Înierbarea spațiului dintre rânduri în livezi prezintă mai multe avantaje. Pe lângă protejarea solului de eroziune, „covorul” creat asigură circulația liberă a muncitorilor și tehnicii agricole prin plantație, permițând realizarea lucrărilor importante chiar și imediat după ploaie.
Principalele avantaje ale înierbării:
- accesul tehnicii în livezi după ploi;
- îmbunătățirea structurii solului, porozității;
- activarea microorganismele din sol;
- creșterea cantității de humus;
- previne eroziunea solului, mai ales pentru terenurile în pantă.
Unicul dezavantaj, potrivit producătorilor, este acela că este necesar de combătut rozătoarele, în special șoarecii, cărora le place mult mediul creat.
Specialiștii însă susțin că dacă este realizată cosirea la timp a învelișului (fără a permite ca iarba să formeze semințe – hrana pentru rozătoare), acestea nu se înmulțesc.
Când se seamănă iarba în livezi?
În livezile cu sistemul de irigare instalat producătorii seamănă iarba începând cu anul 2 sau chiar 1, în lipsa irigării, puțin mai târziu, când rădăcinile au pătruns mai adânc în sol și au acces la apă.
Pentru a evita concurența dintre iarbă și pomi pentru hrana din sol, sunt recomandate amestecurile ce includ leguminoase cum ar fi trifoiul – ce produce azot și hrănește și restul speciilor graminee din amestec.
Adâncimea maximă de încorporare a semințelor este de 2 cm (recomandat 0,7-1 cm). Durata de exploatare a unui înveliș este de aproximativ 5 ani, însă practica indică și o perioadă mai lungă de exploatare.
Înierbarea articială are mai multe avantaje:
- per sezon se fac mai puține coase (3-6);
- speciile alese special nu extrag multe substanțe nutritive din sol;
- gazonul se formează mai rapid și este mai dens;
- evităm prezența buruienilor mari consumatoare de substanțe nutritive sau celor problemă (știr, troscot, iarba grasă).
Experiența producătorilor:
Precum am menționat, producătorii susțin că investiția merită a fi făcută, iar dezavantaje practic nu sunt.
Alte avantaje ale înierbării, disponibile pe acest link.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.
Comentarii