Seceta care s-a instalat în anul 2020, a fost una cum nu a mai fost de ani buni. Experții susțin, este de aşteptat un şir de ani secetoşi cu impact major asupra agriculturii şi altor activităţi dependente de starea climatului.
O măsură agrotehnică generală foarte eficientă în diminuarea consecinţelor secetei, care nu cere cheltuieli, este organizarea şi respectarea asolamentului. De acest lucru s-a convins Mihai Borș, care cultivă culturi de câmp pe o suprafața de aproximativ 450 de hectare.
Acesta ne-a spus că diferența de recolte pe același câmp, dar pe sole cu premărgători diferiți a fost foarte vizibilă.
Diferențe de recolte de peste 2 tone
Semănând porumb după mazăre, fermierul a obținut o recoltă medie de 6 tone per hectar, după floarea soarelui a recoltat 3,5 tone per hectar, iar după porumb o recoltă de peste 2 tone.
Nu există an în care toate culturile sunt profitabile, însă orice cultură valorează
Chiar dacă cultura de mazăre a fost distrusă de grindina înregistrată anul trecut, fermierul și-a întors cheltuielile făcute, datorită recoltelor obținute de pe acele câmpuri în acest an.
Fiecare plantă are propriul regim de hrană, de umiditate și de creștere și dezvoltare. Menținerea unei culturi pe același teren mai mulți ani duce la diminuarea continuă a nivelului producției. Aceasta impune o rotație dirijată a culturilor deoarece:
- au consumuri diferite de substanțe nutritive: cerealele consumă mai mult azot și fosfor, leguminoasele consumă mai mult fosfor și calciu, floarea soarelui și sfecla pentru zahăr consumă mai mult potasiu.
Raportul N:P:K la diferite culturi este:
- porumb 2,8:1:2;
- grâu 2,5:1:2,3;
- floarea soarelui 1,5:1:8,8;
- sfeclă pentru zahăr 2,8:1:3.
• au consumuri diferite de apă pe parcursul perioadei de vegetație.
Exemplu:
- fasolea 4.000 m3/ha;
- porumbul 5.100 m3/ha;
- sfecla pentru zahăr 7.100 m3/ha.
- cele mai mari consumatoare de apă sunt porumbul, floarea soarelui, sfecla pentru zahăr și lucerna.
Suprafața cu cereale de toamnă s-a majorat
A nivelat terenurile din toamnă
După ierni fără precipitații – soia nu se cultivă
Prin urmare, rotaţia culturilor este unul dintre elementele cheie ale oricărei agriculturi de succes. Aceasta le permite celor care practică mai ales agricultura ecologică de a maximiza performanţa lor şi de a lupta împotriva dăunătorilor.
Respectând regulile rotaţiei culturilor, veți putea mări producţia şi reduce cheltuielile întrucât, nu veți mai fi nevoit să folosiți mari de îngrăşăminte, erbicide sau insectofungicide. Toate aceste aspecte fac parte din asolament marele „mic secret” al rentabilităţii culturilor agricole şi micşorării consecinţelor secetei.
- Mai multe detalii și exemple de asolamente găsiți în articolul disponibil pe acest link;
- Informații despre avantajele asolamentului, puteți vizualiza accesând acest link;
- Infografic: Importanța asolamentului și principiile elaborării acestuia disponibil pe acest link.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.