vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoNăutul - leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Năutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Recomandate

Năutul este o cultură solicitată pe piața externă în special în ultima perioadă. În plus, fiind o leguminoasă, constituie un element important al asolamentului.

Când se cultivă năutul

Temperatura minimă la care germinează semințele de năut este de 3-4°C. Semănat la 6-8°C, năutul va răsări în maxim 10 zile. După răsărire, poate suporta înghețul de scurtă durată (până la -6°C).

Năutul se caracterizează printr-o mare rezistență la secetă și la uscăciune, fiind mai rezistent decât mazărea, fasolea și soia, dar temperatura medie pe timpul perioadei de vegetație nu trebuie să depășească 21°C.

Cerințele față de umiditate

Creșterea este oprită pe timp de secetă, dar se va relua după prima ploaie. O umiditate prea mare a solului, în faza de creștere, are o influență negativă asupra producției de boabe, favorizând apariția bolilor criptogamice (în special antracnoza).

Soluri potrivite pentru cultivarea năutului

Solulurile potrivite pentru năut sunt cele cu textură mijlocie, luto-nisipoase sau nisipo-lutoase, bogate în special în calciu, fiind contraindicată utilizarea solurilor cu aciditate mare și a sărăturilor. Nu sunt recomandate solurile cu textură argiloasă sau cele cu exces de umezeală.

Cernoziomurile din zonele de sud și centru ale țării, sunt favorabile pentru cultivarea năutului.

Asolamente pentru năut

În privinţa rotaţiei culturiii, poate fi cultivată după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după ea şi după alte leguminoase.

În condiţiile noastre, năutul poate fi cultivat după cereale păioase sau floarea-soarelui și chiar rapiță. La rândul său, el este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă, pentru zonele cu climat cald şi mai secetos din sudul Republicii Moldova.

Fertilizarea la năut

Plantă leguminoasă, năutul beneficiază de aportul de azot provenit de la bacteriile simbiotice. Totuşi, în condiţii de secetă pronunţată şi pe solurile mai puţin fertile, bacteriile fixatoare de azot nu găsesc condiţii corespunzătoare de dezvoltare.

Astfel, este recomandată aplicarea unor doze moderate de îngrăşăminte organice de tipul gunoiul de grajd bine mărunţit sau a mraniţei, în doze de 10-12 t/ha. Pe solurile puţin fertile, se mai recomandă încorporarea resturilor vegetale în sol pentru îmbunătăţirea însuşirilor acestuia.

Lucrarea solului la năut

Momentul şi modul de executare a fiecărei lucrări depind de planta premergătoare, de starea de umiditate a solului, de gradul de îmburuienare etc.

Pentru cultura năutului, arătura de bază este de 20-22 cm şi trebuie să fie executată toamna cât mai devreme. Arăturile efectuate vara se lucrează în mod repetat până în toamnă (se grăpează), lucrări prin care este nivelat terenul, sunt mărunţiţi bulgării şi sunt distruse buruienile care răsar, reducând, astfel, rezerva de buruieni. 

În primăvară, terenul va fi lucrat cât mai timpuriu posibil, dar numai după ce apa s-a scurs în profunzime, pentru a evita compactarea exagerată prin trecerea agregatelor agricole.

Din aceleaşi motive, trebuie redus la minimum numărul de treceri pe teren cu agregatele agricole. Sunt necesare, de regulă, două lucrări de grăpat, dintre care o lucrare de grăpat la desprimăvărare, pentru mobilizarea solului şi o a doua lucrare, efectuată chiar înainte de semănat, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapă cu colţi şi lamă nivelatoare, pentru mobilizarea solului la adâncimea de semănat.         

Sămânţa şi semănatul năutului    

La noi în ţară se cultivă soiurile  autohtone de năut cu bobul gălbui ICHEL, cu bobul de culoare brună BOTNA și OVDEL.

Semănatul năutului se face în urgenţa întâi, când solul are temperatura de circa 4 grade Celsius. Întârzierea semănatului duce la uscarea solului, decalarea răsăririi şi fructificării, respectiv la scăderi importante ale producţiei.

Pentru semănat, seminţele de năut trebuie să aibă puritatea peste 96%, iar germinaţia peste 90%. Densitatea de semănat la năut va fi de 40 boabe germinabile/m2.

În zone umede se recomandă densităţi mai mari, de până la 50 boabe/m2. Se poate semăna în rânduri simple sau duble, la 45 – 70 cm distanţa dintre rânduri, pentru a se putea afîna s-au prăşi printre rănduri.

Adâncimea recomandată de semănat a năutului este de 5-7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului. Cantitatea de sămânţă folosită la semănat este de 80-120 de kg/ha, în funcţie de densitatea stabilită şi de MMB.    

Lucrări de îngrijire la năut

Imediat după semănat se face o lucrare cu tăvălugul, iar înainte de răsărire se execută o lucrare cu grapa care distruge buruienile şi crusta.

Când plantele au 4-6 cm se face o lucrare cu sapa rotativă, în perioadele în care plantele pierd turgescenţa. Principala lucrare de îngrijire este prăşitul, care trebuie repetată de 2-3 ori, în aşa fel încât cultura să rămână tot timpul curată de buruieni, iar solul să se menţină afânat la suprafaţă.

Recoltarea năutului

Având coacerea mai uniformă decât celelalte leguminoase pentru boabe, portul erect şi păstăi indehiscente, năutul se pretează mai bine la recoltatul mecanic.

Se recoltează când păstăile sunt galbene şi frunzele scuturate, în două etape sau direct cu combina. Întârziind recoltatul, rezultă seminţe tari, care fierb greu. Recolta de năut pe hectar în mod obișnuit se situează în limitele a 2.000-2.200 kg/ha, în timp ce pragul de rentabilitate al culturii este de 1000 – 1200 kg/ha boabe.

De reţinut, capacitatea de producţie a năutului este, însă, mai mare, de peste 2500 kg/ha.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco