marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum a reușit Svetlana Nițoreanu să devină primul producător de alun certificat eco din...

Cum a reușit Svetlana Nițoreanu să devină primul producător de alun certificat eco din țară

Recomandate

De cât curaj este necesar pentru a lansa o afacere în agricultură? Probabil mult, însă de și mai mult este nevoie pentru a ajunge primul producător din țară care implementează sisteme sau practici speciale pentru o anumită cultură. Lucrurile ajung a fi și mai frumoase, dacă toate acestea sunt realizate de o femeie.

Producerea alunului ecologic pentru Svetlana Nițoreanu a fost o adevărată provocare. Pe lângă faptul că însăși producerea eco necesită mai multă grijă, Svetlana a făcut un pas mult mai important, a abandonat munca de birou de dragul agriculturii. Nu a ales calea de a cultiva în sistemul convențional, binecunoscut în rândurile producătorilor, ci a optat pentru producerea eco, ajungând să fie primul producător de alune certificate ecologic din țară.

„În anul 2016 producerea alunului în sistemul ecologic era ceva inedit pentru țara noastră. Am participat în cadrul unui concurs unde trebuia să prezentăm o idee inovativă, am studiat bine piața locală și nu am identificat nici un producător de alune certificate ecologic. Acest lucru ne-a oferit și mai multă siguranță în reușita unei afaceri cu alune. Toate începuturile sunt grele, însă problemele sunt indicatorul unui viitor prosper. Spre regret, la noi în țară nu este dezvoltată cultura consumului alimentelor eco, dar noi credem că vom izbuti să dezvoltăm generații ce vor avea grijă de mediu. Producerea eco este un trend al viitorului. Fiecare poate deveni un agent al schimbărilor în Moldova”, ne-a spus Svetlana Nițoreanu.

Având valori și viziunea clară despre cum trebuie să arate o plantație de alun eco, a început a studia de sine stătător tehnologia de producere. Iar după ce a vizitat expoziția Biofach din Germania, a înțeles că tot efortul pe care-l depune se merită, iar ambiția o determină să creadă că va reuși să cucerească și consumatorii autohtoni.

„Avem 10 hectare de alun certificat ecologic, însă dorim să majorăm suprafața consolidând câteva parcele de teren. Am plantat 3 soiuri cu utilizare universală: Adîgeiskii – 1, Ata-baba și Cercheskii – 2 ce cresc de ani buni în condițiile Republicii Moldova și fac față provocărilor cum ar fi gerul, seceta sau bolile și dăunătorii. Cred că sunt soiuri potrivite, ce vor fi pe plac consumatorilor. Nu ne sperie faptul că la noi nu este dezvoltat consumul de alune eco, din contra, înțelegem că ne revine și rolul de a le promova și identificăm puteri pentru a deveni un motor al acestei mișcări”.

A optat pentru un organism de certificare național și susține că este varianta optimă, atât timp cât nu este acoperită cererea pe piața locală. Nu uită niciodată de câtă grijă are nevoie o plantație eco și este gata mereu, împreună cu soțul, de a testa ceva nou și implementa schimbări.

„Avem atât plante cu o tulpină, cât și cu mai multe, astfel, putem analiza singuri care sunt avantajele și dezavantajele. Plantele cu o singură tulpină arată mai bine, însă mai multe tulpini ne permit să majorăm durata de viață a plantației, înlocuind părțile bolnave sau afectate de vreo calamitate. Totuși, fiecare producător decide ce e mai bine pentru el. Aplicăm produsele admise în agricultura ecologică, consultându-ne de fiecare dată cu Organismul de Inspecție și Certificare. Este foarte important de a comunica permanent. Nu am testat încă eficiența îngrășămintelor foliare, dar o vom facem neapărat pe măsură ce plantele vor crește și vor avea nevoie. Am instalat sistemul de irigare, seceta a devenit un fenomen tot mai întâlnit la noi. În acest an am optat pentru înierbarea spațiului dintre rânduri, arbuștii deja sunt suficient de dezvoltați pentru a nu concura pentru apă și nutriție cu alte plante. Am tocat resturile cosite cărora le-a revenit rolul unor mulci în plantație și suntem mulțumiți de rezultat. Ne-am străduit să avem tot utilajul necesar întreținerii livezii la îndemână, altfel dezvoltarea afacerii ar fi mult prea anevoioasă”.

Și pentru că e ferm convinsă că alunul ecologic este o cultură de perspectivă și pentru alți producători, Svetlana își dorește pe viitor să identifice parteneri cu care ar constitui o forță pe piața externă. Până atunci, alunele eco crescute la Căușeni sunt savurate de consumatorii locali, anul acesta fiind recoltată circa o tonă.

„Urmează să mai decurgă ceva timp pentru ca mai mulți producători să obțină certificarea eco, plantațiile să ofere recolte înalte, iar noi să ne asociem pentru a constitui o forță importantă pe piață. Certificarea internațională este necesară atunci când dispunem de cantități mari pentru export, până la urmă, importatorii își doresc parteneri de încredere și livrări constante. Trebuie să colaborăm și să avem conexiunea similară degetelor unei singure mâini, astfel sunt convinsă că vom reuși. Ceea ce producem acum în cadrul întreprinderii la sigur își va găsi consumatorul pe piața autohtonă. Anul acesta am recoltat circa o tonă în total, livada este tânără și recoltele importante abia urmează. Sper că, pe viitor, vom reuși să dezvoltăm procesarea și chiar să producem produsele noastre deosebite”.

Poate și-o fi greu să produci eco, dar și mai greu e să te lași. Astfel, Svetlana Nițoreanu ne-a spus că planurile sunt mărețe și crede într-un viitor ECO al Moldovei.

„Vom rămâne fideli culturii alunului și vom continua să învățăm cât mai multe despre producerea eco. În agricultură zilnic apar noi și noi provocări, deci nu e loc de plictiseală. Totuși, cu siguranță nu vom abandona agricultura ecologică, dacă ai dorință, totul devine inevitabil mai ușor”, a conchis Svetlana Nițoreanu.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco