Comercializarea mierii este un subiect des abordat de către membrii grupului Agrobiznes Apicultura. De această dată, apicultorii au întrebat despre actele necesare pentru comercializarea mierii prin intermediul magazinelor, supermarketurilor sau piețelor.
Solicitat de Agrobiznes, Maxim Sârbu, șef al Direcției siguranța produselor alimentare de origine animală, ANSA, a menționat că principalul act legislativ pe care trebuie să-l consulte apicultorii este Ordinul ANSA nr. 57 din 08.02.2023, care conține articole specifice pentru produsele apicole.
Vedeți aici lista actelor necesare pentru comercializarea mierii către unitățile de colectare/procesare.
Contactat de Agrobiznes, Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, a explicat că în ceea ce ține de comercializarea mierii pe piața internă (magazine, supermarketuri), apicultorii trebuie să prezinte următoarele acte:
- Factura;
- Certificatul de calitate, emis de compania producătoare, care implementează sistemul de calitate și trasabilitate sau să respecte Bunele practici în apicultură;
- Raportul de încercări al lotului de miere cu privire la calitate, care este emis de Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV);
- Contractul stabilit cu rețeaua.
Diana Curchi, șefa laboratorului încercări produse alimentare, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, a explicat că, în cadrul laboratorului se testează încercări pentru șase indici de calitate, fizico-chimici.
Diana Curchi a mai adăugat că, sunt și solicitări referitor la alte tipuri de investigație. Ca și indicator de calitate mai este și raportul fructoză, glucoză care costă 267 de lei.
Si cum explicati ca mierea este amestecata cu hidrolizat de porumb sau miere china care este același lucru un fals ordinar
Corect. Noi producem miere de calitate, cheltuim o căruță de bani sa demonstram acest lucru iar pe piața ajung falsuri, iar ei ne cumpara mierea cu 9 lei . Unde este dreptatea, unde este legea, Pt cine se aplica?