‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInterviu: Ce se întâmplă după excluderea subvențiilor post-investiție?

Interviu: Ce se întâmplă după excluderea subvențiilor post-investiție?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultima perioadă, tot mai mult se discută despre faptul că, începând cu anul 2025, subvențiile post-investiționale vor fi suspendate. Despre aceasta comunică Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), care susține că această măsură este esențială pentru asigurarea transparenței și predictibilității în sectorul agricol. 

Vezi și Ultimul apel de subvenționare postinvestițională! Termen limită – 19 decembrie.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, spune că fermierii vor trebui să-și estimeze corect costurile, iar statul astfel va putea planifica eficient resursele financiare necesare pentru susținerea agriculturii.

‹ adv ›

Pe de altă parte, fermierii se arată îngrijorați de aceste modificări și consideră că nu sunt rezonabile, în contextul în care și așa se confruntă cu o serie de probleme. 

Solicitată de Agrobiznes, Diana Coșalîc, directoare adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a explicat care sunt motivele ce au stat la baza operării acestor modificări și cum fermierii vor putea beneficia de subvenții în continuare.

„Republica Moldova, odată ce a devenit țară candidată pentru aderarea la UE, urmează să realizeze unele acțiuni bine determinate. Astfel că, prioritatea numărul unu, pentru MAIA, în raport cu politica de subvenționare, devine armonizarea legislației naționale la cea a UE”. 

Astfel că, ministerul deja a elaborat un proiect de lege care reglementează viitoarea finanțare, ce va fi direcționată pentru fermieri.

„Când transpunem regulamentul UE cu cel care urmează să fie implementat în țara noastră, observăm că mecanismul de subvenționare post-investițională în UE nu există. Or, acest tip de subvenții a fost elaborat de Republica Moldova pentru a crea o premisă de dezvoltare a fermierilor. Totodată, este necesar să menționăm că, încă din anul 2023, cunoscând despre procesele care urmează, au fost create alte forme de plată pentru fermieri după clasificarea: micro, mijlocii și mari”

‹ adv ›

Fermierii micro și mici sunt direcționați spre obținerea Subvențiilor în avans. 

„Pentru fermierii mijlocii și mari, care presupunem că au o istorie de creditare, au lichidități financiare și ar putea să dezvolte proiecte, în paralel cu subvențiile ce urmează să le primească, a fost elaborat mecanismul Plăți directe pe etape. În această categorie pot fi încadrate proiectele mari – 20-30 de mln.. de lei, în dependență de forma organizatorică a entității.

Cooperativele agricole și grupurile de producători dezvoltă proiecte de până la 25 de mln de lei. Doar că, subvențiile pe etape, la moment, conform politicii de subvenționare, sunt eligibile doar pentru categoriile de fermieri mijlocii și mari. Cu părere de rău, în anul trecut, am avut doar două dosare depuse pe mecanismul dat. Explicații ar fi mai multe: în primul rând, cadrul normativ a fost aprobat în luna august, după care a fost anunțat apelul și fermierii au avut reticență, așa cum este obișnuit, la tot ce este nou”.

La începutul anului curent, au fost organizate mai multe sesiuni de informare, la care au participat, după cum informează AIPA, peste o mie de fermieri, din cei opt mii, care sunt activi în politica de subvenționare, unde s-au explicat formele noi de subvenționare. 

„Pe parcursul anului curent, atât MAIA, cât și AIPA vociferează faptul că, subvențiile post-investiție vor fi suspendate. La elaborarea noului proiect de lege, care a trecut deja prima avizare, au participat Asociațiile de profil, care sunt portavoce a fermierilor (ministerul nu poate să consulte un proiect cu 8000 de fermieri).

Totodată, pentru acei fermieri, care au derulat proiectul investițional în anul 2024, iar finalitatea acestuia nu poate fi realizată în timp scurt, dar conform proiectului, devizelor, proiectelor tehnice se demonstrează că acestea se poate realiza pe o perioadă de 2-3 ani – va fi anunțat apel pentru măsurile care au derulat și astfel fermierii vor putea primi subvenții”. 

Diana Coșalîc, a mai spus că, Asociațiile de profil au fost rugate, de către MAIA, să realizeze un sondaj în rândul fermierilor membri și ulterior să prezinte numărul celor care realizează astfel de investiții și ce tipuri de investiții. 

„În ceea ce ține de achiziționarea tehnicii și echipamentelor agricole, entitatea subordonat MAIA – ADMA poate să ne ofere date despre numărul de fermieri și putem deduce ce surse financiare ne vor fi necesare. În schimb, în ceea ce ține de dezvoltarea proiectelor de construcții, neavând de unde cunoaște valoarea proiectelor ce se dezvoltă la moment și ce surse financiare ne vor fi necesare, Asociațiile de profil au fost rugate să prezinte aceste informații. Așteptăm să avem o listă definitivată de proiecte ce au derulat în anul 2024. Țin să remarc că, noua lege cu privire la subvenționare în agricultură și mediul rural va prevedea tranziție pentru acele proiecte care au derulat”.  

‹ adv ›

Dacă analizăm procurarea tehnicii agricole subvenționată de AIPA în ultimii ani (ultimii trei ani), atunci constatăm că, în fiecare an au fost recepționate cereri pentru subvenționarea a peste 900 de tractoare, a adăugat Diana Coșalîc.

„Dacă să elaborăm o hartă a distribuirii acestora, observăm că întreg teritoriul Republici Moldova este asigurat cu tractoare. Și atunci apare întrebarea, cât timp fermierii se vor mai împrumuta ca să achiziționeze tehnică, care până într-un final nu prea o utilizează? Spun asta deoarece discutând cu colegii de la IntehAgro, observăm că numărul tehnicii agricole, care trece revizia tehnică și este utilizată este cu mult mai mic decât a unităților care se procură.

Deducem că, o parte din tehnica achiziționată este abandonată. Dacă analizăm că în țară avem peste 20 de mii de unități de tehnică (tractoare) achiziționate, revizia tehnică, dar și alte angajamente, sunt asigurate doar de 11 mii de unități. Celelalte unități probabil stau depozitate, sau altfel spus, sursele financiare din bugetul de stat alocate pentru fermieri sunt utilizate necorespunzător. Cred că, ar fi corect ca fermierii să achiziționeze servicii de la alți fermieri care dețin tehnică.

Fiecare fermieri ar putea să calculeze care este raportul dintre cost-beneficiu. Le sugerăm fermierilor să treacă la subvenționarea pe etape, care este una complexă și include inclusiv achiziția de utilaje, tehnică, producere, procesare, biosecuritate”. 

Funcționara a remarcat că, toți fermierii care doresc să dezvolte în anul curent sau își planifică în anul 2025, proiecte investiționale, să discute cu Asociațiile de profil și la solicitarea acestora, AIPA va organiza o ședință de informare detaliată pentru grupurile țintă.

De menționat că, noua Lege cu privire la mecanismul de subvenționare urmează să fie adoptată până la finele anului 2024.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›