marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEco#6. Ce tratamente pot fi aplicate la albini în agricultura eco

#6. Ce tratamente pot fi aplicate la albini în agricultura eco

Recomandate

Dacă doriți să produceți miere sau alte produse apicole ecologice, trebuie să țineți cont de faptul că, cea mai importantă este starea sănătății albinelor. Astfel, orice activitate realizată în stupină, trebuie să nu dăuneze acestora și să corespundă cerințelor agriculturii ecologice.

Realizarea tratamentelor la albine este problematică, fiind accesibil un număr redus de medicamente, dar și pierderile înregistrate în cazul apariției unei boli fiind destul de mari. Deci, pentru a reduce riscul și pierderile ce pot apărea, este foarte important ca apicultorii să asigure prevenirea acestora prin:

  • înnoirea regulată a mătcilor;

*Potrivit lui Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor (ANARM), cel mai bine ca mătcile să fie schimbate o dată la 2 ani, astfel, fiind atinsă productivitatea maximă. Totodată, într-un an sunt schimbate reginele la jumătate din stupi, iar în al doilea an la restul, pentru a nu crea decalajul mare de producție. În cazul în care, apar situații excepționale în care mătcile sunt traumate sau se îmbolnăvesc, acestea, la fel, trebuie înlocuite cu altele sănătoase.

  • controlul sistematic al stupilor pentru detectarea oricărei forme de boală;

„Controlul sistematic se efectuează o dată la 12 zile, concomitent cu acesta se efectuează și controlul puietului mascul. De obicei, matca depune puietul mascul la periferia fagurelui, însă sunt și abateri de la această regulă. Astfel, celulele unde se află puietul mascul pot fi diferențiate de restul prin faptul că sunt mai bulbucate. În apicultura convențională, puietul mascul, dacă este necesar, este înlăturat tăind vârful celulelor și capul acestuia, în apicultura organică este interzisă distrugerea puietului mascul”, a menționat Eremia Nicolae, academician, profesor universitar pentru cursul de apicultură.

  • controlul puietului mascul din familiile de albine;
  • dezinfectarea materialelor şi echipamentelor;
  • distrugerea materialelor sau a surselor de contaminare;
  • reînnoirea regulată a cerii de albine şi asigurarea unor rezerve suficiente de miere şi polen în familiile de albine.

„Este recomandat ca, ceara din fagure să fie schimbată anual, însă, de obicei, reînnoirea cerii se realizează în proporție de 50% anual. În cazul în care, acest lucru nu se realizează, se poate dezvolta Loca la albine, boala ce distruge puietul. Totodată, dacă ceara are culoare închisă, aceasta trebuie schimbată”.

Tratamentele acceptate

Dacă albinele se îmbolnăvesc, acestea trebuie tratate imediat. Este recomandată utilizarea produselor fitoterapeutice şi homeopatice. Când utilizarea acestora este ineficientă în combatere, se poate recurge la medicamente alopatice chimice de sinteză, sub responsabilitatea medicului veterinar.

*Produsele utilizate în realizarea tratamentelor la albine, pot fi procurate în cadrul filialelor companiilor distribuitoare de inputuri agricole.

Albină infestată cu Varroa jacobsoni (parazitul se observă pe albină) FOTO: apis-donau.ro

*Varroa jacobsoni – este un ectoparazit care afectează întreaga populaţie a coloniei – puietul, albinele adulte, matca, trântorii și provoacă varrooza. Parazitul pătrunde în celula cu puiet cu câteva ore înainte de căpăcire unde se şi reproduce.

  • Organismele de inspecţie şi certificare autorizează şi alte tratamente veterinare sau tratamentele aplicate familiilor de albine, fagurilor, conform normelor naţionale.
  • În timpul perioadei de tratament în care se administrează produse alopatice chimice de sinteză, coloniile tratate trebuie să fie mutate în stupi de izolare şi toată ceara trebuie să fie înlocuită cu ceară ecologică. Ulterior, aceste familii trec o perioadă de conversiune de un an, nu și în cazul în care au fost aplicate produsele pentru Varroa jacobsoni.
  • Atunci când se folosesc medicamente, se notează tipul produsului, detaliile de diagnostic, dozele, modul de administrare, durata tratamentului, perioada de aşteptare legală. Aceste informaţii se comunică organismelor de inspecţie şi certificare înainte de comercializarea produselor.

Cum poate fi restabilit numărul familiilor de albine

În cazul în care albinele se îmbolnăvesc și pier sau sunt distruse din cauza unor calamități naturale, familiile pot fi reconstituite, dar cu condiţia respectării perioadei de conversiune de un an.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco