Seceta severă din anul curent a afectat nu doar porumbul, floare-soarelui, grâul, dar și sfecla de zahăr. Odată cu începerea oficială a campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr, cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova a anunțat că se confruntă cu o situație dificilă, întrucât 60% din recolta totală este compromisă din cauza secetei.
Totodată, ploile din luna septembrie au afectat și calitatea recoltei.
În context, fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au solicitat ministerului Agriculturii acordarea subvențiilor pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin pentru a menține ramura.
Vladimir Bolea susține că sfecla de zahăr stă la baza unui lanț industrial extrem de important pentru țara noastră.
Mai mult ca atât, cei doi mari procesatori de sfeclă de zahăr din țara noastră, unul fiind din Polonia și altul din Germania, au investit mult în industrializarea ramurii date, unul dintre ei a investit inclusiv în producerea de biogaz și produce energie electrică.
Ministrul a mai spus că, în sezonul 2023-2024, suprafețele cu sfeclă de zahăr s-au majorat până la 14 500 de ha, cu aproximativ 3000 de hectare mai mult față de 2022-2023.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul clubului de presă, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Amintim că, tot în cadrul acestui eveniment, oficialul a menționat că în următoare perioadă se vor purta discuții pentru elaborarea unei strategii de plată directă la hectar și pentru fermierii care cultivă legume.
Comentarii