Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au lansat, la data de 16 februarie curent, prima platformă digitală de învățare la distanță destinată antreprenorilor din sectorul agricol: elearning.ansa.gov.md.
Platforma are ca scop facilitarea accesului antreprenorilor din sectorul agricol la cunoștințe, oferindu-le posibilitatea, de la distanță, să urmeze cursuri specializate, prevăzute de legislația națională și să obțină certificate care confirmă cunoștințele acumulate.
Primul curs de instruire disponibil pe platforma digitală se referă la utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar în scopul reducerii riscurilor şi a efectelor nocive asupra sănătății umane şi a mediului, care a devenit, conform legislației naționale, obligatoriu pentru operatorii de produse fitosanitare.
‹ adv ›
În cadrul unei conferințe de lansare a platformei, Radu Musteață, directorul general ANSA, a menționat că este extrem de important, la etapa actuală, să fie susținut mediul agricol din țara noastră, pentru ca fermierii să devină mai competitivi, ceea ce va duce atât la diversificarea piețelor de export, cât și la asigurarea cu produse sigure pentru consumatorii locali.
La prima etapă, de aceste cursuri pot beneficia distribuitorii și utilizatorii de produse de uz fitosanitar din țară, iar costul cursului este de 310 lei.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, a subliniat că platforma vine să consolideze interesul instituției pentru sănătatea omului.
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a remarcat că de multe ori sunt întrebați unde merg acele resurse pe care le acordă în calitate de asistență, care este impactul tangibil.
În cadrul evenimentului a fost prezentat mecanismul de accesare a platformei de instruire, de asemenea, au fost înmânate primele certificate, care confirmă urmarea cursului de instruire la distanță și susținerea testului de evaluare a cunoștințelor.
Andrei Siminciuc, s-a înregistrat și a absolvit cursul. Este un fermieri care cultivă cereale, dar are în gestiune și livezi.
‹ adv ›
Acesta a spus că principalul avantaj al platformei este faptul că, se poate studia oricând, de oriunde, este nevoie doar de accesat acest program și de dorință.
Oleg Calestru, specialist în producere, la fel a urmat cursul și a menționat că, în ultima perioada, tot mai mult se vorbește despre siguranța alimentară, care presupune parcursul produsului pe care îl cumpărăm.
Conform estimărilor ANSA, în următoarele luni, cel puțin 3000 de persoane vor urma cursul online, ceea ce le va oferi posibilitatea să se conformeze cerințelor legale, dar și să economisească timp și resurse financiare pentru deplasare.
La moment, deja 373 de persoane s-au înregistrat pe platformă, dintre care unii deja au obținut certificatul care este valabil 36 de luni și confirmă cunoștințele obținute.
Comentarii