luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoMaceratul de urzică - îngrășamânt și insecticid natural

Maceratul de urzică – îngrășamânt și insecticid natural

Recomandate

Urzica nu este o plantă foarte atractivă la prima vedere, iar perișorii săi urzicători ne sperie și ne țin la distanță. Cu toate acestea, urzica este o sursă valoroasă de materie primă pentru agricultura ecologică și grădinărit.

Urzica conține o cantitate mare de minerale (în special calciu, caliu, magneziu și fier), vitamine, taninuri și fitoncide, precum și acizi organici.

Acestea contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului radicular, întărește imunitatea plantelor, crește rezistența lor la boli precum rugina, mana, făinarea și le protejeaza de păduchi și acarieni.

Pentru a beneficia de toate acestea, din urzică se prepară un macerat, care este utilizat ulterior în diferite concentrații în calitate de îngrășământ, insecticid și fungicid.

Cum se prepară maceratul de urzică

1. Colectarea urzicilor
Pentru a colecta urzicile trebuie să ne echipăm corespunzător (mănuși, foarfece sau cuțit) și să selectăm locuri îndepărtate de drumurile principale, mai des aceasta poate fi găsită la marginea pădurilor și în locuri abandonate.

Cel mai potrivit moment pentru recoltare este înainte de înflorire sau la etapa inițială de înflorire, deoarece anume atunci se acumulează în plantă cantitatea maximă de substanțe active.

Nu se recomandă smulgerea plantelor, ci tăierea lor, selectându-se cele mai sănătoase și lipsite de dăunători.

2. Pregătirea vasului și a masei vegetale
Pentru prepararea maceratului se recomandă utilizarea vaselor de plastic cu capac (găleată sau butoi). Cele metalice trebuie evitate, deoarece se pot forma reacții chimice, în urma cărora pot fi distruse substanțele utile.

Urzicile se mărunțesc cu un cuțit sau o foarfecă și se pun în vasul de plastic. Masa vegetală trebuie să ocupe aproximativ 2/3 din volum.

3. Se toarnă apă călduță peste urzica tocată, lăsând loc pentru fermentare. După care se acoperă cu un capac sau pânză și se pune într-un loc cald pe 7-14 zile.

Pentru a accelera fermentarea, recipientul poate fi pus la soare sau se poate de adăugat 10 g de drojdii la 10 l de lichid.

4. Macerarea urzicii
În următoarele două săptămâni, amestecul va fermenta și va trebui zilnic deschis și amestecat (în această perioadă mirosul este puțin plăcut).

Preparatul este gata când amestecul încetează să spumeze și capătă o culoare intensă. Atunci maceratul poate fi filtrat și diluat cu apă.

Cum și la ce plante se utilizează maceratul de urzică

În calitate de îngrășământ, maceratul de urzică este utilizat la urmatoarele grupe de plante:

  • solanacee (roșii, cartofi, ardei ș.a.);
  • cucurbitacee sau bostănoase (castraveți, pepene verde, pepene galben, dovlecei etc.);
  • rozacee (măr, păr, prun, cireș, căpșun, zmeur, mur);
  • alți pomi și arbuști fructiferi;
  • plante decorative.

O eficacitate scăzută a maceratului de urzică s-a observat asupra cepei, usturoiului și fabaceelor (mazăre, fasole, năut, soia).

Pentru a fi aplicat ca îngrășământ, 1 l de macerat trebuie diluat în 10 l de apă. La fiecare plantă adultă se aplică 1 l de produs, iar pentru cele tinere – 0,5 l o dată la două săptămâni.

Pentru a beneficia de proprietățile insecticide și fungicide ale urzicii, nu trebuie să așteptăm 2 săptămâni, sunt suficiente 24 de ore de fermentare. După care se strecoară, se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se tratează plantele afectate.

Nu se recomandă păstrarea îndelungată a maceratului de urzică, deoarece nutrienții se pierd rapid.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco