Odată ce Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, fermierii au solicitat autorităților responsabile să aprobe finanțarea schemelor de plăți directe la hectar.
Într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, Diana Coșalîc, directoare adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), a menționat că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat o nouă Lege cu privire la mecanismul de subvenționare, care urmează să fie adoptată până la finele anului 2024.
Modificări în noua lege, suspendarea subvențiilor post-investiție
Citește aici: Ce se va întâmpla după excluderea subvențiilor post-investiție și cum fermierii vor putea beneficia de subvenții în continuare.
Întrebat dacă urmează să fie aprobat acest mecanism de finanțare și pentru fermierii din țara noastră, ministrul Bolea a remarcat, în cadrul Clubului de presă, că în următoare perioadă se vor purta discuții pentru elaborarea unei strategii de plată directă la hectar pentru fermierii care cultivă legume și sfeclă de zahăr.
Republica Moldova nu are suficienți bani
Dacă e să facem un calcul și să admitem că achităm câte 215 euro la hectar pentru cele 2 mln de ha, am avea nevoie de circa 300 de milioane de euro, bani pe care Republica Moldova nu îi are.
Plăți directe la hectar în legumicultură și sfeclă de zahăr
Potrivit acestuia, urmează ca Guvernul, Parlamentul, să elaboreze această strategie și începând cu anul 2025 aceste sectoare să poată beneficia de un astfel de mecanism de plată.
Necesitatea adaptăriii pentru eligibilitate
Diana Coșalîc a adăugat că, agricultorii trebuie să fie informați că pentru a beneficia de plăți directe per hectar vor trebui să întrunească mai multe condiții.
Comentarii