miercuri, 7 august, 2024
32.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProvocările viticultorilor din Republica Moldova: Un interviu cu Tudor Șeptelici

Provocările viticultorilor din Republica Moldova: Un interviu cu Tudor Șeptelici

Recomandate

Într-un interviu recent cu Tudor Șeptelici, specialist în agricultură și vinificație, din cadrul proiectului video „Un Sfat pentru Agricultori”, am abordat principalele provocări cu care se confruntă viticultorii din Republica Moldova. 

Tudor Șeptelici ne-a oferit o perspectivă detaliată asupra problemelor actuale și a propus soluții viabile pentru a sprijini acest sector vital al economiei moldovenești.

„Una dintre cele mai mari provocări în viticultură este lipsa forței de muncă specializate.

Din acest motiv, nu reușim să efectuăm la timp și calitativ multe lucrări necesare.

Acest deficit afectează negativ procese critice, cum ar fi protecția plantelor și realizarea altor lucrări de îngrijire,” ne-a explicat domnul Șeptelici. 

Specialistul consideră că, una dintre soluții ar fi creșterea interesului pentru viticultură prin campanii de promovare.

În acest sens, proiectul „Un Sfat pentru Agricultori” oferă resurse educaționale valoroase pentru viticultori, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor necesare.

O altă provocare identificată sunt schimbările climatice care au un impact semnificativ asupra viticulturii, influențând atât calitatea, cât și cantitatea recoltei.

„Temperaturile ridicate și seceta duc la scăderea calității roadei și la intensificarea bolilor. Cazurile de arsuri solare ce afectează strugurii înainte coacere sunt tot mai frecvente,” a declarat Tudor Șeptelici.

Pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, se recomndă instalarea sistemelor de irigare, utilizarea plaselor antigrindină și de umbrire.

În plus, pentru a monitoriza mai eficient evoluția bolilor, a dăunătorilor, diferite fenomene meteo, specialistul recomandă digitalizarea agriculturii.

„Înghețurile duc la degradarea plantațiilor, iar roada scade brusc.

Acestea se resimt primăvara devreme, în martie-aprilie, uneori și în mai, afectând mugurii și lăstarii atunci când plantele sunt susceptibile la acesta,” ne-a spus domnul Șeptelici.

În acest sens, este necesar să protejăm vița de vie cu surse de căldură, cum ar fi ruguri, fum, sau încălzire cu baloane de gaz și ventilatoare sau să utilizăm metode moderne de protecție contra înghețului. Aceste acțiuni ajută la menținerea unei temperaturi adecvate în plantații.

Lipsa echipamentelor moderne crește costurile de producție și reduce productivitatea, deoarece multe lucrări sunt realizate manual,” a explicat specialistul.

În videoclipurile proiectului, dl Șeptelici a demonstrat utilizarea echipamentelor avansate care pot îmbunătăți mai multe lucrări.

Aceste tehnologii contribuie la eficiența operațiunilor și la obținerea unei recolte de calitate superioară. 

Eroziunea solului, cauzată de vânturi puternice și șuvoaie de apă, duce la scăderea fertilității și la distrugerea structurii solului,” a menționat Tudor Șeptelici.

Soluțiile propuse în acest sens ar fi: plantarea fâșiilor forestiere în trei nivele, înierbarea plantațiilor de viță de vie și a livezilor cu un amestec de 70% graminee și 30% trifoi, care fixează azotul din atmosferă și îmbogățește solul.

Concurența și lipsa standardizării reprezintă provocări majore în realizarea și valorificarea recoltelor,”.

Tudor Șeptelici mai sugerează că, ar fi oportun să se creeze asociații de viticultori pentru verificarea calității, recoltarea, transportarea și comercializarea internă și externă a strugurilor, precum și pentru studierea pieței de desfacere în vederea identificării oportunităților de export.

Concluzia domnului Șeptelici este că, Republica Moldova are un potențial înalt în viticultură, datorită condițiilor naturale favorabile și tradiției îndelungate în cultivarea strugurilor și producerea vinului.

Cu toate acestea, pentru a depăși provocările actuale, este esențială implementarea unor măsuri eficiente, cum ar fi modernizarea tehnologiei, instruirea forței de muncă și adaptarea la schimbările climatice.

Prin aceste eforturi, viticultura autohtonă poate continua să prospere și să-și consolideze poziția pe piața internațională.

Proiect unic, creat de PRIMA FINANȚARE pentru comunitatea agricolă

Proiectul „Un Sfat pentru Agricultori” are un rol esențial în furnizarea de sfaturi practice și resurse valoroase pentru comunitatea viticolă.

PRIMA FINANȚARE are angajamentul de a deveni lider în finanțarea Start-up-urilor, antreprenorilor și agricultorilor și se angajează să sprijine dezvoltarea comunității agricole din Republica Moldova.

Începând cu luna mai 2020, compania a lansat proiectul „Un Sfat pentru Agricultori”, dedicat împărtășirii de cunoștințe și bune practici prin intermediul videoclipurilor online.

Proiectul, promovat de Tudor Șeptelici, specialist în viticultură și apicultură, are un impact semnificativ, cu peste 82 de videoclipuri și 65.000 de vizionări.

Dl Șeptelici oferă sfaturi utile și consultanță gratuită, contribuind la educația și dezvoltarea viticultorilor.

În luna mai, proiectul a marcat 4 ani de activitate, iar PRIMA FINANȚARE în colaborare cu Fundația pentru Dezvoltarea Antreprenorilor continuă să aducă inovații și soluții pentru comunitatea agricolă.

Rămâneți conectați și urmăriți proiectul pe canalele oficiale ale companiei: facebook.com/PRIMAFINANTARE, facebook.com/fundatieFDA, YouTube.

Mai multe despre finanțarea proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțare
Prima Finanțarehttps://primafinantare.md
Susținem prin credite accesibile antreprenorii mici, femeile și persoanele social dezavantajate!

Citește și ›

Advertoriale