În perioada 9-12 iulie 2024, la Chișinău, se desfășoară pentru prima dată în Moldova un curs de analiză senzorială a mierii naturale, nivelul 1, destinat somelierilor de miere.
Acest eveniment de premieră este adresat apicultorilor, procesatorilor și exportatorilor de miere de albine, precum și reprezentanților sectorului HoReCa.
Cursul, organizat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), este condus de Raffaele Dall’Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.
Pe parcursul a patru zile de instruire, participanții la curs studiază metode de analiză senzorială a mierii, inclusiv recunoașterea și memorarea caracteristicilor organoleptice, proprietăți și compoziție ale mierii, originile, valoarea nutritivă, identificarea și remedierea defectelor mierii, precum și tehnologia de procesare și cauzele cristalizării.
Una dintre participante, Sanda Condratiuc, specialist marketing la Apinatur SRL, a împărtășit primele impresii:
Programul pune accent pe activități practice, testarea probelor pentru stabilirea calității mierii, probe de test și evaluări descriptive conform cerințelor UE.
‹ adv ›
Tehnicile de descriere a mierii vor fi aplicate pentru promovare, marketing eficient, participarea la concursuri de miere și utilizarea mierii în gastronomie.
La final de curs, fiecare participant va obține un certificat recunoscut de Registrul Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.
„Tinerii somelieri” vor avea abilități de a comunica despre miere, vor cunoaște cum să prezinte și să relateze despre miere, să o pună în valoare și să o vândă.
Comentarii