‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimii 21 de somelieri de miere din Moldova certificați cu suportul USAID

Primii 21 de somelieri de miere din Moldova certificați cu suportul USAID

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 9-12 iulie 2024, la Chișinău, se desfășoară pentru prima dată în Moldova un curs de analiză senzorială a mierii naturale, nivelul 1, destinat somelierilor de miere.

Acest eveniment de premieră este adresat apicultorilor, procesatorilor și exportatorilor de miere de albine, precum și reprezentanților sectorului HoReCa.

Cursul, organizat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), este condus de Raffaele Dall’Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.

„Mierea pe care o folosim pentru instruire am primit-o de la producătorii locali și aceasta este de o calitate foarte bună.

Totodată, persoanele selectate pentru instruire vin din sectoare diferite și au un nivel înalt de cunoștințe în domeniu. De aceea, deja ne așteptăm la rezultate frumoase și preluarea experienței de sommelier de miere”, a menționat Raffaele Dall’Olio.

„De mulți ani sunt implicat în cercetarea și predarea apiculturii, precum și din 2006 – în degustarea profesională a mierii, și de fiecare dată mă conving că astfel de cursuri sunt esențiale pentru a îmbunătăți calitatea produselor apicole și a educa consumatorii.

Mierea pe care o folosim pentru instruire am primit-o de la producătorii locali și aceasta este de o calitate foarte bună.

Totodată, persoanele selectate pentru instruire vin din sectoare diferite și au un nivel înalt de cunoștințe în domeniu.

Suntem convinși că această instruire va aduce rezultate remarcabile și va contribui la promovarea mierii moldovenești pe piețele internaționale”, a menționat Raffaele Dall’Olio.

‹ adv ›

Pe parcursul a patru zile de instruire, participanții la curs studiază metode de analiză senzorială a mierii, inclusiv recunoașterea și memorarea caracteristicilor organoleptice, proprietăți și compoziție ale mierii, originile, valoarea nutritivă, identificarea și remedierea defectelor mierii, precum și tehnologia de procesare și cauzele cristalizării.

Una dintre participante, Sanda Condratiuc, specialist marketing la Apinatur SRL, a împărtășit primele impresii: 

„Acest curs este o premieră pentru Moldova. Nivelul la care se predă este unul foarte înalt. Este o experiență fenomenală pentru noi.

Învățăm exact cum ar trebui să gustăm mierea, să o apreciem și în același timp să o putem explica și comercializa.

Să explicăm consumatorului ca să înțeleagă care sunt preferințele în gusturi pentru că Moldova are de oferit destul de multă miere monofloră.

Instructorul a vorbit foarte frumos despre mierea noastră de salcâm, noi trebuie doar să învățăm cum să o descriem și să o comercializăm”.

„Solicitarea de a organiza un astfel de curs în Moldova a venit de la reprezentanții sectorului apicol. Am căutat cu mare atenție specialiști de talie mondială, certificați, care să ne ofere o instruire de calitate.

I-am găsit în Italia și i-am adus în fața celor selectați pentru a deveni somelieri de miere. În Moldova se produce unul dintre cele mai calitative tipuri de miere în ceea ce privește proprietățile nutriționale și compoziția chimică.

Avem o mare diversitate de tipuri de miere, pe care le analizăm și le descoperim în timpul acestui curs – miere de lavandă, coriandru, salvie etc.

Scopul nostru este să promovăm consumul de miere și să prezentăm mierea ca produs alimentar care poate fi combinat cu diferite bucate, nu doar ca un remediu folosit la răceli”, a subliniat Tatiana Burcă, director marketing și export, proiectul USAID/PCRR.

Programul pune accent pe activități practice, testarea probelor pentru stabilirea calității mierii, probe de test și evaluări descriptive conform cerințelor UE.

‹ adv ›

Tehnicile de descriere a mierii vor fi aplicate pentru promovare, marketing eficient, participarea la concursuri de miere și utilizarea mierii în gastronomie.

La final de curs, fiecare participant va obține un certificat recunoscut de Registrul Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.

„Tinerii somelieri” vor avea abilități de a comunica despre miere, vor cunoaște cum să prezinte și să relateze despre miere, să o pună în valoare și să o vândă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›