La momentul actual, în Republica Moldova, doar 3,8% din suprafața totală cultivată cu culturi agricole este destinată speciilor boboase, dintre care soia se cultivă pe 1,6%.
Pentru un asolament echilibrat, se recomandă includerea leguminoaselor în asolament pe minim 20% din suprafețe, soiei recomandându-se să i se dedice minim 5% din suprafață.
Cu toate acestea, ținând cont de cum au evoluat condițiile climei în Republica Moldova, pentru cultivarea soiei este pretabilă doar zona de nord a țării. Aceste aspecte au fost menționate de către Anatolie Fală în cadrul evenimentului Donau Soja „Vulnerabilități și oportunități în producerea de soia”.
Pierderi ale recoltei de soia (2022 față de 2021):
Potrivit datelor din teren, 96% de suprafețele de soia sunt cultivate în zona de Nord, iar 65% din suprafețe sunt concentrate în 3 raioane (Briceni, Edineț și Dondușeni).
Cea mai mare suprafață cultivată cu soia (59,1 mii ha), dar și cea mai mare producție de soia (91,6 mii tone) în Republica Moldova a fost înregistrată în anul 2010.
Pentru a avea reduce riscurile, expertul recomandă cultivarea soiurilor cu perioada de vegetație mai scurtă (grupa 00 sau 0), adaptate la stres hidric și semănatul timpuriu al culturii.
În plus, acesta a mai recomandat inocularea materialului de semănat, optimizarea distanței dintre rânduri și verificarea prognozelor pentru a reduce riscul înghețurilor târzii de primăvară.
Comentarii