Direcția Politici de Producție, Procesare și Reglementare a Calității Produselor de Origine Vegetală a MADRM a publicat spre consultare publică proiectul Regulamentului privind modul de organizare a procesului de elaborare a proiectului și/sau a planului de organizare a teritoriului și de plantare pentru înființarea plantațiilor de culturi pomicole, arbuști fructiferi și căpșun.
Acesta a fost eleborat în conformitate cu prevederile Legii nr.728 cu privire la pomicultură din 06.02.1996, cu modificările și completările ulterioare, Legii culturilor nucifere nr. 659 din 29.10.1999 ca element de bază pentru edificarea unei afaceri durabile și profitabile în sectorul horticol.
Iurie Mudrea, consultant Direcția Horticultură și produse de origine vegetală a comunicat pentru Agrobiznes că până la moment nu a existat un act normativ care să reglementeze procesul de organizare a unei plantații de culturi pomicole, arbuști fructiferi și căpșuni.
„Pornind de la ideea că înființarea unei plantații multianuale necesită investiții mari, Direcția Horticultură și produse de origine vegetală a elaborat acest document care va servi drept un îndrumar pentru doritorii de a înființa o plantație multianuală. Scopul acestui Regulament este de a proteja producătorii. Țin să menționez că vor fi organizate o serie de întâlniri cu actori cointeresați care vor avea posibilitatea să se expună și să propună modificări”, ne-a menționat Iurie Mudrea.
Proiectul își propune să sporească responsabilitatea proiectantului pentru calitatea documentului, să asigure selectarea corectă a terenului, sortimentului, a tehnologiilor de cultivare și are drept scop principal – crearea unei baze științifice și de bune practici, necesare pentru înființarea unei plantații de culturi pomicole și arbuști fructiferi sănătoase și înalt productive și să diminueze la limită riscurile pentru producătorii din sector.
„Îndemnul meu pentru toți producătorii care doresc să creeze o plantație, de exemplu de căpșuni, să se documenteze și să elaboreze un proiect calitativ, care ar proteja investițiile și ar garanta durabilitatea afacerii. La fel de important este că doar în cazul existenței unui proiect, agricultorii vor putea apela la subvenții din partea statului”, a mai adăugat Iurie Mudrea.
Persoanele cointeresate pot vizualiza proiectul Regulamentului accesând următorul link.
Comentarii