vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoDereglări de nutriţie la plante cauzate de excesul sau insuficiența elementelor nutritive

Dereglări de nutriţie la plante cauzate de excesul sau insuficiența elementelor nutritive

Recomandate

Pe baza volumului imens de date acumulate în ultimul timp, conceptul de agricultură intensivă presupune, pe lângă stabilirea celor mai eficiente tehnologii de cultură, controlul factorilor de vegetaţie, pe baza analizelor de laborator sau a testelor chimice de teren corelate cu factorii de mediu, pentru stabilirea diagnosticului stării actuale de nutriţie şi de corectare prin măsuri agrochimice, precum şi pentru prognoza recoltei pe baza analizei chimice a plantei.

Sistemul de fertilizare iraţional

Semnele exterioare care apar în habitusul plantei sau pe frunze pot fi cauzate de deficitul sau excesul unuia sau mai multor elemente nutritive. În cultura legumelor, mai ales, dar şi a altor plante, un sistem de fertilizare neraţional, cu doze excesive sau prea reduse, poate determina grave dereglări de nutriţie.

Producătorii agricoli trebuie să ţină cont de tipul de sol, de caracteristicile chimice, fizice şi biologice ale solurilor, precum şi de cerinţele specifice ale plantelor de cultură, de asemenea, de sensibilitatea plantelor faţă de microelemente. 

Pentru a afla cum să determini vizual carența de nutrienți la plante, accesează acest link.

Excesul de azot determină următoarele efecte:

  • prelungeşte perioada de vegetaţie şi întârzie maturarea mai ales când este aplicat ca îngrăşământ singur fără P şi K;
  • duce la creşterea luxuriantă a plantelor;
  • reduce rezistenţa la cădere şi secetă;
  • plantele devin mai sensibile la boli (mucegaiuri, rugini), la dăunători şi la cădere;
  • înrăutăţeşte calităţile gustative ale fructelor, micşorează rezistenţa la păstrare a legumelor şi fructelor;
  • se acumulează nitraţi în cantităţi mari în recolte.

Carenţa de azot la plante:

Frunzele au o culoare verde deschis-gălbui, uscându-se de la vârf spre bază, iar pe plantă de la bază spre vârf.

FOTO: omope.zaribanks.co
  • determină întârzierea diviziunii celulare din vârfurile de creştere a celulelor meristematice, ducând la creşterea slabă a lăstarilor şi a mugurilor embrionari;
  • reduce numărul de frunze, activitatea fotosintetică şi conţinutul de glucide şi proteine;
  • reduce conţinutul de apă al plantelor, provocând o deplasare a substanţelor azotate din ţesuturile mai bătrâne către cele tinere.

Cele mai frecvente insuficienţe de azot se observă pe solurile podzolice şi pe cele nisipoase, însă deficienţe latente, fără manifestări vizuale, se întâlnesc la majoritatea culturilor.

Excesul de azot

Doze mari şi neuniforme de azot aplicate primăvara devreme provoacă o creştere a presiunii osmotice a soluţiei solului, ceea ce influenţează negativ dezvoltarea sistemului radicular al plantelor.

Pe solurile acide are loc o solubilizare a aluminiului şi manganului din sol în cantităţi toxice pentru culturi.

Carenţa de fosfor

Insuficienţa fosforului în nutriţia plantelor produce următoarele manifestări:

  • scade sinteza ARN cu efecte negative asupra formării proteinei;
  • dereglează sinteza produşilor ce înmagazinează şi transferă energie;
  • sistemul radicular se dezvoltă slab, partea aeriană creşte lent, tulpinile sunt subţiri, seminţele nu se mai formează: întârzie înfloritul şi fructificarea, florile avortează;
  • frunzele capătă culoare verde-închis ca urmare a faptului că se acumulează clorofilă puţină, iar uneori locul ei este luat de antociani;
  • se obţin producţii scăzute şi de calitate inferioară;
  • crapă căpăţânile de varză; plesnesc fructele tomate; devin fragile frunzele de salată.
  • aceasta apare mai des pe soluri cu fertilitate naturală scăzută.

Legumele sensibile la carenţa în fosfor sunt: sfecla de zahăr şi cartoful.

Excesul de fosfor

Duce la acumularea acestuia sub formă minerală, mai ales în organe vegetative, şi are loc maturarea plantei înainte de vreme şi obţinerea de recolte slabe. Se dereglează absorbţia Zn2+, Fe2+ în rădăcină şi se declanşează fenomenul de cloroză ferică.

Carenţa de potasiu

Aceasta dereglează activitatea enzimatică şi metabolismul biosintezei hidraţilor de carbon şi a proteinelor, precum şi procesul de fotosinteză. Ca urmare, culoarea frunzelor devine verde-închis şi apoi brună, marginile frunzelor se decolorează la început, iar mai târziu se necrozează şi se brunifică.

Uneori, frunzele marginale se deformează, micşorează rezistenţa plantelor la boli şi se manifestă cu preponderenţă pe solurile cu conţinut ridicat în humus şi săruri solubile de calciu şi magneziu, tasate, slab aerate, pe soluri supuse frecvent uscăciunii şi umidităţii excesive.

Excesul de potasiu

Efectele acestuia duce la scăderea uşoară a conţinutului de clorofilă, ceea ce se manifestă printr-o „paloare” a coloraţiei verzi a frunzelor. Pe frunze bătrâne mai pot apărea arsuri apicale şi marginale. Acst exces determină şi o deficienţă în aprovizionarea cu magneziu şi calciu a plantelor.    

Carenţa de sulf

Simptomele acesteia sunt asemănătoare cu carenţa de azot:

  • plantele rămân mici, frunzele se decolorează, uneori au marginea limbului foliar de culoare roşie.
  • încetinirea creşterii în grosime a tulpinii;
  • ţesuturile fibroase au o creştere anormală;
  • perturbarea metabolismului azotului si fosforului, ceea ce duce la îmbolnăvirea prematura a plantelor, prin scăderea conţinutului în aminoacizi si în proteine ce influenţează negativ calitatea recoltei.

Cauzele care pot determina carenţa de sulf sunt legate de conţinutul scăzut în materie organică, textură nisipoasă, roca de solidificare (gresii). În general, carenţe apar pe soluri luvice, brune luvice şi turboase.

Carenţa de calciu

Ca urmare a mobilităţii reduse în plantă, aceasta se exteriorizează cel mai adesea pe vârfurile de creştere a tulpinii, pe inflorescenţe şi fructe. Apare mai frecvent în solurile din seră, nu din cauza lipsei calciului, ci a antagonismului ionilor, ca urmare a raportului neechilibrat între K si Ca, Al si Ca.

La tomate şi castraveţi, carenţa de calciu se manifestă printr-o putrezire a fructelor, la ţelină apare necrozarea centrului rădăcinii.

Carenţa de calciu determină o slabă creştere în înălţime a plantelor, plantele afectate se smulg cu uşurinţă.

Carenţa de magneziu

Simptomele acestei carenţe se manifestă diferit, în funcţie de specie, vârsta, factori de mediu. Apare în primul rând la frunzele bătrâne, apoi la cele tinere dacă deficitul persistă şi se manifestă prin îngălbenirea frunzelor de la marginile exterioare ale limbului, care se răsfrânge în sus sub formă de teacă.

La cartof, frunzele se decolorează între nervuri începând de la baza lor, iar marginile rămân verzi; dacă insuficienţa persistă, frunzele se ofilesc şi cad prematur.

La sfecla de zahăr, simptomele apar pe frunzele mature începând de la vârful lor, sub formă unor pete alb-gălbui.

La tomate, carenţa magneziului se manifesta prin cloroza frunzelor între nervuri începând cu cele mature, influenţând calitatea, rezistenta la păstrare şi transport a fructelor.

Carenţa de fier

Aceasta determină:

  • încetinirea ritmului de creştere a rădăcinilor, ca urmare a distrugerii hormonului vegetal de creştere, auxina;
  • perturbări în sinteza clorofilei, în metabolismul ARN şi structura cloroplastelor.
  • Cel mai dăunător efect îl reprezintă cloroza ferică, care se manifestă prin aceea că frunzele din etajele superioare ale plantelor încep să capete o culoare galbenă ca lămâia, până la galben-albicioasă, nervurile principale rămânând verzi.
  • Cloroza ferică nu apare numai din cauza insuficienţei ionilor de fier, ci şi ca urmare a blocării lor de către carbonatul de calciu.
  • Cloroza ferică este des întâlnit la tomate, soia, fasole, mai ales în primăverile reci şi umede.
  • La orez, apare boala „bronzării”, denumire sub care este cunoscută toxicitatea la fier. Aceasta se manifestă prin apariţia unor puncte brune şi dese pe frunze, care apoi cuprind întreg limbul foliar. Boala apare, în general, pe soluri cu textură fină, fiind adesea asociată cu o nutriţie deficitară în potasiu.

Carenţa de mangan

Este asemănătoare cu cea de fier, cu deosebirea că frunzele sunt mult mai mozaicate, îşi încetinesc creşterea, devin galbene-cenuşii si apar pete necrotice ca urmare a acumulării unor compuşi cu azot care devin toxici.

Sistemul radicular se dezvoltă slab, iar plantele se smulg cu uşurinţă. Mai sensibile la carenţa în mangan sunt leguminoasele.

Carenţa apare frecvent pe solurile cu reacţie bazică. Pe solurile acide, excesul de mangan provoacă apariţia de dungi negricioase de-a lungul nervurilor, deformarea nodurilor şi a mugurilor.

Carenţa de zinc

La plantele afectate de carenţa acestui element se observă o încetinire a creşterii în lungime a tulpinii, plantele prezentând fenomenul de nanism, scurtnodare, dispunerea frunzelor în „rozetă” şi aspectul general de „stufos”.

Carenţa în zinc apare pe soluri fertilizate puternic cu îngrăşăminte minerale, îndeosebi cu fosfor.

Carenţa şi toxicitatea borului

Simptomele carenţei de bor sunt următoarele:

  • uscarea vârfurilor de creştere;
  • dezvoltarea rapida a lăstarilor şi deformarea frunzelor din etajele superioare;
  • clorozarea organelor tinere de creştere;
  • reducerea înfloritului;
  • fructe deformate, incomplet dezvoltate;
  • formarea de crăpaturi pe peţiol;
  • formarea petelor necrotice pe tulpini şi uneori pe fructe.

La tomate, carenţa de bor se manifestă prin mortificarea celulelor din zona diviziunii rapide, în special la mugurele apical şi zona cambiană şi prin căderea mugurilor florali.

    Majoritatea legumelor sunt sensibile la excesul de bor. Apariţia fenomenului de toxicitate este mai mult accidentală, determinată de folosirea locală a unor doze mari de bor.

Toxicitatea de bor se manifestă pe frunzele din etajele inferioare, printr-o bandă galbenă la marginea frunzei, care, cu timpul, se extinde spre bază provocând necroza în pete a parenchimului.

Carenţa de molibden

Duce la acumularea nitraţilor în frunze, cu semne caracteristice de toxicitate (la tomate până la 12% la s.u.). Carenţa provoacă cloroza frunzelor, creşterea este oprită, fructificarea scăzută, nodozităţile sunt mici şi fară capacitate de fixare a azotului moleculelor.

Carenţa apare pe solurile cu reacţie acidă, unde solubilitatea compuşilor molibdenului scade.  

Pentru corectarea carențelor, care foarte des se întâlnesc în practia agricolă, se utilizeză fertilizarea foliară cu îngrășăminte complexe cu microelemente, care conțin așa microelemente ca: Mg, Fe, Cu, Co, B, Mo, Zn, unele  săruri ale acizilor humici și alte substanțe stimulatoare de creștere.   

Principalul factor care astăzi încurajează fermierii să aplice îngrășămintele complexe cu micrelemente, este un conținut scăzut sau un deficit  mare de microelemente disponibile pentru plante cauzate de lipsa de producere și aplicare a îngrășămintelor organice.

În ultimii ani, poducătorii agricoli introduc în tehnologiile adoptate de ei, noi hibrizi și soiuri de culturi cu randament ridicat, fiziologia cărora necesită utilizarea unei nutriții minerale complete si echilibrate.

De regulă, stările negative de vegetaţie sunt provocate de interacţiunea mai multor factori. De aici și dificultatea diagnosticării precise şi complete a acestor stări şi necesitatea unei abordări complexe prin analiza chimică a plantei, a solului şi a cartării agrochimice periodice a solurilor.

Bibliografie:

  • Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Partea I. Chişinău, 2021, 284 p.
  • Toma S., Gumovschi A., Andrieş S., Babuc V.,ş.a. Aplicarea îngrăşămintelor în agricultura durabilă. Chişinău,  Ştiinţa, 2008, 214 p.
  • andersonscanada.com.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco