‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVladimir Bolea: Producătorii de sfeclă de zahăr - printre primii care vor primi subvenții...

Vladimir Bolea: Producătorii de sfeclă de zahăr – printre primii care vor primi subvenții la hectar

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta severă din anul curent a afectat nu doar porumbul, floare-soarelui, grâul, dar și sfecla de zahăr. Odată cu începerea oficială a campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr, cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova a anunțat că se confruntă cu o situație dificilă, întrucât 60% din recolta totală este compromisă din cauza secetei.

Totodată, ploile din luna septembrie au afectat și calitatea recoltei. 

În context, fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au solicitat ministerului Agriculturii acordarea subvențiilor pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin pentru a menține ramura.

‹ adv ›

Vladimir Bolea susține că sfecla de zahăr stă la baza unui lanț industrial extrem de important pentru țara noastră.

Mai mult ca atât, cei doi mari procesatori de sfeclă de zahăr din țara noastră, unul fiind din Polonia și altul din Germania, au investit mult în industrializarea ramurii date, unul dintre ei a investit inclusiv în producerea de biogaz și produce energie electrică. 

„Vorbim despre o economie circulară la cel mai înalt nivel. Evident că, odată cu distrugerea producătorilor de sfeclă de zahăr, tot acest lanț se va compromite. Ministerul Agriculturii este interesat în dezvoltarea acestei ramuri, pentru că ea stă la baza creării locurilor de muncă pentru aproximativ 3000 de oameni din localitățile rurale. Dacă acum zece ani erau 200 de agricultori care creșteau sfeclă de zahăr, acum vorbim despre doar 60-70 de producători”. 

Ministrul a mai spus că, în sezonul 2023-2024, suprafețele cu sfeclă de zahăr s-au majorat până la 14 500 de ha, cu aproximativ 3000 de hectare mai mult față de 2022-2023. 

„În anul curent, producătorii de sfeclă de zahăr au avut foarte mult de suferit din cauza secetei, pierderile sunt considerabile. Intenționăm, luând în considerare că aceasta este o ramură strategică și suprafețele prelucrate sunt de peste 14 mii de ha, să le achităm subvenții la ha. Astfel că, fermierii care muncesc în acest domeniu vor fi printre primii care vor putea să beneficieze de subvenții la ha”. 

‹ adv ›

Aceste declarații au fost făcute în cadrul clubului de presă, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Amintim că, tot în cadrul acestui eveniment, oficialul a menționat că în următoare perioadă se vor purta discuții pentru elaborarea unei strategii de plată directă la hectar și pentru fermierii care cultivă legume.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›