joi, 25 iulie, 2024
31.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIgor Popov, fermier: 50% din rapiță e Dekalb. Punctul forte - hibrizi foarte rezistenți...

Igor Popov, fermier: 50% din rapiță e Dekalb. Punctul forte – hibrizi foarte rezistenți la scuturare

Recomandate

Noua campanie de semănat a rapiței de toamnă se apropie cu pași siguri, iar noi continuăm să explorăm experiențele, discutând cu fermieri din diferite regiuni ale țării, pentru a prezenta rezultatele celor mai avantajoși hibrizi. De această dată, vorbim despre recoltele obținute de către SRL Dîngenarul la cultivarea hibrizilor Dekalb.

În cadrul întreprinderii, rapița a fost cultivată în sistemul Strip-till, practicat de peste doi ani, după premergătorul grâu de toamnă.

Din toată suprafața cultivată cu rapiță, aproximativ 400 de hectare, 50% a fost dedicată hibrizilor Dekalb.

„În condițiile sezonului 2023-2024 suntem satisfăcuți de rezultatele obținute la cultura de rapiță. Am cultivat mai mulți hibrizi, inclusiv trei de la Dekalb: DK Excited, DK Exception și DK Expectation. În funcție de expoziția parcelei și condițiile de sol, umiditatea pe unele porțiuni, recoltele au variat.

Totuși, la DC Excited am avut porțiuni în care rapița, popular vorbind, nu încăpea în headerul de recoltare, cu recolte de peste 4 tone la hectar. Recolta medie obținută la hibrizii Dekalb a fost de peste 3,5 tone/ha”, ne-a povestit Igor Popov din satul Dângeni, raionul Ocnița.

Cantitatea de precipitații a fost de aproximativ 170 de mm pe parcursul vegetației culturii. Cu toate acestea, Igor Popov spune că a avut o cultură bună.

„ Din toamnă la rapița Dekalb am avut o răsărire uniformă, câmpuri uniforme. Cred, am fi putut obține o recoltă mai bună, însă s-a înregistrat o secetă severă în perioada formării și umplerii silicvelor. Totuși, rapița a ramificat bine, a format silicve, însă acestea erau mai mici, respectiv am obținut boabe cu un MMB mai mic.

„Cel mai mult apreciem faptul că rapița Dekalb este foarte rezistentă la scuturare. Astfel, chiar dacă întârziem cu recoltarea din cauza condițiilor meteo, comparativ cu alți hibrizi, hibrizii Dekalb ne oferă flexibilitate la recoltare, pierderile fiind minime. La alți hibrizi, o diferență de 1-2 zile la recoltare din cauza precipitațiilor, înseamnă pierderi mari”, adaugă Igor Popov.

Din îngrășăminte, la semănat au fost aplicate circa 200 de kg de îngrășăminte de tip NPK, la fertilizarea de iarnă circa 200 de kg de sulfat de amoniu, iar primăvara 150 de kg de îngrășăminte tip KAS-32.

„Pentru controlul dăunătorilor a fost aplicat Decis® Expert 100 EC, ce combate eficient dăunători ca gărgăriţa tulpinilor, țânțarul silicvelor, gândacul lucios, puricii de pământ și afidele. În plus, am aplicat fungicidul sistemic Tilmor®, ce protejează rapița împotriva bolilor ca putregaiul alb, fomoza sau alternarioza”.

Pe lângă hibrizii și produsele de protecție la rapiță, fermierul mai cultivă hibrizii de porumb Dekalb și utilizează produsele de protecție a plantelor Bayer.

„Suntem mulțumiți de calitatea dovedită în timp”.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale