Consiliul Concurenței a decis să sancționeze cu amendă de 51, 693 lei societatea Cereale-Cupcini pentru încălcarea prevederilor Legii concurenţei „prin impunerea unor tarife disproporționate la serviciile de încărcare a grâului alimentar”. Afectată a fost compania unui fost şef de la Agenţia Protecţia Concurenţei.
Decizia a fost luată în baza unei investigaţii iniţiate de Consiliul Concurenței pe 13 noiembrie 2017, privind un caz de impunere a „unor tarife disproporționate la serviciile de încărcare a grâului alimentar”.
Eroare sau omisiune?
În documentul publicat pe 17 septembrie de Consiliul Concurenței, lipseşte însă numele şi codul fiscal al companiei Cereale-Cupcini, care deţine unul dintre cele mai mari elevatoare de cereale din Republica Moldova şi care s-a făcut vinovată de abuz de poziție dominantă. Aceasta în condiţiile în care în situaţii similare aceste date sunt făcute publice de Consiliul Concurenţei.
Cristina Zara, responsabilă pentru relaţii cu presa în cadrul instituţiei a declarat pentru Mold-Street că numele companiei nu a fost indicat din greşeală şi a promis că aceasta va fi reparată. Deocamdată pe pagina competition.md este o versiune fără numele Cereale-Cupcini.
Din decizie rezultă că în luna mai 2017, Guvernul a autorizat Agenţia Rezerve Materiale (ARM) să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 30 420,5 tone de grâu alimentar unui grup de companii, care se obligau să restituie cantitatea din roada acelui an.
Opt companii au beneficiat de grâul alimentar eliberat din rezerva de stat, printre ele numărându-se chiar şi Cereale-Cupcini, în elevatorul căreia se păstra la acel moment o parte din acest grâu.
De ce Cereale-Cupcini a modificat tarifele
Peste o lună de zile de la adoptarea hotărârii de Guvern, Cereale-Cupcini a aprobat noi tarife pentru serviciile elevatorului pentru perioada anilor 2017-2018, dar şi o nouă practică în ceea ce privește tarifarea serviciilor de încărcare și descărcare la elevator.
„Astfel, cheltuielile pentru prestarea serviciului de descărcare a elevatorului, prestat la un tarif de 0 lei, au fost distribuite pe serviciul de încărcare, prestat la un tarif majorat, de 70/85 lei pentru o tonă de grâu”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.
Necesitatea aprobării unei noi structuri tarifare a fost argumentată de administratorul Cereale-Cupcini prin beneficiile pe care aceasta le oferă activității producătorilor mici de cereale cu posibilități financiare limitate.
Comentarii