‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Înierbarea solului în livezi este o necesitate, nu moft

Producători: Înierbarea solului în livezi este o necesitate, nu moft

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înierbarea spațiului dintre rânduri în livezi prezintă mai multe avantaje. Pe lângă protejarea solului de eroziune, „covorul” creat asigură circulația liberă a muncitorilor și tehnicii agricole prin plantație, permițând realizarea lucrărilor importante chiar și imediat după ploaie.

Principalele avantaje ale înierbării:

  • accesul tehnicii în livezi după ploi;
  • îmbunătățirea structurii solului, porozității;
  • activarea microorganismele din sol;
  • creșterea cantității de humus;
  • previne eroziunea solului, mai ales pentru terenurile în pantă.

Unicul dezavantaj, potrivit producătorilor, este acela că este necesar de combătut rozătoarele, în special șoarecii, cărora le place mult mediul creat.

Specialiștii însă susțin că dacă este realizată cosirea la timp a învelișului (fără a permite ca iarba să formeze semințe – hrana pentru rozătoare), acestea nu se înmulțesc.

‹ adv ›

Când se seamănă iarba în livezi?

În livezile cu sistemul de irigare instalat producătorii seamănă iarba începând cu anul 2 sau chiar 1, în lipsa irigării, puțin mai târziu, când rădăcinile au pătruns mai adânc în sol și au acces la apă.

Pentru a evita concurența dintre iarbă și pomi pentru hrana din sol, sunt recomandate amestecurile ce includ leguminoase cum ar fi trifoiul – ce produce azot și hrănește și restul speciilor graminee din amestec.

„Aș recomanda amestecurile de ierburi special create pentru livezi, cum ar fi amestecurile de graminee și trifoi. Norma de semănat este de 100 kg per hectar, însă sunt fermieri care seamănă și la norme mai mici, de 70 sau chiar 50 kg. Un kilogram de semințe costă aproximativ 5-6 euro. Perioada optimă de semănat – primăvara, când solul este maturat și poate fi lucrat cu tehnica agricolă. Calendaristic, semănatul poate fi realizat până la data de 20 aprilie, mai târziu rezerva de apă din sol, de obicei, este mică și nu asigură o răsărire uniformă”, explică specialistul Andrei Dodița, compania Agrodor.

Adâncimea maximă de încorporare a semințelor este de 2 cm (recomandat 0,7-1 cm). Durata de exploatare a unui înveliș este de aproximativ 5 ani, însă practica indică și o perioadă mai lungă de exploatare.

‹ adv ›

Înierbarea articială are mai multe avantaje:

  • per sezon se fac mai puține coase (3-6);
  • speciile alese special nu extrag multe substanțe nutritive din sol;
  • gazonul se formează mai rapid și este mai dens;
  • evităm prezența buruienilor mari consumatoare de substanțe nutritive sau celor problemă (știr, troscot, iarba grasă).

Experiența producătorilor:

Precum am menționat, producătorii susțin că investiția merită a fi făcută, iar dezavantaje practic nu sunt.

„Pentru toate suprafețele am ales să înierbez solul. Atunci când plouă, solul lucrat se spală, are loc eroziunea. În schimb, iarba îmbunătățește structura solului, inclusiv datorită sistemului radicular. Doar o cosim la timp și nu este necesar să trecem de atât de multe ori cu utilaje pentru a menține solul curat. În plus, fructele la cădere nu se murdăresc. La distanța între rânduri de 3,5 metri lățimea fâșiei înierbate este de aproximativ 3,2 metri. În livezile unde pomii sunt plantați la distanța de 3,8 metri, lățimea e de 3,5 m. Lucrăm doar solul din jurul pomilor cu ajutorul frezei. Per total, avem peste 115 hectare înierbate”, explică Tatiana Pavliuc, producătoare, SRL Plaiul Bîrlădean.

„Am semănat iarba în al doilea an de la plantarea livezii, peste un rând, în următorul an am înierbat și rândul ce nu a fost înierbat. Acum, avem acces în livadă de fiecare dată când este necesar. Unicul dezavantaj este că se pot dezvolta șoarecii. Însă, la toate plusurile existente, acest minus, practic, nu poate fi luat în calcul. Distanța fâșiei de la pomi este de 50 cm…Înierbarea nu este un moft, ci o necesitate”, ne-a spus Aliona Mandati, producătoare, SRL Domulterra.

Alte avantaje ale înierbării, disponibile pe acest link.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›