duminică, 28 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoIrina Iliev te-nvață cum să produci cartofi în sistemul ecologic

Irina Iliev te-nvață cum să produci cartofi în sistemul ecologic

Recomandate

Irina și Petru Iliev sunt cei care aproape 40 de ani din viață i-au dedicat legumiculturii, în special, culturii cartofului. Având o experiență vastă atât teoretică, cât și practică și fiind experți în domeniul legumicultorii, aceștia ghidează fermierii din țară în producerea acestei culturi. Recent, Irina Iliev a organizat un master-class în ceea ce privește producerea cartofului în sistemul eco, valabil și pentru producătorii convenționali, evidențiind unele aspecte tehnologice importante, dar omise deseori de fermierii din țară.

„Totul începe de la sol, mai ales că recolta de cartofi se dezvoltă în acesta. Producătorii trebuie să aleagă pentru plantare soluri bine lucrate, afânate, pentru ca tuberculii să se formeze normal. Unele dintre cele mai profitabile soiuri sunt cele extratimpurii și timpurii. Astfel, dacă e să vorbim de zona de centru și sud, cartoful este recomandat a fi plantat în a 2-a a 3-a decadă a lunii martie, iar la nord cu circa 10 zile mai târziu. Totodată, dacă suprafața este mare, plantarea tuberculilor începe mai devreme. Este o măsură tehnologică deosebit de importantă. Distanța între rândurile trebuie să fie de 70cm, iar pe rând distanța se determină în dependență de mărimea tuberculilor. Dacă producem cartof extratimpuriu, dimensiunile tuberculilor trebuie să fie de până la 55 mm. Cu cât cartoful este mai mare, cu atât și puterea de creștere este mai mare, iar planta formează tulpini mai multe. Per general, dacă tuberculii au dimensiunile de 45-55mm, atunci se recomandă distanța între tuberculi pe rând de 30 cm, dacă este mai mare de 55 mm – 32-35 cm. În acest an, fracția a fost și mai mare la unele soiuri, de până la 65 mm”.

Și adâncimea de semănat se determină după același principiu, luând în calcul numărul tuberculilor ce vor fi semănați per hectar, dar și distanța de plantare. Astfel, dacă tuberculii sunt mărunți, cu fracția de 28-35 mm, aceștia trebuie plantați la o adâncime mai mică, de circa 5 cm. Dacă sunt mai mari, trebuie plantați puțin mai adânc, pentru ca deasupra tuberculilor să fie circa 6 cm de sol. Este important ca tuberculii, indiferent de dimensiune, să fie acoperiți cu 5-6 cm de sol, cei mai mășcați fiind plantați mai adânc pentru a permite acest lucru.

Determinarea dimensiunilor materialului de plantat

Dacă planificați să semănați cartofi pentru plantarea ulterioară, tuberculii trebuie să aibă diametrul de 28-35 mm, iar între plante pe rând distanța trebuie să fie de 22-25 cm. Astfel, per hectar, sunt obținute 72-73 de mii de plante.

„Pentru cartoful timpuriu și extratimpuriu terenul trebuie să fie neted imediat după plantare. În acest caz, răsărirea va avea loc mult mai rapid. Dacă deasupra tuberculilor va fi mai mult pământ, aceștia vor răsări mai târziu cu circa 3-4 zile. După ce cartofii au răsărit și tulpinile au înălțimea de 5-7cm, plantele necesită mușuroire. Mușuroirea este deosebit de importantă, deoarece tuberculii se formează în sol, deasupra celor plantați, astfel mușuroind formăm „viitoarea casă a noilor tuberculi”. Stratul de sol, numit bilon, trebuie să fie de circa 15 cm, acesta va asigura dezvoltarea normală a plantelor cu înălțimea de 40-50 cm. Totodată, bilonul format va asigura umiditatea normală. În caz contrat, în zilele cu temperaturi înalte, solul poate extrage umiditatea din tuberculi. Pentru zonele cu temperaturi mai înalte bilonul trebuie să aibă înălțimea de 18-22 cm, mai ales pe solurile unde irigarea este imposibil de realizat”.

Verificarea stării tuberculilor după plantare

Încolțirea și călirea cartofului – te scapă de gândacul de Colorado

„Dacă doriți să obțineți o recoltă frumoasă extratimpurie, este important ca materialul ce urmează a fi plantat să fie încolțit. Pentru formarea colților, tuberculii se pun în încăperi cu temperatura de 12-16°C timp de 2 săptămâni. După care 2-3 zile urmează procesul de călire și apoi tuberculii pot fi plantați. Datorită acestor măsuri, putem obține cartofi cu minim 3 săptămâni mai devreme. Acest procedeu este obligatoriu pentru cartofii crescuți eco, deoarece aceștia sunt fiziologic maturați și nu vor fi atacați de gândacul de Colorado, care va opta pentru plantele obținute din tuberculii plantați mai târziu. Fermierii trebuie să aleagă materialul săditor în toamnă, pentru a-l pregăti pentru semănatul de primăvară”.

Cele mai bune soiuri – cele ce deja au fost testate în Moldova

„Soiurile timpurii pot forma recolta în circa 2 luni, însă necesită respectarea tehnologiei. Recomand producătorilor soiurile de cartof înregistrate în Registrul de Stat, deoarece acestea au fost testate în condițiile țării noastre și posedă rezistență sporită la boli. În ceea ce privește soiurile extratimpurii, recomand Minerva, Riviera, Agata. Gama soiurilor târzii este mult mai largă. Chiar dacă soiurile sunt tardive, tuberculii se plantează în aceeași perioadă cu soiurile timpurii, iarăși, pentru a evita atacul gândacului de Colorado. Pentru soiurile târzii avem o varietate foarte mare, iar producătorul își poate alege ceea ce-și dorește”.

Irigarea – elementul cheie pentru o cultură reușită

„Fără irigare nu putem vorbi despre producerea industrială a cartofului. În zilele călduroase din iulie sau august, o plantă cu înălțimea de 50 cm prin evapotranspirație elimină 2-2,5 litri de apă. Respectiv, acest deficit trebuie suplinit. Deseori, tuberculii se vestejesc din cauza lipsei umidității. Irigarea se realizează în dependență de umiditatea solului. Aceasta poate fi determinată simplu, săpând la adâncimea de 10-15 cm cu un hârleț. Dacă solul este uscat, udările deja trebuiau realizate, iar dacă solul arată umed, udările trebuie preconizate pentru următoarele zile. Dacă veți realiza udările la timp, plantele nu vor intra în faza critică și se vor dezvolta normal. Fazele critice, când plantele necesită irigare sunt: inițierea formării tuberculilor, înflorirea și terminarea fazei de înflorire. Norma de udare recomandată este de 300-400 de m³ de apă, iar metoda recomandată – prin picurare”.

Combaterea gândacului de Colorado – dușmanul nr. 1 al cartofului

„Combaterea acestui dăunător în sistemul ecologic poate fi realizată, în primul rând, prin respectarea tehnologiei: încolțirea tuberculilor, respectarea termenilor de semănat. Totodată, alături de loturile cu cartof poate fi semănat muștarul, sau plantele pot fi stropite cu ardei iute (mai multe detalii găsiți pe acest link). Cartoful extratimpuriu și timpuriu poate fi produs fără măsuri speciale, doar respectând termenii de semănat, mai ales că gândacul de Colorado își intensifică atacul în anumite perioade”.

Recolta dorită poate fi obținută doar respectând asolamentul, care nu permite înmulțirea gândacului de Colorado. Iar la posibilitate, expertul recomandă plantarea unor mici fășii de protecție, optând pentru specia salcâmul japonez (popular salcâm boieresc), urmat de specii de plante aromatice.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco