‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA fost lansată prima platformă digitală de învățare destinată antreprenorilor agricoli din Moldova

A fost lansată prima platformă digitală de învățare destinată antreprenorilor agricoli din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au lansat, la data de 16 februarie curent, prima platformă digitală de învățare la distanță destinată antreprenorilor din sectorul agricol: elearning.ansa.gov.md

Platforma are ca scop facilitarea accesului antreprenorilor din sectorul agricol la cunoștințe, oferindu-le posibilitatea, de la distanță, să urmeze cursuri specializate, prevăzute de legislația națională și să obțină certificate care confirmă cunoștințele acumulate. 

Primul curs de instruire disponibil pe platforma digitală se referă la utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar în scopul reducerii riscurilor şi a efectelor nocive asupra sănătății umane şi a mediului, care a devenit, conform legislației naționale, obligatoriu pentru operatorii de produse fitosanitare. 

‹ adv ›

În cadrul unei conferințe de lansare a platformei, Radu Musteață, directorul general ANSA, a menționat că este extrem de important, la etapa actuală, să fie susținut mediul agricol din țara noastră, pentru ca fermierii să devină mai competitivi, ceea ce va duce atât la diversificarea piețelor de export, cât și la asigurarea cu produse sigure pentru consumatorii locali.

„Platforma vine să ofere acces tuturor doritorilor la cunoștințe necesare pentru utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar. Obligativitatea de a deține un certificat, care confirmă studierea cursului, este prevăzută de cadrul legal al Republicii Moldova (Hotărârea Guvernului 42/2020). Importanța acestei platforme este de a îmbunătăți cunoștințele despre modul de utilizare a pesticidelor, astfel încât să fie protejată, în primul rând, sănătatea oamenilor, mediul înconjurător și a consumatorilor. Creșterea responsabilității tuturor fermierilor, care utilizează produse de uz fitosanitar și respectă bunele practici atât la etapa de depozitare, import, este un deziderat al ANSA. Doar un operator informat, responsabil va plasa produse sigure pentru consumul uman. Încurajez toți operatorii profesioniști să se înregistreze la aceste cursuri, să studieze și să obțină certificatele de absolvire”.

La prima etapă, de aceste cursuri pot beneficia distribuitorii și utilizatorii de produse de uz fitosanitar din țară, iar costul cursului este de 310 lei. 

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, a subliniat că platforma vine să consolideze interesul instituției pentru sănătatea omului. 

„În anul curent, vom continua să armonizăm legislația Republicii Moldova la cea din UE, pentru că toate prevederile UE sunt axate pe interesul omului și sănătatea umană. Folosirea fără gândire și logică a produselor de uz fitosanitar, fertilizanților sunt în detrimentul sănătății umane. Chiar dacă, pe de o parte, dorim să avem roade foarte mari, trebuie să ținem cont că aceste produse vor fi consumate de către oameni, din acest considerent lansarea platformei este încă un pas făcut de către ANSA pentru a garanta securitatea produselor achiziționate de cetățeni din comerț”.

‹ adv ›

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a remarcat că de multe ori sunt întrebați unde merg acele resurse pe care le acordă în calitate de asistență, care este impactul tangibil. 

„Desigur nu vorbim în fiecare zi despre pesticide, sau produse de uz fitosanitar, dar rezultatele utilizării acestora sunt ceea cu ce ne confruntăm în fiecare zi. Este important de a menține standardele foarte înalte de calitate pentru produsele care sunt crescute în Republica Moldova și sunt exportate pe o piață din ce în ce mai largă pe plan internațional. Acest parteneriat dintre sectorul public și cel privat,  care a dus la elaborarea platformei digitale, se axează pe sănătatea și calitatea produselor finite. La fel de important este de a proteja mediul înconjurător și de a fi siguri că tot ceea ce se realizează în sectorul agricol este făcut într-un mod durabil”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat mecanismul de accesare a platformei de instruire, de asemenea, au fost înmânate primele certificate, care confirmă urmarea cursului de instruire la distanță și susținerea testului de evaluare a cunoștințelor.

Andrei Siminciuc, s-a înregistrat și a absolvit cursul. Este un  fermieri care cultivă cereale, dar are în gestiune și livezi.

‹ adv ›

Acesta a spus că principalul avantaj al platformei este faptul că, se poate studia oricând, de oriunde, este nevoie doar de accesat acest program și de dorință.  

„Cursul dat ne ajută să acumulăm cunoștințe despre cum să utilizăm pesticidele, totodată să putem determina care produse de uz fitosanitar sunt de calitate și să le aplicăm astfel ca produsele obținute să fie mai sănătoase, să nu conțină reziduuri. În plus, învățăm cum să nu poluăm mediul înconjurător, ceea ce este la fel foarte important. După cum bine știm, totul se află în evoluție și schimbare permanentă, așa că au fost și informații noi pe care le-am studiat și le vom aplica. Sperăm că cunoștințele acumulate ne vor ajuta să producem produse sigure, care vor putea fi exportate. La moment, comercializăm mai mult pe piața locală și desigur și aici este nevoie de produse de calitate și sigure, dar planificăm să exportăm, pe viitor, în țările UE”.

Oleg Calestru, specialist în producere, la fel a urmat cursul și a menționat că, în ultima perioada, tot mai mult se vorbește despre siguranța alimentară, care presupune parcursul produsului pe care îl cumpărăm.

„Cursul dat este obligatoriu pentru utilizatorii de produse de uz fitosanitar și fertilizanți și este foarte informativ. Parcurgând cele 13 module și realizând testele de evaluare de la finalul fiecărui modul urmezi un studiu despre cele mai importante elemente în ceea ce ține de manipularea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pornind de la legislația în domeniu și finisând cu asigurarea reziduurilor, protecția mediului, solului, apei, mediului ambiant, personalului. La fel, acumulezi cunoștințe și despre procedura de import, casare și alte aspecte ce se referă la depozitarea și lucru cu pesticidele. Platforma dată adună la un loc toți utilizatorii de produse de uz fitosanitar și îi instruiește, acesta este un aspect foarte important”. 

Conform estimărilor ANSA, în următoarele luni, cel puțin 3000 de persoane vor urma cursul online, ceea ce le va oferi posibilitatea să se conformeze cerințelor legale, dar și să economisească timp și resurse financiare pentru deplasare. 

La moment, deja 373 de persoane s-au înregistrat pe platformă, dintre care unii deja au obținut certificatul care este valabil 36 de luni și confirmă cunoștințele obținute.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›