‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA plantat un soi de căpșun acum două luni și deja recoltează primele fructe

A plantat un soi de căpșun acum două luni și deja recoltează primele fructe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii autohtoni continuă să planteze soiuri de căpșun solicitate pe piețele externe. Unul dintre acestea, potrivit fermierului Ilia Fedorciucov, este soiul Arosa, pe care l-a testat în ultimii doi ani, iar acum planifică să extindă suprafețele cultivate.

„Până acum, unul dintre cele mai populare era soiul Marmolada, însă în condițiile pe care le avem în timpul recoltării (precipitații), acesta nu este rezistent și pierde rapid din calitate, nu poate fi exportat. Plus, acesta cedează și din alte puncte de vedere, cred eu. Astfel, am căutat cu ce l-am putea înlocui, iar soiul potrivit este Arosa”, a menționat pentru Agrobiznes Ilia Fedorciucov.

Fermierul a înființat plantația în a doua decadă a lunii iulie, iar zilele trecute a recoltat primele fructe. Potrivit lui, respectând tehnologia, pot fi obținute câteva tone de fructe în primul an de la plantare.

L-am plantat pe data de 15 iulie pe o suprafață de 2 hectare. În 2018, am importat mai multe soiuri pentru a le testa, după care am înțeles că acesta este cel mai potrivit. Am inclus câteva lădițe în mai multe loturi destinate exportului, iar soiul Arosa s-a dovedit a fi rezistent.

Plantând material săditor frigo putem recolta chiar în primul an, dacă respectăm tehnologia, circa 4-5 tone de căpșuni. Noi ieri am recoltat primele fructe. Această practică este aplicată pe larg în UE și permite acoperirea unor costuri chiar din primul an de la înființarea plantației. Arosa este un soi neremontant, care are calități deosebite.

„Schema de plantare, ținând cond de faptul că noi plantăm în biloane, este de 1,6 m între acestea și 30x30cm între plante și între rânduri în bilon. Avem circa 43-44 de mii de plante per hectar”.

Înainte de a planta, fermierul susține că este obligatoriu de realizat analiza solului, inclusiv la prezența organismelor fitopatogene (fuzarioză, nematozi, etc.).

„Plus, este foarte important să alegem material săditor de calitate. Sunt foarte mulțumit de o pepinieră din Italia – Mazzoni. Fermierii trebuie să fie atenți atunci când aleg pepiniera de unde cumpăra materialul săditor, se întâmplă ca acesta să nu fie de calitate și să aibă pierderi foarte mari. În rest, trebuie să ne orientăm să producem ceea ce este solicitat, iar înainte de a iniția ceva, să analizăm conjuctura pieței”.

‹ adv ›

Recolta ce poate fi obținută de la acest soi, potrivit lui Ilia Fedorciucov, este de circa 30 de tone per hectar.

În anul următor, căpșunile vor ajunge pe piețele din România și Rusia, cel puțin acesta este planul fermierului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›