‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGuvernul Moldovei și Banca Europeană de Investiții au sprijinit creșterea capacității de producere a...

Guvernul Moldovei și Banca Europeană de Investiții au sprijinit creșterea capacității de producere a Glass Container Company

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții au sprijinit creșterea capacității de producere a companiei Glass Container Company cu 60%, datorită acordării creditului în valoare de 5 milioane euro în cadrul Programului „Filiera Vinului”. Astfel, Glass Container a devenit cel mai mare beneficiar al acestui program.

Datorită proiectului investițional, compania a reconstituit integral capacitățile sale de producere, de la 50 la 80 de mii de tone per an, achiziționând și instalând una dintre cele mai performante linii de producere a articolelor din sticlă. La moment, sunt produse peste 200 de articole, în special sticle de diverse volume pentru vinuri și spumante, având capacitatea de a acoperi total cererea pentru acestea de pe piața internă.

Veronica Mârzac, reprezentanta Programului Filiera Vinului, a menționat că, datorită participării în cadrul acestui Program, Compania Glass Container a beneficiat de mai multe avantaje, printre care o rată a dobânzii și termenul de împrumut avantajoase, facilități fiscale și vamale la importul echipamentelor și acordarea suportului consultativ.

„Prezentând un proiect investițional în valoare de 17 milioane de euro, 5 milioane au fost contractate prin împrumut în cadrul Programului Filiera Vinului, surse oferite de Banca Europeană de Investiții. Astfel, Glass Container a realizat achiziția unui cuptor tehnologic modern și a implementat o tehnologie ultramodernă de producere a sticlei prin utilizarea unei, două sau trei picături simultan. Aceste tehnologii vor permite companiei să penetreze noi segmente ale pieței, oferind articole de sticlă, contrar alternativei ambalajului din plastic. Datorită investițiilor realizate, compania a devenit una dintre cele mai moderne din regiune și va putea furniza articole din sticlă de calitate în mai multe țări de peste hotare. Avantajele economice vor fi simțite nu doar la nivelul companiei, ci și la nivelul economiei naționale.  Unul dintre obiectivele Programului Filiera Vinului  este restructurarea sectorului conex, facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile ce deservesc ramura vitivinicolă”, a mai adăugat Veronica Mârzac.

‹ adv ›

Oleg Baban, directorul Glass Container, susține că, datorită investițiilor realizate, inclusiv datorită Programului Filiera Vinului, compania a reușit să devină una dintre cele mai solicitate pe piață. Astfel, la moment, cererea depășește dublu capacitatea de producere a companiei.

„De la fondarea companiei și până acum, au avut loc schimbări frumoase. Inițial, în raza de 100 km funcționau încă 3 cuptoare și 11 linii tehnologice ale altor fabrici, mai apoi, numărul acestora a crescut. Astfel, era nevoie de a implementa schimbări, iar una dintre cele mai remarcabile a fost decizia de a investi într-un cuptor nou. Acesta ne-a permis să oferim, clienților noștri, posibilitatea de a achiziționa produse de diferite culori, dar și siguranța într-un produs de calitate. La moment, putem afirma cu certitudine că, compania noastră este lider în această zonă și, reconstrucția ce a avut loc va oferi noi oportunități. Producem peste 220 de tipuri de sticlă pentru 250 de clienți din peste 30 de țări, iar 60% din producție este exportată în UE. Datorită schimbărilor, a crescut și cererea, astfel că la moment aceasta este dublă față de capacitatea companiei. Astfel, ne propunem, în anul următor să instalăm încă o linie de producere”.

Antonio Castillo, șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, a menționat că, doar prin performanță calitativă și cantitativă producătorii din țară vor deveni parteneri de încredere și vor cuceri noi piețe.

„Această finanțare este parte a Programului Filiera Vinului, ce are drept scop modernizarea industriei vitivinicole din Moldova și, într-un final, asigurarea unei calități ireproșabile la producere. Ne-am propus să asigurăm, datorită acestui proiect, întregul lanț al industriei, începând cu producătorii de struguri și terminând cu procesul de ambalare sau chiar furnizare a produselor pe piață. Această linie de credit a fost cea mai amplă, în valoare de 5 milioane euro și a permis companiei să-și extindă serviciile și să ajungă pe alte piețe. Totodată, proiectul presupune eficientizarea producerii reducând consumul de materie primă. Astfel, compania a demonstrat competitivitatea sa pe o arie geografică foarte vastă și capacitatea de a lucra cu diverși clienți. Aș dori ca tot mai mulți investitori să contribuie la dezvoltarea sectorului privat din Republica Moldova”.

Victor Bostan, director general al Grupului de companii Purcari ne-a relatat că, datorită investițiilor realizate și implementării tehnologiilor moderne de producere a sticlei, Glass Container a reușit să asigure 100% din necesarul de sticle la întreprinderea pe care o reprezintă.

„Această investiție permite trecerea Companiei Glass Container la o nouă etapă, absolut specială. Au devenit producători de sticlă de categoria premium, atât sticle ușoare cât și grele, ce acoperă deplin cererea atât pentru băuturile alcoolice, cât și pentru conserve. Având un partener local ce ne asigură ambalaj de calitate, ne este mult mai ușor să ne dezvoltăm afacerea, reducând și costurile substanțial. Sticlele nu sunt rentabile de a fi transportate la o distanță mai mare de 300 km. Pentru noi, această companie era principalul furnizor de sticlă, iar acum, datorită tehnologiilor implementate a devenit unicul și ne va asigura cu 100% sticle din necesar. Un vin de calitate, într-o sticlă bună, este apreciat de consumatori”.

Reconstrucția permite GCC extinderea potențialului său de producere și fabricarea  containerelor de sticlă de capacitate mică, borcane de dimensiuni mari, sticle de bere cu greutate redusă. Aceste inovații vor permite penetrarea unor segmente de piață promițătoare, precum producerea buteliilor pentru apa minerală sau a ambalajelor destinate alimentației copiilor.
Programul Filiera Vinului a catalizat investirea în sectorul vitivinicol a peste 100 milioane euro, 50% din acești bani fiind un credit oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții. Cu acești bani, au fost realizate 71 de proiecte investiționale fiind renovate conform standardelor de calitate internaționale 55 de vinării și restructurate și înființate peste 2250 hectare de viță de vie.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›