Gheorghe Panfil, administratorul „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, se numără printre agricultorii pioneri din Moldova, atunci când vorbim de testarea sau implementarea noilor tehnologii.
Acum 13 ani, a exclus arătura total, minimizând intervențiile asupra solului. Concomitent, diversificarea culturilor în asolament, gestionarea corectă a resturilor vegetale și reducerea cantităților de îngrășăminte administrate au fost strategiile de bază pe care s-a axat pentru a obține un sol sănătos.
La moment, având în gestiune peste 1500 de hectare, pe 80% din suprafețe implementează No-till, pe altele 20%, fiind dedicate culturii de sfeclă de zahăr, încă mai sunt realizate lucrări minime.
Practicile implementate i-au permis să participe în cadrul programului Agreena, astfel încât deja al doilea an să se numere printre fermierii care au reușit să valorifice certificatele obținute pentru sechestrarea carbonului în sol și să obțină un venit suplimentar.
Atât asolamentul bogat, culturile de acoperire semănate între culturile de prima grupă și cele din următorul ani, cât și evitarea lucrării solului au făcut compania eligibilă pentru mai multe certificate.
La moment, în cadrul „Agro-Panfil”, 70% din suprafețe au fost incluse în programul Agreena, restul câmpurilor urmează să fie incluse în acest an.
Pentru a afla mai multe despre programul Agreena și pentru a vă alătura programului, contactați ProtehAgro, partenerul exclusiv pentru Moldova al Agreena, accesând proteh.md sau apelând la numărul de telefon: +373780 80 909.