‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAgricultura eco în Moldova: Cât producem, unde comercializăm

Agricultura eco în Moldova: Cât producem, unde comercializăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit datelor furnizate de către MADRM, în anul 2019 în Republica Moldova au fost înregistrați 152 de producători agricoli și porcesatori certificați eco.

Total teren certificat ecologic sau în perioada de conversie a fost înregistrat 28 546,6 de hectare, dintre care peste 22,1 mii de hectare sunt certificate eco, iar 6,365 hectare în conversie.

Spre comparație, potrivit datelor oficiale din anul 2018, în Republica Moldova erau certificate sau în perioada de conversie circa 17,7 mii hectare de terenuri agricole.

‹ adv ›

Din păduri și floră spontană sunt certificate eco 1844,5 de hectare.

Suprafața certificată raportată la suprafața totală agricolă pe țară este de doar 1,1%.

Suprafața principalelor grupe de culturi și culturi certificate eco sau în conversie, Republica Moldova, 2019:

‹ adv ›

De pe aceste terenuri, în 2019 au fost obținute 48 353,5 tone de producție. În mare parte, produsele eco crescute în Moldova sunt exportate peste hotare – 48 048,6 de tone de produse primare și prelucrate au fost exportate anul trecut.

Spre exemplu, din cele 42 615,8 de tone de cereale leguminoase și semințe oleaginoase certificate eco comercializate anul trecut, 42 333,1 au fost exportate.

În pofida suprafețelor relativ reduse certificate ecologic, parteneri externi din țările UE sunt interesați de produsele eco produse în Moldova. Spre exemplu, anul trecut ne-am clasat pe locul 3 în topul principalilor furnizori de cereale eco pe această piață:

‹ adv ›

Totodată, consumatorii autohtoni se orientează tot mai mult spre produse eco. Astfel, producerea ecologică ar fi o oportunitate atât pentru producătorii mici, care ar putea să-și valorifice producția pe piața internă, cât și pentru cei mari.

*Datele despre suprafețele certificate eco din Republica Moldova au fost elaborate de către MADRM, prelucrate cu suportul programului Farmer to Farmer Moldova, finanțat de către USAID.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›