sâmbătă, 27 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProiect unic, creat de PRIMA FINANȚARE pentru comunitatea agricolă

Proiect unic, creat de PRIMA FINANȚARE pentru comunitatea agricolă

Recomandate

PRIMA FINANȚARE este mai mult decât prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor, Antreprenorilor și Agricultorilor.

Compania are angajamentul de a oferi consultanță și instruire nu doar pentru clienții săi, dar și pentru întreaga comunitate, în domenii precum educație antreprenorială și financiară, cât și în agricultură.

Așa cum, Republica Moldova este o țară agrară, agricultura fiind unul dintre principalele motoare ale creșterii economice, PRIMA FINANȚARE a creat și a dezvoltat un proiect unic – Un Sfat pentru Agricultori.

Proiectul a fost lansat în luna mai 2020, în timpul pandemiei, cu scopul de a împărtăși cunoștințe și experiențe întregii comunități agricole, în format online.

Promotor al acestui proiect este dl Tudor Șeptelici, specialist în agricultură și vinificație, horticultor de specialitate, fiind absolvent al Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău.

Dl Șeptelici s-a format ca specialist la fabrica de vinuri din s. Milești, rn. Nisporeni, unde a activat în calitate de tehnolog-șef.

Este de remarcat că, a fost multiplu premiant al concursului „Polobocul de Aur” la nivel regional și național, fiind un vinificator cu o experiență de peste 25 ani. Iar de mai bine 10 ani, practică albinăritul și este un apicultor experimentat.

Impactul acestui proiect continuă să impresioneze. În aproape 4 ani de la lansare, au fost create 82 de videoclipuri, înregistrând în tot acest timp peste 65 de mii de vizionări pe canalul de YouTube al companiei.

Un Sfat pentru Agricultori are o importanță semnificativă pentru comunitatea agricolă din mai multe perspective: educație și instruire, acces la informații de calitate, promovarea sustenabilității și creșterea conexiunilor în comunitate.

Proiectul este creat cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltarea Antreprenorilor.

Agricultura sustenabilă devine din ce în ce mai importantă în contextul schimbărilor climatice și a preocupărilor legate de mediul înconjurător.

Astfel că, proiectul video pune accent pe practici agricole durabile și pe modul în care agricultorii pot reduce impactul negativ asupra mediului în timp ce își cresc producția.

Una din problemele actuale despre care a vorbit dl Șeptelici în video din luna martie, este colaborarea eficientă între apicultori și agricultori.

A început sezonul tratamentelor în livezi și vii. Tratamentele se fac contra bolilor (antracnoza, rapăn și făinarea) și contra dăunătorilor (viermele fructelor și diverse specii de păduchi).

Problema în sine apare în situații de lipsă a comunicării. Agricultorii încep tratamentele fără a anunța apicultorii. Ca rezultat, albinele se otrăvesc, în urma contactului cu plantele tratate.

Este îmbucurător faptul că, din 1 ianuarie 2023, înregistrarea stupinilor și tratamentelor terenurilor agricole, a devenit obligatorie pe aplicația web numită Beeprotect.md.

Aplicația a fost creată de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANAM), în colaborare cu Proiectul USAID și Tekwill. 

Această aplicație facilitează accesul apicultorilor la informația despre stropirile planificate în apropiere, astfel încât să fie întreprinse măsurile necesare pentru a proteja albinele.

Ca rezultat, apicultorii vor analiza tipul preparatului care se folosește la tratare.

În urma analizei, aceștia vor decide dacă este necesar să închidă stupii sau, dacă este necesar, transportarea acestora la o distanța de minim 5 km de la plantația tratată. 

Dacă a fost constatat fapt de pieire a albinelor, apicultorii pot apela timp de 48 ore, la Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova sau la laboratoare specializate pentru a depista cauza pieirii.

Savanții constată importanța majoră a albinelor în ecosistem.

Dl Șeptelici compară fenomenul dispariției albinelor cu „o bombă atomică”. Dacă nu vor mai fi albine, nu va fi polenizare, nu vor mai fi plante, nici animale, nu vor mai fi oameni.

Totodată, dumnealui consideră această ramură a agriculturii destul de profitabilă. Apicultorii, în afara de producerea mierii, care reprezintă un produs 100% bio și sănătos, mai realizează și propolis și pot produce și lumânări din ceară naturală de albine.

Mai mult decât atât, produsele apicole au o întrebuințare largă în terapia pulmonară și neurotică, inclusiv și la tratamentul reumatismului.

Proiectul Un Sfat pentru Agricultori realizat de PRIMA FINANȚARE are o continuitate frumoasă și promite să abordeze și în continuare cele mai actuale teme pentru agricultori experimentați, dar și pentru cei care abia se inițiază în domeniu. 

În luna mai, proiectul va marca 4 ani de activitate, iar numărul de urmăritori și vizualizări a videourilor create, nu fac decât să încurajeze compania și promotorul acestui proiect să aducă comunității agricole noi tehnici, strategii și metode pentru a-și îmbunătăți producția și a-și gestiona afacerile mai eficient. 

În cadrul proiectului, dl Șeptelici nu doar oferă sfaturi și recomandări, practice și utile, dar și consultanță gratuită la toți doritorii. 

PRIMA FINANȚARE contribuie semnificativ la consolidarea comunității agricole din țară. Rămâneți conectați cu acest proiect și urmăriți-l pe canalele oficiale ale companiei: facebook.com/PRIMAFINANTARE, facebook.com/fundatieFDA, YouTube.

Mai multe despre finanțarea proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțare
Prima Finanțarehttps://primafinantare.md
Susținem prin credite accesibile antreprenorii mici, femeile și persoanele social dezavantajate!

Citește și ›

Advertoriale