Chiar dacă precipitațiile s-au lăsat mult așteptate în acest sezon, după alți doi ani la fel de secetoși, totuși, ploile de la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie au adus câteva provocări, mai ales pentru viticultori, aceștia fiind în proces de recoltare.
Precipitațiile căzute au afectat calitatea strugurilor de viță de vie
Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, a menționat că precipitațiile, care au căzut în această perioadă, au afectat calitatea strugurilor rămași pe butuc.
Normarea încărcăturii, facilitarea aerisirii ar fi redus crăparea strugurilor
Sergiu Tutovan a explicat că, în plantațiile unde s-a făcut normarea corectă a încărcăturii, aerisirea – au fost înlăturate frunzele necesare astfel strugurii s-au uscat mai ușor după precipitații – acolo ne confruntăm cu crăparea boabelor de struguri ca și fenomen, dar nu în masă.
Precipitațiile de săptămâna trecută au agravat situația, dar și în acest caz vorbim de pagube mai mari pentru plantațiile fără aerisire, unde nu s-au folosit tehnicile de alungire a ciorchinelui, a mai adăugat Sergiu Tutovan.
Îngrijirea viței de vie după recoltare
În plantațiile unde deja s-a încheiat recoltarea trebuie de făcut un tratament fitosanitar cu cupru și sulf, în cazul în care temperatura aerului depășește +..18 grade Celsius.
La fel, Sergiu Tutovan a amintit că, în condițiile anului curent, păstrarea îndelungată a strugurilor nu este recomandată, maxim pentru o lună.
‹ adv ›
De menționat că, recolta globală de struguri din Republica Moldova, în anul curent, va fi cu până la 35% mai mică în comparație cu anul trecut, constituind între 3 și 12 tone de struguri la hectar.
Totodată, oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până 220 de mii de tone. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV).
Comentarii