‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnatolie Fală: Avem condiții pretabile pentru cultivarea soiei fără irigare doar în nordul Moldovei

Anatolie Fală: Avem condiții pretabile pentru cultivarea soiei fără irigare doar în nordul Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La momentul actual, în Republica Moldova, doar 3,8% din suprafața totală cultivată cu culturi agricole este destinată speciilor boboase, dintre care soia se cultivă pe 1,6%.

Pentru un asolament echilibrat, se recomandă includerea leguminoaselor în asolament pe minim 20% din suprafețe, soiei recomandându-se să i se dedice minim 5% din suprafață.

Cu toate acestea, ținând cont de cum au evoluat condițiile climei în Republica Moldova, pentru cultivarea soiei este pretabilă doar zona de nord a țării. Aceste aspecte au fost menționate de către Anatolie Fală în cadrul evenimentului Donau Soja „Vulnerabilități și oportunități în producerea de soia”.

„Condițiile climatice s-au schimbat drastic, însă, spre regret, tehnologiile au rămas, în mare parte, neadaptate acestor schimbări. Spre exemplu, acum 20 de ani, în centrul țării aveam în medie 500 mm de precipitații, iar la nord 600 mm de precipitații anual. La moment, în centru avem 350 mm, iar la nord până la 450 mm. Ținând cont de evoluția climei, avem condiții pretabile pentru cultivarea soiei doar în zona de nord, soia ar putea fi cultivată și în centrul și sudul țării, însă doar în anii cu precipitații suficiente”, a specificat în cadrul evenimentului Anatolie Fală.

‹ adv ›

Pierderi ale recoltei de soia (2022 față de 2021):

Potrivit datelor din teren, 96% de suprafețele de soia sunt cultivate în zona de Nord, iar 65% din suprafețe sunt concentrate în 3 raioane (Briceni, Edineț și Dondușeni).

„Soia, în cazul în care este realizată inocularea semințelor înainte de semănat și respectată tehnologia, generează până la 120 de kilograme de azot per hectar. Pe lângă faptul că această cultură reduce necesarul de îngrășăminte administrate în sol, spre deosebire de îngrășămintele chimice care, în caz de secetă, circa 40% din total nu sunt asimilate, soia asigură azot accesibil. Dacă am crește suprafețele cultivate cu boboase, am fi mult mai puțin dependenți de îngrășămintele chimice, iar solul ar putea face față mult mai ușor secetelor, datorită fertilității mai bune”.

Cea mai mare suprafață cultivată cu soia (59,1 mii ha), dar și cea mai mare producție de soia (91,6 mii tone) în Republica Moldova a fost înregistrată în anul 2010.

‹ adv ›

Pentru a avea reduce riscurile, expertul recomandă cultivarea soiurilor cu perioada de vegetație mai scurtă (grupa 00 sau 0), adaptate la stres hidric și semănatul timpuriu al culturii.

În plus, acesta a mai recomandat inocularea materialului de semănat, optimizarea distanței dintre rânduri și verificarea prognozelor pentru a reduce riscul înghețurilor târzii de primăvară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›