duminică, 5 mai, 2024
22.2 C
Chișinău
HomepageAgroEco#22. Pentru ce soiuri de specii pomicole sunt oferite subvenții

#22. Pentru ce soiuri de specii pomicole sunt oferite subvenții

Recomandate

O bună parte din producători, atunci când înființează livezi, își doresc să beneficieze de suport din partea statului. Însă, unii dintre fermieri, cumpără și plantează anumite soiuri pomicole fără a determina dacă sunt sau nu acestea eligibile pentru subvenții. În acest context, am solicitat comentariul reprezentantului Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură.

„Pentru a beneficia de subvenții, producătorul, mai întâi de toate, trebuie să analizeze Catalogul Soiurilor de Plante ale Republicii Moldova. Pot fi subvenționate plantații multianuale înființate cu material săditor ce provine din pepiniere autorizate (sau de import, după caz) ce sunt înscrise în Catalogul Soiurilor de Plante ale Republicii Moldova. Acest catalog trebuie consultat în fiecare an pentru a determina dacă soiurile alese sunt eligibile sau nu pentru subvenționare, deoarece anual intervin modificări”, a relatat Olga Calmîș, reprezentant AIPA.

Catalogul Soiurilor de Plante pentru anul 2019 poate fi accesat pe acest link. Iar despre cum se alege corect materialul săditor și pepiniera de la care acesta poate fi procurat puteți afla în acest articol.

Amintim că, în dependență de cultură și anul în conversie producătorii ecologici pot beneficia de subvenționare pentru: livezi şi vii:

  • 1 500 de lei pentru 1 ha de teren agricol supus procesului de conversiune în primul an;
  • 2 000 de lei în al doilea an;
  • 2 500 de lei pentru al treilea an.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco