joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPâinea de autor „Dorin Mereuță” va fi certificată eco

Pâinea de autor „Dorin Mereuță” va fi certificată eco

Recomandate

De mici, aveau aceleași vise ca și majoritatea copiilor, el își dorea să exploreze spațiul cosmic, iar ea – să salveze viețile cât mai multor oameni. Aș spune că, totuși, au reușit cumva să și le realizeze. Au făcut studiile împreună peste hotare, s-au angajat la joburi bine plătite departe de casă, dar gândul că s-au înstrăinat prea mult de tot ceea ce  înseamnă Moldova nu-i lăsa în pace.

S-au întors cu dorința de a schimba ceva. Și .. au schimbat, au contribuit la asigurarea unei nutriții mai sănătoase a sute de oameni producând pâine naturală. Aceasta este istoria brutăriei „Dorin Mereuță”, care a adus mirosul pâinii coaptă de bunici la Chișinău.

„Am învățat peste hotare, după finalizarea studiilor am lucrat acolo, însă sentimentul ăsta că nu ești în locul potrivit ne-a întors acasă. Aveam gândul că și acasă se poate face ceva, doar este nevoie de străduință și răbdare. Dintotdeauna, soția era cea care citea etichetele produselor alimentare, avea grijă ce consumăm. Mi-a plăcut mult acest lucru și am zis, poate facem și noi ceva natural, gustos, ceva ce atunci când este luat de pe raft de consumator inspiră încredere. Astfel, acum aproape 7 ani în urmă, am început să coacem pâine naturală. Nu aș avea curajul să spun cuiva să producă, deoarece chiar este greu, însă dacă simte și-și dorește cu adevărat, trebuie să o facă neapărat”.

Au deschis o brutărie artizanală

„Coacem pâine naturală, din făină integrală. Utilizăm doar maia naturală, fără zahăr, aditivi, premixuri, chiar dacă acestea facilitează producerea. Colaborăm cu producători certificați ecologic din țară pentru a cumpăra grâu și tot ce este necesar pentru producerea pâinii. Pentru a obține pâine naturală este nevoie de mult timp pentru a pregăti plămădeala și a o coace, dar este un proces foarte plăcut”.

Toată afacerea se dezvoltă datorită investițiilor proprii

„A fost greu la început. Nu aveam toate utilajele necesare, am avut și două parteneriate nereușite, dar am mers mai departe. Ne este destul de complicat, până acum am investit tot ceea ce câștigat, încă nu am ajuns la profit. Am ales unele dintre cele mai bune utilaje, le-am importat din Italia, Austria și Franța și acum nu mai avem utilaje vechi. Mai întâi de toate, trebuie să acoperim cheltuielile pe care le-am suportat, însă eu cred și sper că vom reuși”.

Coc circa 30 de produse de panificație cu gust autentic

„Avem pâine naturală integrală, cu diferite fructe, covrigei colorați datorită ingrendientelor naturale (morcov, sfeclă), tarte, checuri și alte bunătăți. Încercăm astfel să ajutăm și copii să aleagă produse sănătoase și chiar să le placă ceea ce consumă. Cu părere de rău, la noi nu prea sunt solicitate și chiar mă doare când văd că cei mici consumă produse ce le dăunează sănătății. Copiii noștri cunosc de ce trebuie să mănânce produse sănătoase și atunci când cineva le oferă o bomboană, ne-o aduc nouă să citim pe ambalajul ce conține și dacă poate fi consumată. Evident, nu poți spune că mâncând doar pâine naturală sau alte produse naturale vei deveni sănătos, dar e un pas spre o viață mai bună”.

De la grâu ecologic, la certificarea eco a produselor

„De la bun început am zis că o să producem doar din grâu ecologic, adică să avem pâine cu adevărat naturală. Pentru noi, este destul de greu să vindem cantități mari aici, în Moldova. De aceea, acum o lună de zile am depus cererea pentru certificarea ecologică. Cei de peste hotare apreciază mult produsele noastre și doresc să le cumpere, în special covrigii. Astfel, este necesar să ne certificăm. Eu vreau ca, pe lângă faptul că noi suntem siguri de ceea ce producem, aceeași siguranță să o aibă și consumatorul. Certificarea eco este un proces destul de costisitor, însă mai mult necesită timp. Totodată, și prețul pâinii este mai mare, iar noi trebuie să explicăm consumatorilor de ce merită să achite mai mult…Eu cred că e o economie de bani, atunci când cheltui mai mult pentru o pâine sau alt produs sănătos, decât pentru medicamente”.

Pâinea de autor „Dorin Mereuță” se coace în capitală

„Am început a produce în Căușeni, iar acum am deschis brutăria chiar la Chișinău. Mai furnizăm pâinea la două magazine din sectorul Centru și Botanica. Avem capacitatea de a coace 500-800 de pâini pe zi, dar coacem 500 de pâini pe săptămână, deoarece nu este cerere. Îmi doresc mult, ca cei de acasă să analizeze mai mult ceea ce consumă și cât de util este acest produs. Am depus dosarul pentru a beneficia de suport în cadrul unui Proiect și sper mult să depășim, în sfârșit cheltuielile, inclusiv datorită exporturilor. Dorim să dezvoltăm alte produse, poate chiar tehnologii”.

„Vom face tot posibilul să reușim, nu vreau să mă gândesc că voi fi nevoit vreodată să plec din țară. Vreau mult să fie cât mai mulți producători care doresc să producă sănătos, împreună vom câștiga încrederea clienților și vom scăpa de probleme!”

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco