vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
HomepageAgroEco#4. Ce insecticide și metode de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor pot fi aplicate...

#4. Ce insecticide și metode de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor pot fi aplicate în agricultura ecologică

Recomandate

Vladimir Todiraș, doctor habilitat în biologie, de zeci de ani studiază și determină metode eficiente de combatere a bolilor și dăunătorilor în sistemul ecologic. O parte din produsele elaborate de acesta, sunt omologate în Republica Moldova pentru a fi utilizate în agricultura ecologică. În acest articol veți afla mai multe despre cum corect, prin intermediul insecticidelor și altor produse de uz fitosanitar admise în agricultura ecologică, pot fi menținute sub control organismele ce pot produce daune în culturi.

„Metodele de combatere a organismelor fitopatogene din câmpurile ecologice trebuie să fie non-toxice, care nu vor dăuna sănătății omului și a mediului. Aș vrea să atenționez că, cel mai important este ca dezvoltarea bolilor și dăunătorilor să fie permanent monitorizată. Există pragul economic de dăunare pentru fiecare patogen, iar dacă numărul dăunătorilor este sub acesta, nu trebuie de aplicat tratamente. Dăunătorii sunt și ei parte vie și au și avantajele lor”, a menționat Vladimir Todiraș.

Utilizarea capcanelor

O bună parte din dăunători sunt atrași de anumiți feromoni, culori sau lumină. Astfel, în agricultura ecologică pot fi utilizate:

FOTO: safsorganic.in

Capcane cu lumină – sunt utile pentru capturarea moliilor și a altor insecte nocturne. Este foarte important de a le instala când moliile adulte au început zborul până la depunerea ouălor. Însă nu toate insectele ce sunt captate de lumină produc daune, mai sunt și insecte benefice ce pot nimeri.

Capcane adezive colorate și capcane cu apă – sunt utilizate pentru a monitoriza insectele adulte. Legumicultorii din țară utilizează deseori capcanele adezive pentru captarea tripșilor (care preferă culoarea albastră) și a altor insecte zburătoare în sere. Însă acestea pot fi utilizate și în câmp deschis. Este preferabil ca benzile adezive sau capcanele să fie colorate. Capcanele cu apă sunt utilizate pentru a combate gândacul păros.

Capcane cu feromoni – atrag masculii astfel împiedică împerecherea acestora cu femelele. Aceste capcane conțin feromoni feminini ai insectelor ce atrag masculii în capcană. Sunt utilizate atât pentru monitorizare, cât și pentru captarea în masă a dăunătorilor. Cel mai des capcanele cu feromoni sunt utilizate pentru combaterea și monitorizarea viermilor fructelor (Cydia pomonella, Cydia funebrana) și molii (molia pieliței fructelor, molia verde a mugurilor, minierul marmorat, molia mugurilor și fructelor, molia minieră circulară).

Capcane cu feromoni FOTO: organic.md

Atenție! Când utilizați capcane feromonale, evitați contactul pielii feței, mâinilor și a îmbrăcămintei cu masa adezivă și feromonul. Dacă adezivul sau feromonul au nimerit pe corp, ștergeți aceste locuri cu un tampon de bumbac înmuiat în ulei vegetal sau benzină. Apoi pielea trebuie spălată cu apă și săpun, iar hainele spălate.

Metode sonore – se utilizează în plantațiile unde recolta poate fi compromisă din cauza păsărilor sau rozătoarelor.

Utilizarea altor organisme pentru a combate bolile și dăunătorii

În natură există virusuri, bacterii, fungi, prădători și parazitoizi ce pot ține sub control populațiile de dăunători.

FOTO: researchgate.net

Virusurile, fungii și bacteriile – țin sub control diverse specii de fluturi (lepidoptere dăunătoare). Fiecare insectă are un virus specific. Fiind aplicate pe plante, cristalele sau sporii sunt ingestate de insecte și produc schimbări în organism ce duc la moartea insectelor. Consultați specialiștii în protecția plantelor înainte de a cumpăra un produs sau altul.

Nematozii entomopatogeni (Steinernema carpocapsae, Heterorhabditis bacteriophora) consumă gărgărițele sau insectele de sol din legume.

Entomofagii insectelor – există insecte precum speciile de Trichogramma ce depune ouăle în ouăle a peste 200 de specii de fluturi dăunători.

Atenție! Producătorii din țară ar trebui să planifice din timp culturile ce vor fi semănate și necesarul de organisme ce distrug dăunătorii, deoarece producerea acestora necesită timp. Pe lângă companiile distribuitoare de inputuri, acestea mai pot fi găsite în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Moldova.

Produse pentru agricultura ecologică

Funecol – fungicid pe bază de cupru ce combate bolile provocate de ciuperci, cum ar fi: pătarea brună la tomate (3-4 l/ha), mana castraveților (3-4 l/ha), mildiul la vița de vie (3-4 l/ha), bășicarea frunzelor de piersic (4 l/ha) sau rapănul la măr (4 l/ha). Conține de 4-5 ori mai puțin cupru decât alte produse omologate și posedă o adezivitate înaltă.

Recol – fungicid ce are la bază extractul plantei Reynoutria sachalinensis utilizat împotriva făinării la măr (8 l/ha), vița de vie (6-8 l/ha), castraveți (6-8 l/ha), pepene galben (6-8 l/ha). Trebuie aplicat pentru a preveni apariția și răspândirea făinării, deoarece conferă plantei rezistență sporită.

Pelecol – insecticid cu un spectru larg de acțiune ce combate afidele (păduchii), acarienii, musculița de seră, acarianul comun (8-10 l/ha). Este un produs natural ce nu necesită pauză după efectuarea tratamentelor.

Toate produsele ce sunt admise în Republica Moldova pentru utilizare în agricultura ecologică le puteți găsi în Registrul de Stat sau accesând acest link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco