadrul laboratorului se testează încercări pentru șase indici de calitate, fizico-chimici. 

„Dacă vorbim despre indicii de calitate, aceste cerințe se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 661 pentru miere și indicatorii de calitate a mierii. Pentru aceste șase probe, agentul va trebui să achite 1200 de lei. Aici ne referim la umiditate, aciditate, zaharoză, zahăr invertit, ș.a. Probele de efectuează în circa 5-7 zile lucrătoare. Prețul încercărilor depinde de solicitările agenților economici și de cerințele documentelor normative”.

Diana Curchi a mai adăugat că, sunt și solicitări referitor la alte tipuri de investigație. Ca și indicator de calitate mai este și raportul fructoză, glucoză care costă 267 de lei

„Tarifele pentru încercările de laborator pot fi consultate în Hotărârea de Guvern 994 din 2020. Ca indicatori de siguranță sunt reziduurile de medicamente, nocivitate și siguranță. Reziduurile de medicamente sunt de diferite grupe, substanțe, în funcție de medicamentele cu care au fost tratate albinele. În produsul final – miere pot fi găsite sau nu diferite reziduuri de medicamente. Prețurile pentru aceste probe variază de la 600 până la 1700 de lei”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Corect. Noi producem miere de calitate, cheltuim o căruță de bani sa demonstram acest lucru iar pe piața ajung falsuri, iar ei ne cumpara mierea cu 9 lei . Unde este dreptatea, unde este legea, Pt cine se aplica?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›