Ion Luchian din satul Cuizăuca, raionul Rezina, gestionează o fermă de vaci cu circa 100 de capete, pe care a început să o construiască încă în anul 2013, când avea doar 29 de ani.
După ce a muncit peste hotarele țării, aproximativ 12 ani, a decis, împreună cu fratele Mihai, să investească banii în construcția unei ferme de vaci, acasă și să revină în satul natal.
Ion povestește cu mândrie că, niciodată nu a avut gândul de a renunța la afacerea visurilor sale, chiar dacă de multe ori s-a ciocnit de priviri pline de neînțelegere, poate chiar dispreț.
Ion spune despre afacerea sa că este „…asemenea unei fabrici vii, care nu iartă greșeli și necesită o disciplină ca la armată”.
Construcția fermei a început în anul 2013, iar primele animale au fost importate în primăvara anul 2014. Au optat pentru rasa mixtă, Simmental, care este una productivă.
Au început cu 10 capete, chiar dacă ferma avea 60 de locuri, însă doar pentru 10 animale au avut bani. Restul banilor pe care i-a adunat cu fratele au fost cheltuiți pentru procurarea loturilor de teren, utilajelor, construcția fermei.
În anul 2015 au mai importat alte 10 vaci și au continuat să investească în infrastructura secundară, cum ar fi punctul de păstrare a laptelui, dotarea fermei cu tehnică și utilaje pentru prelucrarea terenurilor agricole.
Producătorul ne-a spus că, la moment, aduce specialiști din Ucraina, Austria, Ungaria, România. Medicul veterinar care deservește ferma lui Ion Luchian este din Ucraina.
La fermă, la moment, lucrează patru persoane. Între timp, a revenit acasă și fratele Mihai, care a mai muncit peste hotare și a asigurat necesarul de investiții, pe parcursul a încă șase ani, în timp ce Ion se ocupa de dezvoltarea fermei.
Pe parcursul celor 10 ani de când a fost fondată afacerea, au participat la multe proiecte, inclusiv cele din cadrul IFAD, PARE 1+1. Toate investițiile care au fost făcute și erau eligibile au fost subvenționate (procurarea utilajelor pentru fermă, utilaje agricole, procurarea animalelor).
Producătorul a menționat că, toate dosarele care au fost depuse atât la subvenționare, cât și la proiectele investiționale au fost pregătite de sine stătător. S-a implicat personal și recunoaște că, l-au ajutat foarte mult cursurile și seminarele de instruire la care a participat încă de la inițierea afacerii.
Producția de lapte este comercializată ca și materie primă, a afirmat Ion Luchian. Nu a fost complicat să identifice procesatorii.
Mai mult, acesta susține că, încă nu avea producție, dar deja era contactat de procesatorii care îi propuneau colaborare. Pe de altă parte, prețul oferit era unul mic.
Ion Luchian este de părerea că fiecare trebuie să se ocupe de ceea ce cunoaște și poate cel mai bine. Nu este adeptul la faptul că cel care produce, trebuie să și prelucreze, să vândă, să promoveze, ș.a.
Totodată, fermierul spune că, cei care se gândesc la deschiderea unei afaceri în zootehnie trebuie, în primul rând, să iubească animalele și chiar dacă pe parcurs se vor confrunta cu diferite probleme, dragostea îi va ajuta să reușească.
În caz contrar, oricât de mulți bani nu ai avea, nu vei putea dezvolta o afacere de succes.
La moment, produc peste 800 de kg de lapte pe zi, pe care îl comercializează companiilor procesatoare.
Ion Luchian consideră că, pentru a dubla cantitatea de lapte pe care o produce, are nevoie să mărească hala pentru întreținerea animalelor, să procure utilaj suplimentar.
Ion Luchian este mulțumit de rezultatele pe care le-a obținut până acum și crede că succesul se datorează dragostei, insistenței și dedicării pe care a avut-o pe parcursul anilor.
Bravo Ion!
Mă bucur foarte mult pentru voi. Oamenii harnici, curajoși și deștepți că voi sunt nespus de prețioși pentru țară. Îți doresc să ai susținerea de care ai nevoie din partea familiei, comunității și statului și lucrul mâinilor tale sa sporească.
Bravo! Asa mergeti inainte,ca munca pe care o depuneti la moment la producerea laptelui si carnii este una enorma!
Bravo! Succese în continuare!!!
Bravo Ion!
Mă bucur foarte mult pentru voi. Oamenii harnici, curajoși și deștepți că voi sunt nespus de prețioși pentru țară. Îți doresc să ai susținerea de care ai nevoie din partea familiei, comunității și statului și lucrul mâinilor tale sa sporească.
De la 100 de vaci, doar 800 litri pe zi? Adica, doar 8 litri/vaca zilnic?
Ceva nu se leaga….verificati inca o data informatia.