‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA fost creat un consiliu care va monitoriza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ce țin...

A fost creat un consiliu care va monitoriza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ce țin de sistemele agricole și mediu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ce țin de sistemele agricole alimentare și mediu în Republica Moldova precum și monitorizarea procesului va fi asigurată pe viitor de către un Consiliu Coordonator creat de MADRM cu suportul FAO.

Prima ședință a Consiliului a avut loc astăzi, reunind reprezentanți ai MADRM, Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Biroului Național de Statistică, autorităților locale, sectorului privat, societății civile și donatorilor externi.

În cadrul evenimentului au fost inițiate discuții la nivel înalt privind coordonarea eforturilor de implementarea a respectivelor ODD-uri. Ele urmează să fie integrate în strategii și documentele de planificare bugetară relevante, ca parte a angajamentelor asumate de Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030.

‹ adv ›

Au fost prezentate rezultatele raportului tematic privind naționalizarea ODD-urilor ce țin de sistemele alimentare agricole și mediu, precum și cartografierea și conceptul de implementare, activități realizate în perioada 2018-2019 în cadrul proiectului de asistență tehnică al FAO „Suport pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în implementarea și monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care se încheie tot astăzi.

“Putem spune că pe parcursul acestui an la nivelul sistemelor alimentare agricole și mediu, a fost înregistrat un progres important în procesul de naționalizare al ODD-urilor grație expertizei FAO” a menționat Iurie Ușurelu, Secretar General de Stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. “Din 53 de ținte a ODD legate de sistemele agricole alimentare și mediu, 38 de ținte au fost identificate ca relevante și ajustate la contextul de țară și urmează ca ele să fie integrate de Consiliul Coordonator în documentele de planificare a politicilor” a adăugat Ușurelu.

“Ne bucurăm că am reușit să răspundem necesităților MADRM în fortificarea capacităților de implementare și monitorizare a ODD-urilor. Am reușit să analizăm progresul realizat din momentul adoptării Agendei 2030 pînă acum în ceea ce privește naționalizarea acestor ODD-uri, și să venim cu recomandări relevante pentru o implementare cât mai eficientă” a spus Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Moldova, subliniind deschiderea din partea organizației în continuarea susținerii implementării ODD-urilor ce țin de sistemele alimentare agricole și de mediu.

La finalul evenimentului, participanții au semnat o declarație comună privind angajamentul și eforturile pentru implementarea ODD-urilor ce țin de sistemele alimentare agricole și mediu.

În septembrie 2015, Republica Moldova, împreună cu alti 192 de membri ai ONU, s-a angajat să implementeze Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptând Declarația Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, care a avut loc la New York. Această agendă va realiza ceea ce a fost inițiat în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, scopul principal fiind eradicarea sărăciei până în 2030 și asigurarea dezvoltării durabile în întreaga lume.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›