vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Rezultate hibrizi KWS în 2018: Recolte de până la 14 tone de boabe...

FOTO. Rezultate hibrizi KWS în 2018: Recolte de până la 14 tone de boabe de porumb la hectar

Recomandate

Acum câțiva ani să obții o recoltă de 14 tone de boabe de porumb la hectar părea a fi imposibil, astăzi asemenea recolte sunt obținute de mai mulți fermieri care aleg hibrizii de la compania KWS. Aceștia și-au demonstrat capacitatea de a se dezvolta și de a oferi recolte bogate în condițiile climaterice caracteristice pentru Republica Moldova.

În acest context, recent, compania KWS în parteneriat cu Elitagrotehnologie a organizat un seminar de informare în cadrul căruia a fost prezentat potențialul fiecărui hibrid de porumb și floarea soarelui din portofoliul companiei. Totodată, seminarul a oferit posibilitatea fermierilor prezenți să adreseze întrebări și să-și noteze cele mai potrivite soluții, pentru problemele cu care s-au confruntat pe parcursului anului agricol.

Vezi și: VIDEO. Particularitățile cultivării hibrizilor de porumb și de floarea soarelui de la KWS

Seminarul a întrunit mai mult de 50 de producători care au testat hibrizii de porumb și floarea soarelui de la compania KWS.

Eugen Zuza, directorul reprezentanței KWS în Republica Moldova, și-a exprimat convingerea că recoltele remarcabile înregistrate, în anul curent, în tot mai multe gospodării vor convinge fermierii de potențialul hibrizilor marca KWS.

„Împreună cu dealerul nostru principal Elitagrotehnologie am decis să organizăm seminarul de informare pentru clienții noștri la sfârșitul anului. După cum am observat ideea a fost una bună, pentru că am avut un număr mare de clienți participanți. Astfel, într-o atmosferă de sărbătoare am putut să le prezentăm produsele noastre, dar și rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2018.Țin să remarc că, anul curent, și pentru compania noastră, a fost unul plin de încercări. Din punct de vedere comercial am vândut mai multă sămânță și de sfeclă pentru zahăr și de porumb, comparativ cu anul precedent și sperm că anul o să fie respectiv mai bun. Au fost și precipitații, mai ales în perioadele critice, dar din păcate, în mod special la sfecla pentru zahăr, am avut mai multe probleme și respectiv rezultatele nu au fost cele pe care le-am așteptat noi, producătorii și procesatorii. Totuși, tind să cred că ne-am învățat cu toți lecția. În ceea ce ține de porumb, este un an bun pentru această cultură. Conform datelor preliminare, s-a înregistrat o recoltă de peste 2 mln de tone. Rezultatele obținute în câmpurile demonstrative ne arată că hibrizii companiei KWS au un potențial bun în comparație cu alți hibrizi de la companiile care sunt de mai mulți ani prezente pe piața din Moldova. Aceasta ne dă speranțe că putem avea rezultate remarcabile. În anul 2019, vom prezenta 3 hibrizi noi de porumb și de floarea soarelui, care deja au fost înregistrați la Comisia de Stat. Avem un portofoliu echilibrat și sperăm că agricultorii vor avea o alegere bună pentru recolte înalte. În cadrul reprezentanței avem un manager pe produs, dar și o rețea de consultanți externi din Ucraina, România, Germania astfel că, atunci apar dificultăți fermierii pot apela la suportul lor, inclusiv și la consultanții de la compania-mamă. Compania KWS își propune să păstreze clienții care sunt fideli pe parcursul ultimilor ani”, a remarcat, în discursul său, Eugen Zuza.

Directorul companiei Elitagrotehnologie, Igor Danii, a menționat că parteneriatul realizat cu KWS a înregistrat rezultate destul de îmbucurătoare, iar tot mai mulți producători sunt tentați să testeze hibrizii care în anul curent au demonstrat un potențial înalt chiar și în condiții mai complicate.

„Am asistat la un seminar organizat în parteneriat cu compania KWS, unul dintre furnizorii noștri de bază de semințe de porumb. În anul curent, am decis să modificăm modalitatea de a organiza seminare. Dacă anterior le organizam primăvară, în toiul campanie de semănat, în anul curent am decis să ne întrunim în perioadă când producătorii sunt încă cu ideile și impresiile despre recoltele obținute. Astfel, cei care au testat hibrizii de porumb pot comunica despre avantajele, dar și despre problemele cu care s-au confruntat în tehnologia de cultivare. Cu atât mai mult, cu cât au fost prezenți specialiștii de la KWS. Anul 2018 a fost un an foarte bun, mai ales pentru cultura porumbului, avem o recoltă medie destul de bună, poate cea mai bună din ultimii 3-5 ani. Elitagrotehnologie propune un spectru larg de produse începând de la pesticide, semințe, fertilizanți de bază, foliari, dar și servicii de testare a solului. În anul acesta, am realizat, în premieră, alături de compania KWS o ofertă pentru producătorii din republică și anume, cei care au procurat semințe marca KWS au beneficiat gratuit de testarea solului. Considerăm că, este foarte important ca producătorii să cunoască compoziția solului în care își propun să obțină recolte bogate. Până acum fermierii administrau îngrășăminte fără a avea la bază analize, studii. Respectiv, în urma testării fertilizanții sunt administrați corect. În anul 2019 vom continua oferta, pentru că serviciul de testare a solului este un serviciu nou pentru piața din Republica Moldova, pe care producătorii încă nu o cunosc”, a amintit Igor Danii.

Radu Șaganean, manager produse porumb, floarea soarelui, reprezentanța KWS Moldova, a ținut să amintească despre necesitatea respectării tehnologiei de cultivare și în mod prioritar în stadiile vegetative.

„Anul 2018 a fost un an favorabil, din punct de vedere a comercializării materialului semincer KWS, dar și din punct de vedere a rezultatelor obținute atât la cultura porumbului, cât și la floarea soarelui. Rezultatele au fost bune și chiar foarte bune, comparativ cu anii precedenți. Pentru sezonul 2019 oferta KWS de hibrizi de porumb va fi compusă din 9 hibrizi dintre care 3 sunt cu destinație dublă, adică atât pentru boabe, cât și pentru siloz. Compartimentul floarea soarelui va fi prezentat de hibridul conventional KWS Sintra, deja cunoscut în acest an de către fermieri, şi un hibrid nou de floarea soarelui din tehnologia Clearfield cu denumirea de KWS Acer CL. La nivel de loturi demonstrative, cel mai înalt potențial a fost înregistrat la hibridul semi-tardiv Krebs FAO 410, care s-a remarcat prin recolta de 14200 kg/ha, iar din gama hibrizilor timpurii s-a manifestat hibridul Kerberos FAO 299, care a înregistrat recolta de 12100 kg/ha. Aceasta demonstrează că hibrizii KWS se manifestă foarte bine în condiţiile republicii, dar depind și de condițiile climaterice ale anului. Trebuie de respectat tehnologia, în special în stadiile vegetative, pentru că, cu părere de rău, majoritatea producătorii moldoveni pot cultiva porumbul și floarea soarelui în tehnologie neirigată și unica posibilitate de a influența cumva procesul tehnologic este în stadiile vegetative, adică pornind de la înființarea plantațiilor, selectarea corectă a hibridului, stabilirea termenului de însămânțare, numărul de plante la hectar, etc. În stadiile reproductive, din cauza taliei mari a porumbului, fermierul nu poate interveni direct asupra procesului tehnologic dar poate influenţa indirect prin controlul calităţii lucrărilor tehnologice din stadiile vegetative. Producătorii ar trebui să aleagă hibrizii KWS și în anul 2019, în primul rând, bazându-se pe rezultatele înalte obținute pe parcursul a mai multor ani. Hibrizii KWS pot oferi o performanţă sigură. Sunt hibrizi toleranți la termenii de însămânțare timpurii, la condițiile secetoase, au fost studiați și creați pentru Moldova, ei nu dezamăgesc. Avem 9 hibrizi de porumb care corespund cerințelor pentru fiecare câmp în parte”, a mai spus Radu Șaganean.

Fermierii care au testat mai mulți ani hibrizii KWS reiterează că cultivarea acestora într-o tehnologie optimă garantează rezultate ce uimesc. Eugen Adam, grupul de companii Agriscop, a constatat că fiecare producător trebuie să testeze și să se convingă de potențialul hibrizilor anume pe câmpurile proprii. În ceea ce îl privește, a decis că și în anul viitor va semăna hibrizi de porumb KWS.

„Hibrizii KWS sunt testați în întreprinderea noastră deja al treilea an, pe scara mai largă în anul curent. Într-o tehnologie optimă, cum am avut-o în lotul demonstrativ, am obținut rezultate aproximativ aliniate la rezultatele hibrizilor de top, pe care i-am cultivat până acum. Nu am văzut o diferență radicală, care să mă influențeze să renunț la hibrizii KWS. Evenimentul de astăzi m-a ajut să-mi punctez încă câteva idei, care o să-mi permită în testările viitoare să identific pe cei mai productivi. Hibrizii de la KWS sunt destul de competitivi la capitolul preț. Raportul preț-calitate optimal, ceea ce influențează decizia finală. Îi vom testa pentru a ne convinge că hibrizii oferă rezultate stabile în ani diferiți. Am testat absolut toți hibrizii prezentați de companie. Diferența dintre cel mai productiv și cel mai neproductiv hibrid este de o aproximativ o tonă, ceea ce nu este atât de mult. Am înregistrat o minimă de 10 tone la cel mai neproductiv hibrid și o maximă de 11,6 tone la cel mai productiv hibrid. Suntem mulțumiți de rezultatele obținute și îi vom testa și în continuare pentru a înțelege dacă se merită să ne asumăm riscul de a lucra cu hibrizii KWS și în suprafețe comerciale. Anul 2018, a fost un an destul de complicat, dar pe care deja l-am încheiat, am avut parte de multe provocări care ne-au făcut mai rezistenți la anumite capitole. Ne-au făcut să ne adaptăm la condiții și să identificăm soluțiile cele mai bune. Cu siguranță, anul 2019 nu va fi unul mai ușor, realizăm în ce conjunctură ne aflăm. Îmi doresc să reușim și să înțelegem care sunt pașii corecți, astfel ca să-i facem la momentul potrivit. Să adoptăm cele mai corecte decizii și să nu dăm greș atunci când hotărâm să realizăm un lucru sau altul. Și aceasta pornește chiar de la alegerea hibrizilor și nu doar, pentru că nu putem să vorbim despre agricultură doar de un singur complex. Dacă ai comis o greșeală la o anumită etapă, deja ai scăzut rezultatele, chiar dacă ai făcut celelalte etape perfect”, ne-a spus tânărul producător.

Ion Perju, din satul Susleni, raionul Orhei, a menționat că este mulțumit de rezultatele obținute la cultura porumbului și va continua colaborarea cu KWS, pentru că este sigur de potențialul hibrizilor, în diferite condiții climaterice.

„Avem în gestiune o suprafață de 200 de hectare. Cu compania KWS lucrăm de 4 ani și am testat mai mulți hibrizi de porumb. Chiar din primul an, am înregistrat rezultate foarte bune, chiar dacă acel an a fost destul de dificil, cu lipsă de precipitații. În anul curent, am semănat hibridul Krabas. Am recoltat circa 8 tone de boabe la hectar. Anul curent a fost unul destul de bun pentru cultura porumbului. Soiul Krabas s-a manifestat destul de bine, sunt mulțumit de rezultate. Voi semăna și în continuare acești hibrizi. Sperăm ca, anul 2019 sa fie unul și mai bun. Consider necesară efectuarea analizei solului pentru că, a venit timpul să facem agricultură performantă, altfel nu o să ne putem menține”, a spus producătorul.

Compania germană KWS SAAT SE se află în topul primelor patru companii multinaționale din domeniul semințelor.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale