În lumea agriculturii moderne, unde necesitatea reducerii costurilor de producție și eficiența planificării lucrărilor și tratamentelor devine esențială, stațiile meteo joacă un rol crucial.
Instrumente precise ce oferă date în timp real, precum stațiile meteo, contribuie la optimizarea operațiunilor agricole și la sporirea producției.
Andrei Covali, agronom-șef la Vinăria din Vale, este un exemplu viu în acest sens. Experiența sa de utilizare a datelor stațiilor meteo performante a început acum aproximativ cinci ani, datorită unui proiect pilot.
În cadrul proiectului pilot, de la bun început au participat șase viticultori, iar acum numărul acestora a ajuns la 14. Ce avantaje au adus acestora stațiile? Principalul beneficiu a fost reducerea semnificativă a costurilor.
Acum, folosește activ trei stații meteo în satele Vulcănești, Alexandru Ioan Cuza și Doina care asigură monitorizarea a circa 900 de hectare de podgorie.
Pe lângă planificarea lucrărilor și tratamentelor, instrumentele moderne oferă performanță majoră, fiind capabile să asigure până și planificarea recoltei, mai multe detalii pe acest link.
La nivel de grup, viticultorii participanți în cadrul proiectului se reunesc săptămânal pentru a discuta despre datele oferite de stații, analizând riscurile și planificând măsurile necesare.
Un alt aspect crucial este legat de schimbările climatice și secetele tot mai frecvente. În plus, precum menționează Andrei Covali, stațiile meteo ajută la adaptarea strategiilor de tratament, astfel încât să se reducă consumul de pesticide.
Ce ține de utilizarea stațiilor meteo pentru realizarea strategiilor de control pentru toate cele 900 de hectare de teren, agronomul-șef menționează că acestea sunt obiectivele pentru viitor, necesitând o și mai bună studiere a tuturor particularităților.
Pe lângă datele oferite de stațiile iMetos, Pessl Instruments a lansat recent o nouă categorie de stații meteo – nano METOS. Acestea oferă cei mai importanți parametri de mediu, pentru a preveni bolile plantelor și infestarea cu insecte, ajutând la gestionarea timpului (planificarea forței de muncă, tratamente, irigare).
Mai multe detalii găsiți pe acest link.
Totodată, amintim că o parte din informațiile relevante privind prognoza meteo și date privind riscul dezvoltării bolilor și dăunătorilor sunt disponibile pe agmeteo.md.