‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVor fi disponibile plățile directe la hectar în Moldova? Ce spun autoritățile

Vor fi disponibile plățile directe la hectar în Moldova? Ce spun autoritățile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată ce Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, fermierii au solicitat autorităților responsabile să aprobe finanțarea schemelor de plăți directe la hectar. 

Într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, Diana Coșalîc, directoare adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), a menționat că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat o nouă Lege cu privire la mecanismul de subvenționare, care urmează să fie adoptată până la finele anului 2024.

Modificări în noua lege, suspendarea subvențiilor post-investiție

Citește aici: Ce se va întâmpla după excluderea subvențiilor post-investiție și cum fermierii vor putea beneficia de subvenții în continuare.

‹ adv ›

Întrebat dacă urmează să fie aprobat acest mecanism de finanțare și pentru fermierii din țara noastră, ministrul Bolea a remarcat, în cadrul Clubului de presă, că în următoare perioadă se vor purta discuții pentru elaborarea unei strategii de plată directă la hectar pentru fermierii care cultivă legume și sfeclă de zahăr.

Republica Moldova nu are suficienți bani

„În Republica Moldova avem circa 2 milioane de hectare. Dacă să luăm ca și exemplu mecanismul de plată per hectar din România, care este țară vecină, atunci acolo plata se achită diferențiat. Pentru terenul arabil se plătește circa 215 euro/ha și circa 85 de euro pentru pășuni (care la fel se consideră teren agricol)”.

Dacă e să facem un calcul și să admitem că achităm câte 215 euro la hectar pentru cele 2 mln de ha, am avea nevoie de circa 300 de milioane de euro, bani pe care Republica Moldova nu îi are.

Plăți directe la hectar în legumicultură și sfeclă de zahăr

„În acest caz, am decis că vom achita per hectar doar la culturile care se recoltează tot mai puțin, dar stau la baza formării unor lanțuri mari. Este vorba despre legumicultură și sfecla de zahăr”.

Potrivit acestuia, urmează ca Guvernul, Parlamentul, să elaboreze această strategie și începând cu anul 2025 aceste sectoare să poată beneficia de un astfel de mecanism de plată.

„Legumicultură rămâne un sector strategic, important pentru că vorbim despre agricultori care în ultimii 33 de ani, nu au beneficiat de subvenționare sub nicio formă. Această plată îi va stimula să treacă din domeniul gri într-un domeniu autorizat, vor construi ferme de familie sau întreprindere.

Este important ca să se înțeleagă că înregistrarea nu este în primul rând pentru a încasa impozite, dar pentru ca fermierul să fie autorizat de ANSA. Consumatorii trebuie să aibă siguranța că roșiile crescute de acest fermier sunt verificate și sigure”. 

‹ adv ›
plati directe la hectar moldova

Necesitatea adaptăriii pentru eligibilitate

Diana Coșalîc a adăugat că, agricultorii trebuie să fie informați că pentru a beneficia de plăți directe per hectar vor trebui să întrunească mai multe condiții.

„În UE este stipulat foarte clar că, pentru a beneficia de astfel de mecanism de plată, agricultorul trebuie să respecte asolamentul, implementeze registrul de fertilizare. Un alt punct important menționat în Politica Agricolă Comună este productivitatea la hectar.

Se alocă o anumită sumă de bani per ha dacă se obține o anumită productivitate la ha, în dependență de cultură. Sau fermierii din Republica Moldova nu prea cunosc și despre condiționalitățile care se impun pentru a putea beneficia de astfel de plată. În acest sens, este important să pregătim fermierii ca atunci când vom beneficia de fondurile de preaderare să le putem valorifica”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›